Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας των επαφών που είχαν σήμερα στον Έβρο τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου, ο κ. Βορίδης ευχαριστώντας έναν προς έναν όλους όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης, το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους άνδρες και γυναίκες, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δασικής Υπηρεσίας, που υπερέβαλαν εαυτούς σε μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, διευκρίνισε ότι η σημερινή παρουσία τους δεν είναι επικοινωνιακή αλλά ουσιαστική και μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.

Χωρίς να κάνει λόγο για τις κυβερνητικές ευθύνες αλλά και την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού δεδομένων των καταγγελιών για άδειες υδροφόρες και έλλειψη εναέριων και πεζοπόρων μέσων, πράγμα που οδηγεί το δάσος της Δαδιάς να καίγεται για 10η συναπτή μέρα προχώρησε σε ανακοίνωση των αποζημιώσεων χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για τα ακριβή ποσά.

«Οι συνάδελφοί μου στην κυβέρνηση θα ανακοινώσουν το θεσμικό πλαίσιο και θα εξηγήσουν τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι ζημιές οι οποίες έχουν γίνει εδώ από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Προφανώς οι αποζημιώσεις θα κινηθούν σε επίπεδα στα οποία θα καλυφθούν οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικίες, επομένως στον αστικό ιστό, ζημιές που έχουν γίνει στις καλλιέργειες, ζημιές που έχουν γίνει στη μελισσοκομία, στην κτηνοτροφία και ζημιές που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα ενισχύσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου έχουμε ζημιές αλλά και μέτρα προληπτικά τα οποία πρέπει να λάβουμε για την αντιμετώπιση και υποδομών που επλήγησαν αλλά και προκειμένου να θωρακίσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα σε διάφορα ενδεχομένως φαινόμενα τα οποία θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Συντηρώντας το αντιμεταναστευτικό κλίμα των ημερών έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της «αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική την οποία έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης, όχι απλώς δεν έχει διαφοροποιηθεί και δεν έχει χαλαρώσει, αλλά παραμένει σταθερή και ισχυρή».

Διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί το έργο της κατασκευής του φράχτη, η περαιτέρω ενίσχυση της αστυνόμευσης και η ενίσχυση κάθε πολιτικής αποτροπής ενός φαινομένου, που όπως είπε «πλήττει βάναυσα τη χώρα μας και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές». Με τα ως άνω δεδομένα χαρακτήρισε «αχρείαστη αλλά και απολύτως καταδικαστέα οποιαδήποτε ανάληψη ευθυνών από τον οποιοδήποτε που δήθεν παριστάνει ότι μπορεί ν’ αναπληρώσει το κράτος».

«Όταν θα δείτε τις δράσεις που αναλαμβάνει η συντεταγμένη Πολιτεία, ήδη έχει αναλάβει και θα συνεχίσει και θα τις εντείνει έτι περαιτέρω, τότε θα καταστεί σαφές ότι όλα αυτά δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα και πρέπει να είμαστε σταθεροί στον τρόπο που στεκόμαστε απέναντί τους», δήλωσε ο κ. Βορίδης.

Και διαβεβαίωσε τους πολίτες του Έβρου ότι «για την κυβέρνηση η ακριτική μας περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία». Μιλώντας δεν «εκ μέρους του πρωθυπουργού», κάλεσε το σύνολο των φορέων να καταθέσουν άμεσα τις σκέψεις και προτάσεις τους για το μέλλον του νομού τις οποίες ο πρωθυπουργός θα λάβει υπόψη εν όψει των εξαγγελιών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της περιοχής.