Η Βολιβία σκοπεύει να βοηθήσει έμπρακτα στην πυρόσβεση στο δάσος του Αμαζονίου δεσμεύοντας ένα αεροπλάνο – υπερτάνκερ. Το Boeing 747 μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερη ποσότητα νερού από οποιοδήποτε άλλο αεροπλάνο στον κόσμο.

Το βολιβιανό σχέδιο πυρόσβεσης περιέχει την πτήση στρατιωτικών αεροσκαφών, ώστε να προσδιορίσουν που θα πρέπει να επικεντρωθεί το πυροσβεστικό αεροσκάφος. Ακόμα θα προστεθούν τρία νέα πυροσβεστικά ελικόπτερα, ώστε να βοηθήσουν τα άλλα τρία που ήδη επιχειρούν στην περιοχή. Επιπλέον βάσει του πυροσβεστικού σχεδίου πρόκειται να συγκληθεί άμεσα συμβούλιο εκτάκτου ανάγκης και να σταλθούν συνολικά 500 στρατιώτες, ώστε να συμβάλλουν μαζί με τους πυροσβέστες στην όλη επιχείρηση. Τέλος αεροπλάνα ψεκασμών εφοδιασμένα με νερό θα επιχειρούν επικουρικά.

Ο Έβο Μοράλες από την πρώτη ημέρα που η πυρκαγιά εξαπλώθηκα στο βολιβιανό κομμάτι του Αμαζονίου βρέθηκε στο σημείο και διέταξε την εκκένωση των κοινοτήτων που κινδύνευαν.

Η νέα επιχείριση πυρόσβεσης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας, ήρθε μετά από την έκκληση της δεξιάς αντιπολίτευσης για να επιτραπεί σε ξένη βοήθεια να επιχειρήσει στον Αμαζόνιο. Ο Έβο Μοράλες ωστόσο υποστήριξε ότι η βολιβιανή οικονομία έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορεί να υποστηρίξει δικά της επιχειρησιακά σχέδια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Επίσης στη βάση ότι η «διεθνής βοήθεια» η οποία προέρχεται συχνά από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί πρόφαση για εμπλοκή στις υποθέσεις της εκάστοτε χώρας, ο Έβο Μοράλες δήλωσε ότι «δεν είμαστε πλέον αναγκασμένοι να χρησιμοποιούμε τη “διεθνή βοήθεια”, μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα μόνοι μας».

«Νίπτει τας χείρας του» ο Μπολσονάρου

Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έχουν σημειώσει ρεκόρ για φέτος, ενώ τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που ήδη έχει συντελεστεί. Ο ακροδεξιός Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, είχε κατηγορήσει τις περιβαλλοντικές η κυβερνητικές οργανώσεις για εκδικητικούς εμπρησμούς μετά την ανάκληση της χρηματοδότησής τους από την κυβέρνηση, ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν διαθέτει στοιχεία για μια τέτοια κατηγορία. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν αντίστοιχα τους αγρότες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Αμαζόνιο για τους οποίους ισχυρίζονται ότι ο Μπολσονάρο προέτρεψε να «καθαρίσουν» τον Αμαζόνιο. Στην πραγματικότητα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει εφαρμόσει μια τεράστια αντιπεριβαλλοντική πολιτική και έχει εξαγγείλει επενδύσεις στον Αμαζόνιο.

Σάο Πάολο: Η μέρα που σκοτείνιασε ο ουρανός

Να σημειωθεί ότι ο Μπολσονάρο παραμένει άπραγος μπροστά στην καταστροφή, καθώς όπως έχει δηλώσει η χώρα του δεν δύναται να παρέχει τους απαραίτητους πόρους για την πυρόσβεση.

Το δάσος του Αμαζονίου πάντως που αποτελεί πνεύμονα οξυγόνου για τον πλανήτη, καθώς παράγει το 20% του παγκοσμίου οξυγόνου και έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα καθυστερώντας έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συνεχίζει να καταστρέφεται όχι μόνο από τις πυρκαγιές αλλά και από την κυβερνητική αδιαφορία αλλά και πολιτική που επιτρέπει την αποψίλωση σε ευρύτατη κλίμακα.

Ο Αμαζόνιος στην κορυφή των θεμάτων των G7

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλμ Μακρόν ζήτησε οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο να αποτέλέσουν το πρώτο από τα ζητήματα που θα συζητήσει η σύσκεψη των G7. Ο Μακρόν έγραψε στο tweeter ότι το «το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Το δάσος του Αμαζονίου – οι πνεύμονες του πλανήτη που παράγουν το 20% του οξυγόνου του πλανήτη φλέγονται. Αυτό αποτελεί διεθνή κρίση. Μέλη των G7 ας συζητήσουμε αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πρώτη στις δύο ημέρες».

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1164617008962527232