Επικριτικά σχολιάζει η ΚΕΕΡΦΑ την εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με την οποία καταργείται η προηγούμενη εγκύκλιος που προέβλεπε την απόδοση ΑΜΚΑ σε μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η ΚΕΕΡΦΑ σε αντίδρασή της τόνισε ότι «είναι ένα μέτρο ρατσιστικό, άκαρδο και απάνθρωπο σε βάρος ανθρώπων κατατρεγμένων που φτάνουν στην Ελλάδα για να αποφύγουν το θάνατο. Η απανθρωπιά του στρέφεται ιδιαίτερα ενάντια στα δικαιώματα φτωχών ανθρώπων, γυναικών και προσφυγόπουλων, αναπήρων αφού τους στερεί την ανεμπόδιστη πρόσβαση στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις υπηρεσίες του δημόσιου».

Μεταξύ άλλων η ΚΕΕΡΦΑ τονίζει ότι με αυτό το βήμα «η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται στο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες αλληλεγγύης που αγκάλιασε την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου στην Ελλάδα το 2015. Είναι μια επίθεση ενάντια τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, των νοσοκομειακών, των εργαζόμενων στους Δήμους και τις υπηρεσίες που πρωτοστάτησαν στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές της ρατσιστικής Ευρώπης-φρούριο, της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, της κατάργησης του δικαιώματος στο άσυλο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες, τις Αμυγδαλέζες και τις Μόριες, το κλείσιμο των συνόρων με την FRONTEX και τον φράχτη στον Έβρο, τις επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ και τις απελάσεις».

Τέλος, σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, η Κίνηση απαιτεί την άμεση απόσυρση της «ρατσιστικής εγκυκλίου» του Γ. Βρούτση και διεκδικεί άμεση απόδοση ΑΜΚΑ ώστε να υπάρχει πρόσβαση όλων στα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις υπηρεσίες.