Αμετανόητη η κυβέρνηση για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ
Την πεποίθηση ότι η αλλαγή στον τρόπο ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα επηρεάσει καθόλου τον σκοπό, την αποστολή, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ, καθώς «είναι σαφές ότι η Διοίκηση του οργανισμού δεν παρεμβαίνει σε θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του επιστημονικού του ρόλου», εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Οργανισμού στο υπουργείο Υγείας. Τη συνάντηση είχαν ζητήσει οι επικεφαλείς του ΚΕΘΕΑ μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η κυβέρνηση καταργεί τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ. Κατά τη σχετική απόφαση, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα πέντε τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ θα ορίζονται διορίζονται με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, όπως «ορίζεται» στη σχετική απόφαση «πρέπει να είναι καταξιωμένα και αναγνωρισμένα πρόσωπα του οικονομικού και επιστημονικού χώρου».
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε πως το ΚΕΘΕΑ επιτελεί μια πολύ σημαντική και ευαίσθητη κοινωνική αποστολή και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση αυτής της αποστολής και των δράσεών του. «Το ΚΕΘΕΑ είναι και θα συνεχίσει να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, καθώς επιχορηγείται ετησίως με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ», τόνισε και πρόσθεσε: «Με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, διασφαλίζουμε τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού, χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ η επιχορήγησή του».
Ο υπουργός Υγείας – αφού εξήγησε στους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ ότι η αλλαγή στον τρόπο ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα επηρεάσει καθόλου την υλοποίηση του επιστημονικού του ρόλου – τόνισε:
«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει την πολυφωνία που απαιτείται και τα μέλη του θα έχουν την εμπειρία που χρειάζεται, ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση η πολύ σημαντική κοινωνική δράση του ΚΕΘΕΑ. Επιπλέον, δίνουμε δύναμη στα μέλη του, μιας και η Γενική Συνέλευση μετατρέπεται από όργανο που περιοριζόταν απλώς στην εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων που χαράσσει και διαμορφώνει τη στρατηγική του Οργανισμού σε ζητήματα σχεδιασμού των δράσεων, στους ειδικότερους τομείς της θεραπείας και των ιδεολογικών θεμάτων, αλλά και της επιλογής προγραμμάτων απεξάρτησης».
«Ο υπουργός δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει»
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γιώργος Μπαρδάνης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε αμέσως μετά την συνάντηση, όπως μεταφέρει το news247.gr, υπογράμμισε πως «Ο υπουργός δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει. Είναι πεπεισμένος ότι έχει 100% δίκιο. Μας είπε χαρακτηριστικά πως δεν θα θίξει το μοντέλο θεραπείας “εξάλλου δεν το ξέρω”. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες και ελπίζουμε πως δεν θα αρνηθεί να μας δει. Θα είναι προσβολή για όλους μας».
Όπως τονίστηκε στην συνέντευξη Τύπου, κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνεται πλήρως για το πώς διατίθενται τα χρήματα που διαχειρίζεται το ΚΕΘΕΑ «μέχρι τελευταίου ευρώ», ενώ έγινε μνεία και στην δωρεά που πρόσφατα είχε κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Θεραπευτικό Κέντρο, με την προϋπόθεση να μην υπάρξει κρατική εμπλοκή, να μην περάσουν από τα χέρια της κυβέρνησης και να τα διαχειριστεί η διοίκηση του οργανισμού.
Κατά την ίδια πηγή, πλην των μελών του Δ.Σ. του οργανισμού, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, μίλησε και ο Δημήτρης Κολοκάθης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι γίνεται προσπάθεια να μπουν ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της απεξάρτησης: «Στον σύλλογο εργαζομένων, με την αιτιολόγηση και τον τρόπο που επιχειρείται να αλλαχθεί το καθεστώς, αισθανόμαστε βαθύτατα θιγμένοι. Έχει συκοφαντικές προεκτάσεις. Είναι ένας οργανισμός του οποίου το μοντέλο διοίκησης δεν έδωσε ποτέ αφορμή για πρωτοσέλιδα ή σχόλια για την διαχείριση των χρημάτων. Είναι ψευδές ότι δεν ελέγχονται τα χρήματα, ελέγχονται κάθε χρόνο».