«Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό» φέρεται να δηλώνει από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τα αστυνομικά έκτροπα κατά πολιτών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης το απόγευμα της Κυριακής, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω σχόλια. Σημειώνεται πως η παραπάνω μεταφορά της δήλωσης γίνεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενώ σε δημοσιεύματα συστημικών μέσων ενημέρωσης γίνεται αναφορά σε μία παραλλαγή της, όπως «η άσκοπη βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό», όπως μεταφέρει το in.gr.

Ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός δήλωσε πως θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα, ώστε να αναδειχθούν και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ενώ χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΜέΡΑ 25 ότι «κινδυνεύει» η δημοκρατία από τέτοιες συμπεριφορές, λέγοντας ότι η δημοκρατία κινδύνευσε επί των δικών τους ημερών.

Ακόμα, ο ίδιος προανήγγειλε πως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η κυβέρνησή του μαζί με το κόμμα του Βελόπουλου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, καθώς αναμένεται να τοποθετηθούν οι πρώτες ομάδες φύλαξης στα ΑΕΙ από ήδη υπηρετούντες στην Αστυνομία μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις το Φθινόπωρο. Αναφέρθηκε ακόμα και στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ, δηλώνοντας πως «όσοι εμποδίζουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων δεν ασκούν νόμιμο δικαίωμα» και ότι «τα Πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα, δεν είναι αδιοίκητα, ούτε ανοχύρωτα απέναντι στην παρανομία».

Η ΕΛΑΣ εμμένει στο δικό της αφήγημα για το όργιο βίας στη Νέα Σμύρνη και διατάσσει ΕΔΕ

Αξίζει να σημειωθεί πως η ολιγόλογη και χωρίς εξηγήσεις παρέμβαση του Μ. Χρυσοχοΐδης ήρθε κατόπιν προαναγγελίας από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη στο ραδιόφωνο του Real. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, αφού επανέλαβε το αστήρικτο από τα ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες αφήγημα της αστυνομίας περί επίθεσης 30 ατόμων κατά των αστυνομικών, όταν κλήθηκε να το τεκμηριώσει παρέπεμψε σε δήλωση που θα έκανε το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, δέχθηκε παραπάνω από μία αντίστοιχες ερωτήσεις, δίνοντας αντίστοιχες απαντήσεις που παραπέμπουν στον Μ. Χρυσοχοΐδη.

«Θέλω να είμαι σαφής, τι είχαμε; Και απαντώ στο απρόκλητο της επίθεσης. Είχαμε μια σειρά γεγονότων, θα τοποθετηθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμως σε λίγο. Πριν από το συμβάν σε έναν χώρο, ο οποίος είναι αρκετά ευρύς και ανοιχτός, είχαμε συγκροτημένη ενέργεια από την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που διένειμε φυλλάδια που καλούσαν τον κόσμο σε αντίσταση και φυλλάδια που είχαν περιεχόμενο που αφορούσε υβριστικά τη σύζυγο του Πρωθυπουργού. Στη συνέχεια είχαμε επίθεση στους αστυνομικούς, που βρίσκονταν εκεί για να κάνουν τους ελέγχους» υποστήριξε ο Γ. Γεραπετρίτης, ενώ ακολούθως ερωτήθηκε από που προκύπτουν τα όσα περιγράφει, παραπέμποντας και πάλι στον Μ. Χρυσοχοΐδη.

Τελικά, οι «εξηγήσεις» ήταν η παραπάνω λιτή δήλωση του υπουργού, ενώ την ίδια ώρα έχει παρέμβει η δικαιοσύνη για να διερευνήσει τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Καρέ – καρέ πώς η αστυνομία επιτέθηκε σε πολίτη στην πλατεία Νέας Σμύρνης – Κόντρα στο αφήγημά της