Μία ακόμα απόδειξη πως η υγειονομική κατάσταση της χώρας χειροτερεύει ήρθε την Τρίτη από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), καθώς όπως ανακοινώθηκε, στη λίστα «Επίπεδο 4: Αποφύγετε το ταξίδι» εντάχθηκε και η Ελλάδα, ως προορισμός με «πολύ υψηλό» ρίσκο κορονοϊού.

Σύμφωνα με το CDC, η οδηγία αυτή σημαίνει πως οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια στους προορισμούς αυτούς, και σε κάθε περίπτωση, εάν βρεθούν εκεί θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον Covid 19. Ωστόσο, οι διεθνείς ταξιδιώτες εκτίθενται σε επιπλέον κινδύνους, και ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο ρίσκο να κολλήσουν και να μεταδώσουν κάποια από τις μεταλλάξεις του Covid 19» αναφέρεται στην οδηγία.

Όπως αναφέρεται το CNN, προορισμοί που βρίσκονται στο επίπεδο «πολύ υψηλού ρίσκου» καταγράφουν περισσότερα από 500 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 28 ημέρες, όπως προβλέπουν τα κριτήρια του CDC.

Η λίστα των 16 προορισμών τους οποίους αφορά η οδηγία, εκτός της Ελλάδας, περιλαμβάνει ακόμα την Ανδρόρα, τα Κουρακάο, το Γιβραλτέρ, τη Γουαδελούπη, το Ιράν, την Ιρλανδία, τη Νήσο του Μαν, το Καζακστάν, το Λεσόθο, τη Λιβύη, τη Μάλτα, τη Μαρτινίκα, τον Άγιο Βαρθολομαίο, και τις Παρθένες Νήσους.

Υπενθυμίζεται πως οι απευθείας πτήσεις από Ελλάδα και Ιρλανδία για ΗΠΑ έχουν απαγορευτεί από τον Ιανουάριο του 2021, με τον Λευκό Οίκο να ξεκαθαρίζει πρόσφατα πως οι περιορισμοί θα παραμείνουν, υπό τον φόβο της μετάλλαξης Δέλτα.

«Η πρωτοφανής προχειρότητα, οι ερασιτεχνισμοί και οι παλινωδίες στο πεδίο της τουριστικής πολιτικής έφεραν την Ελλάδα και επισήμως εκτός λίστας, καθώς το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) κατέταξε τη χώρα μας στο “Επίπεδο 4”. Στο επίπεδο δηλαδή, των πλήρως αφερέγγυων και αναποτελεσματικών κρατών ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, συστήνοντας ισχυρά στους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν προς την Ελλάδα» σχολιάζει, μεταξύ άλλων, η τομεράρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, παραθέτοντας σειρά ερωτημάτων προς την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.

«Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για το πώς φτάσαμε ένα βήμα πριν το κλείσιμο ξανά του τουρισμού; Τώρα, που η μία πόρτα κλείνει πίσω από την άλλη, αναμένουμε από τον αρμόδιο υπουργό να μας πληροφορήσει σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να σωθεί ό,τι είναι δυνατόν, από τη φετινή σεζόν, πριν κατεδαφίσει όλη την τουριστική παρακαταθήκη της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση.