Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου της κυβέρνησης για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων, ο Γ. Σταθάκης προανήγγειλε τροπολογία που θα ορίζει το μεταβατικό πλαίσιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων πυρόπληκτες κι αναδασωτέες περιοχές, καθώς και για ρέματα και κατεδαφιστέα κτίσματα.
Η συγκεκριμένη τροπολογία, σύμφωνα με τον υπουργό, θα «πατάει» πάνω στην ισχύουσα νομοθεσία και θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιταχύνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Προβλέπεται ότι το υπουργείο θα μπορεί να εκτελεί επιθεωρήσεις και οι δράσεις για παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις θα μπορούν να προχωρήσουν με υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, η τροπολογία θα είναι μεταβατική μέχρι να λειτουργήσουν τα παρατηρητήρια δόμησης. Ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρανομία, θα δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να προσφύγει εντός 15 ημερών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί θα πρέπει να γκρεμίσει το κτήριο. Σε διαφορετική περίπτωση θα του επιβληθεί φόρος 100%.
Στάθηκε στις μέχρι τώρα δράσεις της κυβέρνησης στον τομέα της χωροταξικής πολιτικής, τονίζοντας ότι μέχρι το 2020 η χώρα θα έχει θεσμοθετημένες παραλίες και αιγιαλούς.
«Η χωροταξική πολιτική της κυβέρνησης έχει ολοκληρωθεί θεσμικά και επί του πρακτέου έχει κάνει μεγάλες τομές. Είναι γνωστό πως έχει θεσμοθετηθεί το κτηματολόγιο ως ενιαίος φορέας για πρώτη φορά. Το πήραμε στο 25% και έχουμε προκηρύξει άλλο ένα 50% έως το 2020. Μέχρι το 2020 η χώρα θα έχει θεσμοθετημένες παραλίες και αιγιαλούς. Γίνεται δυνατό να συζητήσουμε για ουσιαστική χωροταξική πολιτική της χώρας. Έχουμε θεσμοθετήσει την πλήρη απλοποίηση της αδειοδότησης για κάθε είδους κτήριο».
Παράλληλα, τόνισε ότι είναι διαφορετικό πράγμα οι αυθαίρετες κατοικίες και οι μικροαυθαιρεσίες σε κατοικίες, ενώ επισήμανε ότι οι 9 στους 10 Έλληνες πλέον χτίζουν νόμιμα. «Είναι διαφορετική η περίπτωση μικροαυθαιρεσίας, άλλο ένα αυθαίρετο κτήριο και άλλο οι μικροαυθαιρεσίες σε κτήριο. Το 2018 οι 9 στους 10 Έλληνες χτίζουν νόμιμα και όχι αυθαίρετα. Έχουμε αυθαιρεσιούχους σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση, αλλά αυτό θα τελειώσει οριστικά». Ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα θα έχει τη λίστα με τα πρώτα 100 ακίνητα που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.
«Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας»
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν τομές στον τρόπο που χτίζονται πλέον οι πόλεις μας. «Είναι αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για τομές στον τρόπο που χτίζονται οι πόλεις μας. Θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν επιτρέπεται και θα σταθούμε απέναντι σε οποιοδήποτε συμφέρον μας κάνει να έχουμε καθυστερήσεις για τις συγκεκριμένες τομές. Δεν αντιλαμβάνομαι όσους μιλούν για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση».
Ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην ανατολική Αττική κατέστη αναποτελεσματικό λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και στάθηκε στον επιβεβλημένο επανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας.
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστησαν αναποτελεσματικό το οποιοδήποτε σχέδιο είχαμε πριν, δεν καταλαβαίνω πώς σχετίζεται με την άναρχη δόμηση. Είναι σαφές ότι έχουμε ως χώρα κλείσει κύκλο αρκετών δεκαετιών που οι υποδομές της χώρας είναι γερασμένες. Χρειαζόμαστε ανανέωση. Ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, επιβραδύνεται και από τη λιτότητα σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας, όπως σε άλλες χώρες. Θα είμαστε σύντομα σε θέση να τον παρουσιάσουμε».
Τέλος, προανήγγειλε στοιχεία για όσους έχουν καταπατήσει τη δημόσια περιουσία και άφησε αιχμές για τη ΝΔ και όσους υπερασπίζονται τη γραμμή της. «Ζήσαμε μια ανείπωτη τραγωδία, η μεγαλύτερη πυρκαγιά με τόσα θύματα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Η σημερινή ηγεσία δεν συνέβαλε για να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση στην ανατολική Αττική τις τελευταίες δεκαετίες, που συνέβαλε μαζί με τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην κατάσταση που βιώσαμε. Θα υπάρξουν στοιχεία για την καταπάτηση της δημόσιας γης το επόμενο διάστημα. Η επιχείρηση διάσωσης ανθρώπων ήταν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Η ΝΔ αφήνει κάποιους άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, τους βλέπουμε όλοι».
«Τα κριτήρια για την προτεραιότητα κατεδάφισης θα είναι αντικειμενικά»
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελος, δήλωσε ότι τα κριτήρια για την προτεραιότητα κατεδάφισης αυθαίρετων κτηρίων θα είναι αντικειμενικά και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε το έργο των δασικών χαρτών, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει στο συρτάρι.
«Αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη και είμαστε εδώ για να πούμε ότι λαμβάνουμε μέτρα για να μην υπάρξουν παρόμοιες καταστάσεις μέσω μεγάλων μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζουμε. Πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να προλάβουν παρόμοια προβλήματα. Μεταρρυθμίσεις όπως οι δασικοί χάρτες. Οι δασικοί χάρτες είναι ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και θεωρούμε σημαντικό να προχωρήσουν που υπάρχουν οι αυθαιρεσίες ώστε στη χώρα μας να γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματικότητα. Οι δασικοί χάρτες σε Ανατολική και Δυτική Αττική, παραδόθηκαν το 2010 και δεν αναρτήθηκαν ποτέ, παρά μόνο σε πέντε δήμους γιατί μόνο αυτοί οι δήμοι ενέταξαν τα οικιστικά όρια στους δασικούς χάρτες. Τα κριτήρια για την προτεραιότητα κατεδάφισης θα είναι αντικειμενικά».