Σύμφωνα με δήλωση αμερικανού αξιωματούχου, το ικανό να μεταφέρει πυρηνικά όπλα αμερικανικό Β-52 αφού πέταξε χαμηλά πάνω από την αεροπορική Βάση του Osan, (60 περίπου μίλια από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας) συνοδευόμενο από ένα αμερικανικό μαχητικό F-16 καθώς και ένα νοτιοκορεατικό F-15, στη συνέχεια επέστρεψε στη βάση του Γκουάμ από την οποία είχε απογειωθεί.
«Η πτήση αυτή ήταν μια απάντηση στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας» δήλωσε ο αντιπτέραρχος και επιχειρησιακός διοικητής των ΗΠΑ στην Κορέα, Terrence O'Shaughnessy, αναφερόμενος στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε ο Κιμ Γιογκ Ουν, ισχυριζόμενος μάλιστα πως επρόκειτο για «μικρογραφία» βόμβας υδρογόνου.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στη δέσμευσή τους να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία της (Νότιας) Κορέας και να φροντίσουν να διατηρηθεί η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και γι' αυτό θα επεκτείνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα αποτροπής που παρέχονται από τις συμβατικές μας δυνάμεις αλλά και την πυρηνική μας ομπρέλα».
Αυτό δήλωσε ο ίδιος ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος, προαναγγέλλοντας στην ουσία μια ακόμη πιο ισχυρή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ σε μια περιοχή όπου ήδη υπάρχουν περίπου 28.500 αμερικανοί στρατιώτες και σε μια περιοχή ούτως ή άλλως ακραία εύθραυστη και πάντα με δεδομένο πως, από τη λήξη του πολέμου το 1953, οι δυο Κορέες ουδέποτε υπέγραψαν κάποια συνθήκη ειρήνης ευρισκόμενες για περισσότερα από 60 χρόνια σε «τεχνικά εμπόλεμη κατάσταση».
Η τοποθέτηση αυτή όμως του O'Shaughnessy δείχνει να επιβεβαιώνει εμμέσως πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap που έκαναν λόγο για αποστολή τον επόμενο μήνα αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροσκάφους στα ύδατα ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου που θα συμμετάσχει σε ναυτική άσκηση που θα πραγματοποιήσει η Σεούλ. Το πρακτορείο δεν προσδιορίζει την πηγή της συγκεκριμένης είδησης και αμερικανοί αξιωματούχου των Δυνάμεων στην Κορέα δηλώνουν πως δεν έχουν γνώση για το συγκεκριμένο σχέδιο.
Η απόφαση όμως του βορειοκορεάτη ηγέτη να προχωρήσει στην τέταρτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή, ισχυριζόμενος μάλιστα πως πρόκειται για «μικρή» βόμβα υδρογόνου, δεν εξόργισε μόνο τη Δύση αλλά ακόμη και τον βασικό της σύμμαχο την Κίνα που στο σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ δεν δίστασε να συνταχθεί υπέρ των πρόσθετων μέτρων κατά της Πιονγκγιάνγκ καλώντας ταυτόχρονα τη χώρα να επιμείνει στις απαιτήσεις της για συνολική αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.
Όσον αφορά την ίδια τη «φύση» της συγκεκριμένης πυρηνικής δοκιμής, οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν πως η σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ που προκλήθηκε είναι πολύ μικρή για να οφείλεται σε Η-βόμβα και η όλη ιστορία φέρεται να έχει σχεδιαστεί προκειμένου να εμφανίσει ακόμη πιο ισχυρό το προφίλ του ίδιου του βορειοκορεάτη ηγέτη, εν όψει του γενικού συνεδρίου του κόμματος που θα γίνει σύντομα και θα είναι το πρώτο από το 1980.
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είχε γίνει το 2013 και τότε πάλι οι ΗΠΑ είχαν στείλει 2 βομβαρδιστικά Β-52 πάνω από τη Νότια Κορέα, κάτι που είχε οδηγήσει τον Κιμ Γιον Ουν να απειλήσει ευθέως τις ΗΠΑ με πυρηνική επίθεση.
Ο ίδιος ο βορειοκορεάτης ηγέτης σήμερα ισχυρίζεται πως «η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου στην οποία προχώρησε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας αποτελεί μια αμυντική κίνηση που αποβλέπει στη σταθερότητα της ειρήνης σε ολόκληρη την κορεατική χερσόνησο, καθώς αποτρέπει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου που μπορεί να προκληθεί από τους ιμπεριαλιστές που βρίσκονται υπό την αμερικανική ηγεσία».
«Πρόκειται για νόμιμο δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους και σύννομες ενέργειες για τις οποίες κανείς τίποτε δεν μπορεί να προσάψει» είπε χαρακτηριστικά.