Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, θα συζητηθούν στο Euroworking Group της Δευτέρας. Μέχρι την Κυριακή αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, με σκοπό να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. 
 
Στην κυβέρνηση θεωρούν πως ο στόχος της πολιτικής συμφωνίας έως το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας είναι «ρεαλιστικός και εφικτός», υπογραμμίζοντας πως το ενδεχόμενο νέων μέτρων μετά το 2018 βρίσκεται εκτός συζήτησης. Πολιτική συμφωνία σημαίνει ότι οι δυο πλευρές είναι σύμφωνες ότι έκλεισε το δημοσιονομικό, τα ενεργειακά και τα εργασιακά και από εκεί και πέρα προχωρεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
 

Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων

 
Την ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω του 2,5% υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος διαμήνυσε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μειώσει τη φορολογία, με αποτέλεσμα την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
 
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας πως «δεν μπορούν να ζητούν εργασιακές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βρίσκονται εκτός των ευρωπαϊκών πλαισίων».
 
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο υπήρξε τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών και θέμα τα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης. Από ελληνικής πλευράς, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εσωτερικών Δημήτρης Παπαδημητρίου, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
 
Σύμφωνα με  κυβερνητικές πηγές, έως τις 5 Δεκεμβρίου θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι εφόσον στο Eurogroup υπάρξει πολιτική συμφωνία και οριστεί το χρονοδιάγραμμα, υπάρχει πιθανότητα να έρθουν και άλλα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Σχετικά με τα εργασιακά, όπως αναφέρουν πηγές του αρμόδιου υπουργείου, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις γνωστές σε όλους θέσεις, ενώ, στη διάρκεια της συζήτησης και τα δύο μέρη ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειράς θεμάτων. Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αν και όπως έχουν τονίσει οι δανειστές θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και του κατώτατου μισθού.
 

Συγκεχημένα μηνύματα από την Κομισιόν

 
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δηλώνει αβέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, σημειώνοντας ωστόσο πως πιστεύει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα.
 
«Υπάρχει σημαντική πρόοδος και μπορούμε να περιμένουμε ότι σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε την αξιολόγηση» επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος πάντως, δήλωσε πως «δεν είναι σίγουρος, εάν αυτό θα συμβεί στη συνεδρίαση τoυ Eurogroup, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», ενώ υπογράμμισε πως η Επιτροπή αυτή τη στιγμή, αξιολογεί τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2017 – 2018, προκειμένου να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πλεόνασμα 3,5%.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, το αποτέλεσμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υπουργού Οικονομικών και της υπουργού Εργασίας, αναμένεται να φωτίσουν περαιτέρω την κατάσταση που επικρατεί. 

Στην συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τέθηκε στο επίκεντρο ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων, ενώ ο Γάλλος απηύθυνε έκκληση στο ΔΝΤ να έχει κατά νου τις ευαισθησίες στα εργασιακά.

Το απόγευμα της Δευτέρας συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα υπάρξει συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στις 15.00. Στις 18.15 ο Επίτροπος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ το βράδυ θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία, στη διάρκεια δείπνου, που οργανώνεται στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Τhe Greek Economy Conference» από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.

 
Πάντως, ο Επίτροπος Οικονομίας επανέλαβε πριν την επίσκεψή του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές και να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής. 
 
Παράλληλα, έκανε λόγο για «success story» και δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας. «Οι Έλληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. Το “success story” που γράφουμε μαζί, σημαίνει επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά μια νέα ομαλότητα με βιώσιμη δημόσια οικονομική πολιτική και μια ανταγωνιστική οικονομία, ικανή να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που οι Έλληνες χρειάζονται».
 

Κερέ: Nα εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα

 
Την ανάγκη «ισχυρής πολιτικής βούλησης» και «σταθερής εφαρμογής των συμφωνηθέντων» υπογράμμισε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.
 
Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε ειδική μνεία στην τραπεζική διακυβέρνηση, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στην αξιολόγηση και την ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών.
 
«Οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κάθε πολιτική επιρροή και άλλα συμφέροντα» τόνισε και κάλεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να καταβάλει «κάθε εύλογη προσπάθεια ώστε η διαδικασία αξιολόγησης και ανασύστασης να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων».
 
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης του δείκτη των κόκκινων δανείων και την ανάγκη για «δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της μεταρρύθμισης των αγορών προϊόντων», καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ακόμη, αναγνώρισε πως υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα λάβει απόφαση για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τη συμμετοχή της Ελλάδας «με πλήρη ανεξαρτησία».
 

Μικρότερη ανάπτυξη «βλέπει» ο ΟΑΣΑ

 
Ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΑΣΑ), προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,3% το 2017 και κατά 1,9% το 2018. Η εκτίμηση βασίζεται στο αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι δανειστές, καθώς θεωρείται πως «θα τονωθούν οι επενδύσεις και η κατανάλωση». Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η εκτιμώμενη ανάπτυξη είναι καταφανώς μικρότερη από τις σχετικές προβλέψεις του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, που την τοποθετεί για το 2017 στο 2,7%.