Της Ευγενίας Κουνιάκη

Η ανάδειξη του ζητήματος των πολιτικών κρατουμένων στο Καραβάνι El Sur Resiste 2023, ήταν κεντρική μέσα από τα συνθήματα «Libertad Libertad a lxs presxs por luchar» («Ελευθερία ελευθερία για τις/τους αγωνιστ(ρι)ες κρατουμένες/ους») και από τις σχετικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια του καραβανιού αλλά και της διεθνούς συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο CIDECI- Πανεπιστήμιο της γης/ Caracol Jacinto Canek.

Το Δίκτυο Αντιστάσεων και Εξέγερσης (Red de Resistencias y Rebeldía Ajmaq) συμμετείχε στο καραβάνι και σε όλες τις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της πορείας του, θέτοντας το ζήτημα της άδικης κράτησης του Manuel Gómez Vázquez, ενός νέου αγρότη, 22 ετών, εθνοτικής καταγωγής maya-tseltal, μέλος των Βάσεων Στήριξης του Ζαπατίστικου Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN). Παράλληλα, κάλεσε σε διεθνή αλληλεγγύη και υποστήριξη του αγώνα του για ελευθερία.

Όπως ανέφεραν και στην 10η  αλλά και στις υπόλοιπες ημέρες του καραβανιού El Sur Resiste, ο Manuel συνελήφθη στις 4.12.2020 από μία ένοπλη ομάδα, η οποία αφού τον βασάνισε σωματικά και ψυχολογικά, τον παρέδωσε την επόμενη ημέρα στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές κατηγορώντας τον με κατασκευασμένες κατηγορίες για ένα αδίκημα που δεν διέπραξε.

Έκτοτε, είναι κρατούμενος, έχοντας ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια και τρεις μήνες, υπερβαίνοντας το νόμιμο όριο της προφυλάκισης, χωρίς να έχει δικαστεί και χωρίς να τηρούνται οι διαδικαστικές εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη.

Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης (των Ζαπατίστας) και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Fray Bartolomé de las Casas (FRAYBA) , έχουν επισημάνει ότι η φυλάκιση αυτή οφείλεται στην πολιτική δράση και ένταξη του καθώς και της οικογένειας του στις Βάσεις Υποστήριξης του EZLN .

Σε δημόσια καταγγελία της, το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης δήλωσε τα εξής:

Για τις κακές κυβερνήσεις, το να είσαι Ζαπατίστας είναι έγκλημα που τιμωρείται με συκοφαντία, διώξεις, φυλάκιση και θάνατο”.

Η μάχη για την ελευθερία των πολιτικών κρατουμένων αποτυπώθηκε και στη δήλωση της Διεθνούς Συνάντησης (6 και 7 Mαΐου 2023) του Καραβανιού El Sur Resiste 2023 που πραγματοποιήθηκε στο CIDECI- Πανεπιστήμιο της γης/ Caracol Jacinto Canek.

«Απαιτούμε την άμεση ελευθερία όλων των πολιτικών κρατουμένων σε αυτή τη χώρα, των πολιτικών κρατουμένων Solidarios de la Voz del Amate, Fidencio Aldama, των κρατουμένων του Eloxochitlan de Flores Magón στην Oaxaca, όλων εκείνων που φυλακίστηκαν άδικα για την υπεράσπιση των υδάτων και των εδαφών, του συντρόφου της βάσης υποστήριξης του EZLN Manuel Gómez Vázquez καθώς και η ανάκληση της ποινής των 50 ετών σε βάρος του συντρόφου Miguel Peralta Betancourt, διωκόμενου πολιτικού από το Eloxochitlan».

Οι πολιτικοί κρατούμενοι, αυτόχθονες mazatecos, του Eloxochitlan de Flores Magón στην Οαχάκα βρίσκονται εδώ και οκτώ χρόνια αδίκως στη φυλακή, έχοντας κατηγορηθεί άδικα για αδικήματα που δεν διέπραξαν και χωρίς να έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση εις βάρος τους. Η χωρίς καταδίκη φυλάκιση τους επί 8 χρόνια παραβιάζει πλήρως το δικαίωμα τους στην προσωπική ελευθερία, το δικαίωμα σε μια δίκαιη και αμερόληπτη δίκη καθώς και μια σειρά δικαιώματα των κατηγορουμένων. Μετά τη διεθνή συνάντηση έχει εκδοθεί ένα κείμενο συλλογής υπογραφών για την απελευθέρωση τους.

Όλες και όλοι οι κρατούμενες/οι είναι υπερασπιστές της γης, του περιβάλλοντος και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των αυτοχθόνων στις κοινότητες τους.

Πηγή: El Sur Resiste