Την επαναφορά των λειτουργιών των νοσοκομείων στην προ του «κόκκινου συναγερμού» περίοδο ζήτησαν με σημερινές παρεμβάσεις τους η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στον απόηχο και των εξαγγελιών του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, την Παρασκευή, για σταδιακή επιστροφή του ΕΣΥ στην κανονικότητα.

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στους ασθενείς καλεί όλους τους αρμόδιους (διοικητές νοσοκομείων, διευθυντές ιατρικών υπηρεσιών, επιστημονικά συμβούλια, προέδρους επιτροπών χειρουργείων, διευθυντές χειρουργικών τομέων, διευθύνσεις νοσηλευτικών υπηρεσιών, επιστημονικούς υπευθύνους χειρουργικών τμημάτων) άμεσα, από σήμερα Δευτέρα 17/05/21 να επαναφέρουν τα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής σε πλήρη δραστηριότητα 100%, χωρίς να περιμένουν καμία άνωθεν έγκριση από τις διοικήσεις της 1ης και 2ης Υ.Πε.» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ σε σχετική ανακοίνωσή της. «Η αδικαιολόγητη παράταση των άνωθεν εντολών για περιορισμό της χειρουργικής δραστηριότητας των νοσοκομείων δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών λόγω πολύμηνης αναμονής» συμπληρώνει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, έκανε λόγο, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Δευτέρας, «για σημαντική μείωση των εισαγωγών περιστατικών του κορονοϊού στα νοσοκομεία, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%». «Τα νοσοκομεία ξεκίνησαν να επανέρχονται σε μερική κανονικότατα. Αδειάζουν κλινικές κορονοϊού και μετατρέπονται σε γενικές κλινικές. Αδειάζουν οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ όπως οι χειρουργικές αίθουσες και ευελπιστούμε σύντομα να ξεκινήσουν τα χειρουργεία γιατί θα το πληρώσουμε», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως κριτική αναφορικά με την μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία είχε ασκήσει, με την εφαρμογή του μέτρου, και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία έκανε λόγο για «καταστροφικό μέτρο που όχι μόνο δεν υπακούει σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο αλλά εκτινάσσει την βαρειά νοσηρότητα και θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις». Η εμμονή της Κυβέρνησης -κατά την ανακοίνωση- σε τέτοιου είδους μέτρα ως δήθεν μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης, στρώνει το έδαφος στους ιδιώτες μεγάλο-κλινικάρχες, οι οποίοι σε περίοδο πανδημίας αυξάνουν την κερδοσκοπία τους από χειρουργικές επεμβάσεις που δεν γίνονται στο ΕΣΥ καθώς στις ιδιωτικές κλινικές οι έλεγχοι είναι ελλιπείς ως ανύπαρκτοι, σημείωνε χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών.