Την άμεση αποζημίωση των σεισμόπληκτων και την κατασκευή έργων αντισεισμικής θωράκισης ζητούν σε κοινή τους ανακοίνωση σωματεία του Ηρακλείου. Στην  ανακοίνωση ζητούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν από το σεισμό, καθώς και την άμεση μέριμνα για τη στέγασή, τη σίτιση, την ένδυση και την θέρμανση τους.

Παράλληλα, ζητούν την κατασκευή έργων αντισεισμικής θωράκισης με ευθύνη του κράτους χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού, καθώς και ουσιαστικό και συνεχή έλεγχο, με ευθύνη του κράτους, της στατικής επάρκειας και ασφάλειας όλων των κτιρίων.

Τα σωματεία καλούν σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης (αρτοσκευάσματα, γάλα εβαπορέ, βρεφικό γάλα, χυμούς, μπισκότα, καφέ, ζάχαρη, κρουασάν, κονσέρβες, χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, αντισηπτικά, σαπούνι, σαμπουάν, αφρόλουτρα, πάνες για μωρά, παιδικές κρέμες, κουβέρτες, σεντόνια). Η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται καθημερινά 17:00-20:00 στην αίθουσα πολιτισμού της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (Αθηνάς 18, πίσω από το 3ο ΓΕΛ).

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν: το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών “Γαλάτεια Καζαντζάκη”, το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο Σύλλογος Ωρομίσθιων – αναπληρωτών Σχολών ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΔ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Τα Σωματεία μας εκφράζουν τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες. Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε λαϊκή οικογένεια  που έχει πληγεί από τον σεισμό.

Καλούμε όλα τα μέλη, τους φίλους των σωματείων μας, τον εργαζόμενο λαό του νομού μας, να συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση της αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους μας και τις οικογένειες τους, που δοκιμάζονται αυτές τις ώρες, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης (αρτοσκευάσματα, γάλα εβαπορέ, βρεφικό γάλα, χυμούς, μπισκότα, καφέ, ζάχαρη, κρουασάν, κονσέρβες, χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, αντισηπτικά, σαπούνι, σαμπουάν, αφρόλουτρα, πάνες για μωρά, παιδικές κρέμες, κουβέρτες, σεντόνια.)

Η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται καθημερινά 17:00-20:00 στην αίθουσα πολιτισμού της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (Αθηνάς 18, πίσω από το 3ο ΓΕΛ).

Ο νέος ισχυρός σεισμός στο νομό μας, σε συνδυασμό με τις ζημίες και τις καταστροφές που προξένησε, επαναφέρει, στην επιφάνεια τις ανάγκες αλλά και τις τεράστιες και τραγικές ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και ειδικότερα, αυτή της αντισεισμικής προστασίας. Ελλείψεις, των οποίων την ευθύνη έχουν να μοιραστούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται, δυστυχώς με τραγικό τρόπο, το πόσο αναγκαίος είναι ο άμεσος σχεδιασμός και η υλοποίηση των αναγκαίων αντισεισμικών έργων, και στον νομό μας, αλλά και του προληπτικού ελέγχου με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος.

Είναι ακόμα μεγαλύτερες οι ευθύνες, αν αναλογιστεί κανείς, το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, ειδικά στα θέματα τεχνικών μελετών, προδιαγραφών και ανάπτυξης και δόμησης κτιρίων. Τεχνολογίες οι οποίες μπορούν και εξυπηρετούν το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά όχι τις ανάγκες και την ζωή του λαού!

Απόλυτα λογικό λοιπόν, να αναρωτιέται κανείς. Γιατί εσκεμμένα πάει η συζήτηση στο φυσικό φαινόμενο του σεισμού και όχι στις ελλείψεις της αντισεισμικής προστασίας. Γιατί δεν βγαίνει άχνα για τα ζητήματα αντισεισμικής θωράκισης στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους εργασιακούς χώρους, στα σπίτια του λαϊκού νοικοκυριού. Στα εκατοντάδες διατηρητέα κτίρια, που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των περαστικών, μερικά ακόμη και δεκαετίες, μέχρι να τα ρίξει ο σεισμός.

Αυτή τη συζήτηση και αυτή την πραγματικότητα προσπαθούν να αποφύγουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Μια πραγματικότητα, που φέρνει στην επιφάνεια για άλλη μια φορά, την εγκληματική τους πολιτική. Μια πολιτική που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες, όπως την αντισεισμική προστασία, με τους όρους της ελεύθερης αγοράς και του κέρδους. Βάζοντας μπροστά τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες, των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας.

Η προστασία της λαϊκής περιουσίας, από τους σεισμούς σήμερα, από τις φωτιές χθες και από τις πλημμύρες και όποιο άλλο φυσικό φαινόμενο αύριο, αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Μεγάλα λόγια θα ακουστούν και κροκοδείλια δάκρυα θα χυθούν, κατόπιν εορτής, σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς φακούς για τα νοικοκυριά, από τους ίδιους, που βγάζουν σε πλειστηριασμούς τις κατοικίες του λαού, που βάζουν το ένα χαράτσι πάνω στο άλλο στο ρεύμα, που στέλνουν χιλιάδες κόσμου στην ανεργία και δεκάρα δεν δίνουν για το ποιος και το πώς θα χάσει το σπίτι του!

Φτάνει πια με την κοροϊδία, φτάνει πια με τις υποσχέσεις που μας τάζουν. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, σε απειθαρχία, σε περίπτωση που η εργοδοσία ζητήσει να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στα πόστα τους, ενώ υπάρχει κίνδυνος για την σωματική τους ακεραιότητα!!

Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση να υλοποιήσει:

  • Όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν από το σεισμό.
  • Άμεση μέριμνα για τη στέγασή, τη σίτιση, την ένδυση και την θέρμανση τους. Ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες τους.
  • Κατασκευή έργων αντισεισμικής θωράκισης με ευθύνη του κράτους χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού.
  • Ουσιαστικό και συνεχή έλεγχο, με ευθύνη του κράτους, της στατικής επάρκειας και ασφάλειας όλων των κτιρίων.
  • Προσανατολισμό των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους (τεχνική επιθεώρηση) στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή των κανονισμών για την εργασιακή και δημόσια ασφάλεια.
  • Κανείς εργαζόμενος, που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.
  • Άμεσα να προχωρήσει ο έλεγχος και η αποκατάσταση ζημιών σε δημόσια κτίρια, υποδομές, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, αλλά και σε χώρους δουλειάς».