Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθκε το Μάιο, σε σύγκριση με την αύξηση που διαπιστώθηκε τον Απρίλιο, όταν ο πληθωρισμός είχε καταγράψει άλμα από το 61% στο 70%.
Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός ήταν σχεδόν 3%, σε σύγκριση με τη διάμεση εκτίμηση 4% σε ξεχωριστή έρευνα. Ο δομικός πληθωρισμός, που αφαιρεί τον αντίκτυπο των ασταθών ειδών όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, έφτασε το 56%.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώνεται σε διψήφια νούμερα για μεγάλο μέρος της τελευταίας μισής δεκαετίας, καθώς οι αρχές έδωσαν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και τις εξαγωγές. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει την ανορθόδοξη θεωρία ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν τον πληθωρισμό αντί να τον περιορίζουν, πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ενόψει των κινδύνων για τη λίρα και τις τιμές.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει προς το παρόν σταματήσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων. Αντίθετα, προωθεί πολιτικές που στοχεύουν στη διεύρυνση της χρήσης του τοπικού νομίσματος και στη διάθεση μακροπρόθεσμων επενδυτικών δανείων.