Επισκέψεις σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην Αχαΐα πραγματοποιεί από το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.
 
Εξερχόμενος από το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας ο Γ. Πανούσης δήλωσε ότι «όραμά μας για την Αστυνομία είναι να είναι κοινωνική, προληπτική, αποτρεπτική και στο τέλος καταναγκαστική».
 
Πρόσθεσε ότι «επιδιώκουμε τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με τον πολίτη και εμείς δίνουμε πρώτοι το χέρι», ενώ υπενθύμισε την εφαρμογή νέων θεσμών, όπως η ώρα του πολίτη, ο αστυνομικός της γειτονιάς και τα τοπικά συμβούλια πρόληψης».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμπλοκή στις φυλακές του Κορυδαλλού, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «ως ακαδημαϊκός δάσκαλος είχα πει πριν από δέκα χρόνια ότι οι φύλακες -είτε είναι δύο ή πέντε- κυβερνάνε τους διαδρόμους και οι σκληροί τους θαλάμους. Το θέμα είναι ποιος κυβερνάει εκεί μέσα».
 
 

Τα κυκλώματα ελέγχουν τις φυλακές
 

Ο Γ. Πανούσης συμπλήρωσε ότι: «Αν είναι περισσότεροι οι φύλακες θα έχουν και καλύτερες δυνατότητες να ελέγξουν, αλλά για την ώρα τα κυκλώματα ελέγχουν τις φυλακές και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, ιδίως του Κορυδαλλού, και όχι το προσωπικό».
 
Επίσης διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι πρόσφυγες που αναμένεται να έλθουν στην Ελλάδα ίσως ξεπεράσουν και τις 100.000, προσθέτοντας ότι οι αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχουν να κάνουν μόνο με τη φρούρηση.
 
Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση για τα περί παραίτησής του, που είχαν δει παλαιότερα το φως της δημοσιότητας, ο Γ. Πανούσης ανέφερε: «Ποτέ δεν είπα για παραίτηση. Είχα πει πως ψυχικά, όταν πιέζεσαι προφανώς έχεις στο μυαλό σου, ακαδημαϊκός δάσκαλος είσαι, δεν γυρνάς καλύτερα στο πανεπιστήμιο; Ήρθε ο πρωθυπουργός στο υπουργείο και στήριξε την Αστυνομία, όχι μόνο εμένα».
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πάτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εκτός από την τοπική ηγεσία της Αστυνομίας, θα έχει συναντήσεις με την τοπική ηγεσία και του Πυροσβεστικού Σώματος, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορείς να δεις από το γραφείο σου τι συμβαίνει».