Σύμφωνα με το Reuters, σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής εντόπισε επτά νεκρούς σε μια λαστιχένια λέμβο, ενώ η μαλτέζικη ΜΚΟ Moas εντόπισε έναν νεκρό σε μιαν άλλη, όπου οι επιζώντες έκαναν λόγο για «πολλούς αγνοουμένους».
 
Σημειώνεται πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, χάθηκαν τουλάχιστον άλλοι 18 άνθωποι ενώ 340 αγνοούνται, με τον αριθμό των θυμάτων του «Μεσογειακού διαδρόμου» να ανέρχεται τουλάχιστον στους 6.655 ανθρώπους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).
 
Συνολικά οι διασώστες επενέβησαν από το βράδυ της Δευτέρας έως το μεσημέρι της Τρίτης για τη διάσωση μεταναστών που επέβαιναν σε σαπιοκάραβα σε 11 περιπτώσεις, ανάμεσά τους ένα ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 450 έως 500 άνθρωποι, πολλές υπερφορτωμένες λαστιχένιες λέμβοι και τουλάχιστον δύο μικρές ξύλινες βάρκες στις οποίες επέβαιναν δεκάδες άνθρωποι.
 
Αφού συμμετείχαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές επιχειρήσεις πάνω στο σκάφος Responder, οι διασώστες της Moas ανακάλυψαν το πρωί μια μισοβυθισμένη λέμβο στην οποία επέβαιναν δεκάδες άνθρωποι που είχαν περάσει πολλές ώρες στο νερό.
 
«Οι γιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν πολλούς ανθρώπους που είχαν πάθει υποθερμία, αλλά για έναν ήταν πολύ αργά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρία Τερέζα Σέτε, εκπρόσωπος της Moas.
 
Υπό το κράτος του σοκ, οι επιζώντες αυτοί διηγήθηκαν ότι είδαν πολλούς από τους συνταξιδιώτες τους να πνίγονται μπροστά στα μάτια τους∙ ωστόσο δεν είναι ακόμα δυνατό να προσδιοριστεί ο αριθμός των αγνοουμένων.
 
Σύμφωνα με τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, που παρέχει ιατρική βοήθεια πάνω στο Responder, οι επιζώντες δήλωσαν ότι είναι Σύροι, Παλαιστίνιοι Σουδανοί, Λιβανέζοι. Ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι που έχασε τη μητέρα του.
 
Δεν ήταν δυνατό να δοθούν διευκρινίσεις για τη λέμβο στην οποία οι ιταλοί ακτοφύλακες ανακάλυψαν τα άλλα θύματα.
 
«Οι διασώσεις είναι πολύ πιο πολύπλοκες φέτος. Παρατηρείται ένας αγώνας δρόμου από την πλευρά των διακινητών προκειμένου να στείλουν τους μετανάστες με όποιο σκάφος να ΄ναι, σαν μια ρωσική ρουλέτα», κατήγγειλε η Σέτε.
 
Στην Ιταλία, έχουν περάσει περισσότεροι από 168.000 μετανάστες και πρόσφυγες το 2016, ενώ το 2015 και το 2014 πέρασαν 154.000 και 170.000 αντίστοιχα.

Διασώθηκαν 1.397 μετανάστες και πρόσφυγες σε δώδεκα επιχειρήσεις στην κεντρική Μεσόγειο

 
Κατά την Τρίτη διασώθηκαν 1.397 μετανάστες και πρόσφυγες στο πλαίσιο δώδεκα επιχειρήσεων στην κεντρική Μεσόγειο, υπό το συντονισμό της ιταλικής ακτοφυλακής.
 
Οι μετανάστες επέβαιναν σε πέντε φουσκωτές λέμβους και επτά βάρκες και διασώθηκαν χάρη στην κινητοποίηση της ιταλικής ακτοφυλακής, ενός πλοίου που έχει ενταχθεί στο μηχανισμό της ναυτικής δύναμης της ΕΕ στη Μεσόγειο (EUNAVFOR MED) και σε μονάδες τριών μη κυβερνητικών οργανισμών.