«Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο ανάπλασης της περιοχής η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα θα κλείσει στις 31 Μαΐου, δηλαδή λίγο πριν την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Η εκκένωση της δομής έχει ήδη ξεκινήσει και δεκάδες οικογένειες έχουν μεταφερθεί στο Σχιστό. Άμεση συνέπεια αυτής της απόφασης είναι να βρεθούν αναγκαστικά εκτός σχολείου περίπου 300 παιδιά που φοιτούν σε όμορα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσουν τη χρονιά, αφού η αναζήτηση νέων σχολείων λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς και τα πρακτικά προβλήματα της μετακίνηση προς αυτά καθιστούν ανέφικτη τη συνέχιση της φοίτησης. Μετά από δύο σχολικές χρονιές κατά τις οποίες τα παιδιά πρόσφυγες ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένα από την τηλεκπαίδευση, ακυρώνεται και πάλι η πρόσβασή τους στο σχολείο που με τόσο κόπο χτίστηκε φέτος.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την βίαιη διακοπή της φοίτησης των παιδιών προσφύγων και τη ματαίωση των προσπαθειών τους. Ζητάμε την άμεση αναστολή της απόφασης κλεισίματος της Δομής του Ελαιώνα πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ζητάμε επίσης την άμεση παρέμβαση των εκπαιδευτικών αρχών, όπως σωστά έγινε για τα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών προσφύγων, όπως προβλέπεται στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα μας».

«Δε θα τους πάμε μακριά, απλά …μακρύτερα»

Το επικείμενο κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα στο τέλος Μαΐου φέρνει δεκάδες παιδιά αντιμέτωπα και πάλι με μία ασταθή καθημερινότητα, ενώ αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πώς θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη σχολική χρονιά. Στο ΤΡΡ είχε μιλήσει για το θέμα ο διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες σχολιάζοντας πως «η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια πολιτική στρατοπέδων και βάζει φρένο σε κάθε πιθανό παράθυρο ένταξής τους». Στο ΤΡΡ και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, σε ερώτηση για το πώς εξυπηρετεί την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό η διαμονή τους μακριά από το αστικό περιβάλλον, είχε απαντήσει: «Δε θα μένουν μακριά από τον αστικό ιστό, απλά μακρύτερα…». Όσο για το ζήτημα της ένταξης των παιδιών σε νέο σχολικό περιβάλλον, σημείωσε πως «Αν επιλέγουν, από φόβο μήπως δε βρουν θέση στο Σχιστό, να φύγουν από τώρα, τι να κάνουμε;». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου, κάνοντας λόγο για δεκάδες προσφυγόπουλα που λόγω αυτού κατέληξαν εκτός σχολικής διαδικασίας, είχε σχολιάσει προ λίγων ημερών στο ΤΡΡ πως «τη θέση της σταθερότητας και της ασφάλειας θα πάρουν η ματαίωση, η ανασφάλεια και η επίπονη προσπάθεια να αποκτήσουν από την αρχή σταθερές στη ζωή τους».