Επιμένει η κυβέρνηση στις αλλαγές που προωθεί στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και ειδικότερα για την ασυλία που παρέχει στους τραπεζίτες παρά τις αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, έκκληση «να δουν οι βουλευτές, με ευθύνη, με μετριοπάθεια και ρεαλισμό» τα ζητήματα που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης, απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου ολοκλήρωσε χθες τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, που ζητεί όμως τροποποιήσεις. Κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκε η Ελληνική Λύση.

«Είναι πολύ σοβαρή δουλειά αυτή που έγινε για σχεδόν 10 χρόνια για τη διαμόρφωση του νέου Ποινικού Κώδικα. Εξαιρετικοί επιστήμονες συνέβαλαν στη διαμόρφωση του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος, σε μεγάλο βαθμό, ακολουθεί τη φιλοσοφία των Ποινικών Κωδίκων των άλλων χωρών», είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «Που είδατε ότι υπάρχει αλλαγή του πνεύματος; Θέλετε να δείτε ποιες εισηγήσεις απορρίψαμε, και τις οποίες αν υιοθετούσαμε θα είχαμε έναν εντελώς διαφορετικό Κώδικα; Ήταν μια σταθερή θέση μας να μείνουμε σε αυτή τη φιλοσοφία την οποία είχαμε αποδεχθεί, είχαμε υποστηρίξει. Οι δε αλλαγές που συζητάμε, δεν είναι κάτι που προέκυψε ξαφνικά με επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ή γιατί ξαφνικά θεωρήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Ήταν κάποιες βασικές θέσεις, τις οποίες μάλιστα φροντίσαμε, ως αξιωματική αντιπολίτευση, να κάνουμε γνωστές σε όλη την ελληνική κοινωνία. Μέσα στην προεκλογική μας ατζέντα ήταν και οι αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα και συνεπώς δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν και δεν λέμε άλλα από αυτά που είχαμε πει προεκλογικά».

Ασυλία τραπεζιτών και «νέος τρομονόμος» στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα

«Υπάρχουν ερωτήματα και υπάρχουν ζητήματα»

«Ναι, υπάρχουν ερωτήματα και υπάρχουν ζητήματα, αλλά το θέμα, όμως, από εκεί και πέρα είναι αν είστε έτοιμοι να πείτε στο μέσο Έλληνα πολίτη ότι δεν θα προωθήσετε μια διαδικασία που θα επιτρέψει το τραπεζικό σύστημα να του διαγράψει τα δάνειά του» είπε ο Κ. Τσιάρας προσθέτοντας ότι: «Θα πρέπει να δικαιολογηθείτε αν τελικά αυτή η συζήτηση, που θα έπρεπε να είναι ώριμη και σοβαρή, είναι απλά μια υποκρισία, η οποία κάθε φορά υποτάσσεται στη μικροπολιτική».

Είπε χαρακτηριστικά: «Μάλιστα, θα ευνοηθούν οι τραπεζίτες. Τους Έλληνες πολίτες τους έχετε βάλει σ’ αυτή την εξίσωση; Έχετε αλήθεια σκεφτεί αν με αυτή τη ρύθμιση τελικά καταφέρνουν οι τραπεζίτες να διαγράψουν δάνεια, να διαχειριστούν κόκκινα δάνεια, να μην χάσουν άνθρωποι το σπίτι τους; Αυτό μπαίνει στη δική σας εξίσωση; Διότι, προφανώς, το να μου πει κανείς τη μία πλευρά, σας επαναλαμβάνω, έχει μια μερική ανάγνωση. Την όλη ανάγνωση μπορεί κάποιος να την κάνει με ευθύνη και με σοβαρότητα;». «Πρέπει να μην επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της ποινικοποίησης της όποιας απόφασης του τραπεζικού συστήματος».

«Aυτή τη στιγμή, εδώ που βρισκόμαστε, τα τραπεζικά στελέχη δεν μπορούν να υπογράψουν ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια. Πρέπει να είμαστε καθαροί. Το μόνο το οποίο μπορεί να γίνει είναι να πηγαίνουν τα δάνεια όπως είναι στα funds, με αυτό το γνωστό ποσοστό αγοράς, πώλησης και βεβαίως, να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης όλοι οι συμπολίτες μας, είτε αυτό αφορά σε επαγγελματική δραστηριότητα είτε σε  ιδιοκτησία. Θέλουμε να υπάρχει δυνατότητα στα τραπεζικά στελέχη να διαπραγματεύονται τα κόκκινα δάνεια, ενδεχομένως απευθείας με τους οφειλέτες; Θέλουμε να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας ή δεν θέλουμε; Πρέπει να το απαντήσουμε αυτό», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν έτοιμη να κάνει τη συγκεκριμένη ρύθμιση και δεν την έκανε για να μην καταρρεύσει το αφήγημα περί των χρηματοδοτήσεων των κομμάτων, παρά τα δύο χρόνια της Εξεταστικής Επιτροπής. Θα γίνουμε επιτέλους ειλικρινείς μεταξύ μας; Ή θα κάνουμε όλοι ένα βήμα προκειμένου να απελευθερώσουμε την οικονομία, να δώσουμε τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να δώσει δάνεια, να δώσει τη δυνατότητα να επιβιώσουν οι θέσεις εργασίας και να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα κόκκινα δάνεια, είτε με κουρέματα είτε με συγκεκριμένες ρυθμίσεις ή διαφορετικά τα κόκκινα δάνεια να περάσουν μόνιμα στα funds;».

Τα δάνεια των κομμάτων

«Σας καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να την πάρετε πίσω, να μην εκθέσετε την ελληνική οικονομία στον κίνδυνο, επί της ουσίας, της συγκάλυψης εκατοντάδων παράνομων πράξεων, μόνο και μόνο, για να ευνοηθούν τραπεζικά στελέχη και πολιτικά κόμματα. Αυτή τη στιγμή 100 τραπεζικά στελέχη διώκονται με βάση την αυτεπάγγελτη έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία, για τα δάνεια των κομμάτων σας. Εκτίθεστε και καλό είναι να αποσύρετε τη συγκεκριμένη διάταξη» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Εξεταστική για τα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης και τα κόμματα έγινε σε αυτό το Κοινοβούλιο. Έγινε τον Απρίλιο του 2016, δεν κατέληξε πουθενά», αντέτεινε η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη.

Κοινωφελής εργασία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε ότι, σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα, το υπουργείο θα είναι έτοιμο, με συγκεκριμένο προγραμματισμό και δομές να επαναφέρει την ποινή της κοινωφελούς εργασίας και ως βασική και ως εναλλακτική ποινή. «Η αναστολή της κοινωφελούς εργασίας αφορά στην καλύτερη οργάνωση. Δεν είμαστε ούτε εναντίον, ούτε πρόκειται να την καταργήσουμε ως πραγματική ποινή», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας έχει μεγάλο κομμάτι περιπτώσεων, με μοναδική ποινή την κοινωφελή εργασία.

«Σήμερα βλέπουμε ότι η κοινωφελής εργασία ως ποινή, δεν εκτίεται σε μεγάλο βαθμό. Και επειδή πλέον θα μιλάμε για μεγάλο αριθμό περιστατικών, με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, γι΄αυτό πρέπει να οργανωθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ζήτησα από τον κ. Πατούλη να έχει εκτεταμένη επικοινωνία με όλους τους Δήμους της χώρας, ούτως ώστε να καταγράψουμε τις πραγματικές δυνατότητες θέσεων υποδοχής για κοινωφελή εργασία και να εξετάσουμε την περίπτωση, αν θα μπορεί η κοινωφελής εργασία να εκτίεται, ενδεχομένως και σε άλλους φορείς. Πρέπει επίσης, πέραν του τοπικού εισαγγελέα, να υπάρχει πραγματικός μηχανισμός που να διαπιστώνει ότι η ποινή εκτίεται. Πιστεύουμε ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη δουλειά. Εξάλλου, οι ποινές που εκτελούνται ήδη με κοινωφελή εργασία, θα συνεχιστούν», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Διαβάστε ακόμα:

«Κακούργημα η μολότοφ, πλημμέλημα το καλάσνικοφ»