Άλλη μία ακροδεξιά «πρωτιά» για τη Δανία

Ακόμα ένα αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο ψήφισε η Δανία, αφαιρώντας τη δυνατότητα στους αιτούντες άσυλο να φτάνουν στη χώρα. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος μετανάστευσης του κυβερνητικού κόμματος Ράσμους Στόκλουντ «Εάν υποβάλλετε αίτηση ασύλου στη Δανία, θα ξέρετε ότι θα σταλείτε πίσω σε μία χώρα εκτός Ευρώπης και επομένως ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί τη συμβατότητα του νόμου με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Δανίας και η Ύπατη Αρμοστεία κάνει λόγο για υποβάθμιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.
Τέλος στη διεθνή προστασία στα εδάφη της βάζει η Δανία, με αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση μειοψηφίας, με τη στήριξη της ακροδεξιάς. Ο νόμος προβλέπει πως οι αιτούντες άσυλο θα στέλνονται σε τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης και ακόμη και στην περίπτωση που το αίτημα θα γίνεται δεκτό θα μπορούν να μείνουν στη χώρα υποδοχής, αλλά όχι στη Δανία. Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης συζητά με άλλες χώρες εταίρους με σκοπό οι πρόσφυγες να διαμένουν σε κέντρα ασύλου εκεί και να λαμβάνουν προστασία, μέχρι να επανεξεταστούν οι υποθέσεις τους.
Το νομοσχέδιο πέρασε με 70 ψήφους υπέρ και 24 κατά και κάνει τη Δανία την πρώτη χώρα που περνά τέτοιο νόμο. Υπενθυμίζεται πως αυτή δεν είναι η μόνη «πρωτιά» της χώρας, καθώς τον Μάρτιο του 2021, είχε γίνει η πρώτη χώρα που ανακάλεσε άδειες παραμονής προσφύγων και προσφυγισσών με σκοπό την επαναπροώθησή τους στη Συρία.
«Εάν υποβάλλετε αίτηση ασύλου στη Δανία, θα ξέρετε ότι θα σταλείτε πίσω σε μία χώρα εκτός Ευρώπης και επομένως ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος μετανάστευσης του κυβερνητικού κόμματος Ράσμους Στόκλουντ στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό DR νωρίτερα την Πέμπτη.
Η Δανία δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμφωνία με μια χώρα εταίρο, αλλά ο Στόκλουντ είπε ότι διαπραγματεύεται με αρκετές υποψήφιες χώρες. Τον Απρίλιο, ο υπουργός μετανάστευσης της Δανίας, Ματίας Τεσφάιε, εμφανίστηκε στη Ρουάντα σε αιφνιδιαστική επίσκεψη και προέβη στην υπογραφή διπλωματικών συμφωνιών για άσυλο και πολιτικά θέματα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και η Δανία, μαζί με την Αυστρία, έχει δεσμευτεί στο παρελθόν να υποστηρίξει ένα στρατόπεδο προσφύγων που θα λειτουργεί υπό τον ΟΗΕ στη Ρουάντα και θα έχει σκοπό να δέχεται πρόσφυγες που έχουν αποκλειστεί στη Λιβύη. Το ζήτημα είχε συζητηθεί από χώρες της ΕΕ κατά την προσφυγική κρίση του 2015, αλλά νομικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες έκλεισαν τις προτάσεις τότε. Ο αριθμός προσφύγων που ζητούν άσυλο στη Δανία μειώθηκε από 21 χιλιάδες το 2015 σε 1.500 αιτήσεις το 2020.
Οι κίνδυνοι του νομοσχεδίου
Οι επικριτές ανησυχούν ότι η μεταφορά της διαδικασίας ασύλου σε χώρες με λιγότερους πόρους θα υπονομεύσει την ασφάλεια και την ευημερία των προσφύγων και θα θέσει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί τη συμβατότητα του νόμου με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Δανίας. «Η εξωτερική επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα τόσο για την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και για την αποτελεσματική πρόσβαση στην προστασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταλμπερτ Γιανζ. «Δεν είναι δυνατή με βάση τους υφιστάμενους κανόνες της Ε.Ε. ή τις προτάσεις βάσει του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο» πρόσθεσε.
«Αντιτασσόμαστε σθεναρά στην πρακτική της «Εξωτερικότητας». Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τα δικαιώματα όσων αναζητούν ασφάλεια και προστασία, δαιμονοποιούν και τιμωρούν και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους» δήλωσε ο βοηθός επίτροπος της Ύπατης Αρμοστείας Γκίλιαν Τριγκς.
«Η Ύπατη Αρμοστεία αντιτάσσεται σθεναρά στις προσπάθειες που επιδιώκουν την εξωτερική ανάθεση ή την ανάθεση υποχρεώσεων ασύλου και διεθνούς προστασίας σε άλλες χώρες» δήλωσε στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλιππο Γκραντι.
UNHCR strongly opposes efforts that seek to externalize or outsource asylum and international protection obligations to other countries.
Our comment to Denmark’s amendments to its Aliens Act. ??https://t.co/84GRWzpLHc
— Filippo Grandi (@FilippoGrandi) June 3, 2021
Αριστεροι της κακιας ωρας, εξηγηστε μου πως ενα δημοκρατικο σοσιαλιστικο κρατος θα μπορεσει να κρατησει μισθους σταθερους και ενα κρατος προνοιας απαραλαχτο αν υπαρχει συνεχης και μαζικη ροη προσφυγων χωρις τελος? Ειστε ολοι εκτος πραγματικοτητας και εχετε φαει τη νεοφιλελε προπαγανδα που θελει ανοιχτα συνορα ωστε να καταληξουμε σε χαμηλοτερους μισθους και τεμαχισμενη κοινωνια χωρις κρατος προνοιας.
Βλέπω ανέλαβες και την ερώτηση και την απάντηση. Να το κοιτάξεις αυτό.
Παιδιά όλοι εσείς που λέτε ότι αγαπάτε τόσο πολύ τους "πρόσφυγες" πόσους από αυτούς φιλοξενείτε στα σπίτια σας;
Φιλοξενούμε στη χώρα μας, όχι στα σπίτια μας. Άμα δεν σου αρέσει, εσύ έχεις "χαρτιά", άμε στη χώρα της αρεσκείας σου που είναι καλύτερα τα πράγματα.
Το σπίτι σου είναι μικρογραφία μιας χώρας. Δεν μπορείς να απαιτείς από το σύνολο του πληθυσμού να φιλοξενεί και να ταΐζει τους λαθρομετανάστες όταν εσύ δεν το κάνεις ούτε ο ίδιος στην δική σου "χώρα" (σπίτι σου). Ξεκίνα να φιλοξενείς μερικούς στον χώρο σου και να τους δίνεις φαγητό ακόμα και αν δεν φτάνει ούτε για σένα και μετά κρίνε και τους υπόλοιπους.
Οκ. Αφού είναι μικρογραφία μιας χώρας, όταν και αν οι πρόσφυγες φτάσουν 10 εκ., τότε θα πάρω έναν στο σπίτι μου. Μέχρι τότε θα πληρώνω, θα πληρώνεις, θα πληρωνόμαστε από τους εβροπέους και το σπιτάκι σου θα έχει μόνο εσένα μέσα. Α! και θα κρίνω όποιον θέλω, όπως θέλω.
Δεν κατάλαβες τίποτα, άστο...
οι γνωστές ψευδοαριστερες κυβερνησεις όπως και στην Ισπανία...
Μην ξεχνάμε ότι στη Δανία έχει συμβεί και αυτό: https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/56473_kai-me-ti-boyla-i-katashesi-ton-timalfon-ton-prosfygon
Μάλιστα! Αυτά από μια σοσιαλιστρια... Θα δούμε ακόμα πιό ωραία στην Γερμανία με τους πράσινους! Να θυμάστε το όνομα Annalena Baerbock. Προορίζεται για νέα Καγκελάριος. Υ. Γ. Τον Μάι του 2003 η πολεμική αεροπορια της Δανίας κατάφερε πλήγματα στην Λιβύη και ενώ είναι μια χώρα υπαιτια για το χάος κ την προσφυγιά, σήμερα αποποιειτε των ευθυνών της.. .
Πιο χαμηλά κάθε μέρα πια...
Τις συνθήκες του ΟΗΕ τις έχουν πλέον για κ@λοχαρτο στην Δανία
Με το που βγηκε η Σοβαρη ΧΑ αφαιρεσε τον ΑΜΚΑ απο τους προσφυγες ωστε να τους κοψει την προσβαση στην περίθαλψη...Η ψηφος του 2019 πληρώθηκε ακριβά απ όλους. Ευτυχώς όμως με βαση τον Μαρινάκη έπεσε η χούντα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας που 4,5 χρόνια δεν μασούλησε ούτε ένα euro.
Και η ψήφος του 15 πληρώθηκε ακριβά από την αριστερά.