Χωρίς ερωτήσεις από δημοσιογράφους και με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να επιχειρούν να εκπέμψουν «θετικό κλίμα» μετά τη συνάντησή τους έληξε η συνάντηση του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία προετοιμάστηκε το ραντεβού μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται πως κατά τη συνάντηση δόθηκε αρκετό βάρος στην «επικοινωνία», με σχολιασμούς αθλητικών γεγονότων και «μικρό περίπατο» των δύο ανδρών από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι το υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, ο Τούρκος συναντήθηκε για λίγη ώρα και με τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαρρέει στον Τύπο το «θετικό κλίμα» της συνάντησης, καθώς και πως «διαπιστώθηκε αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας». Μία αναφορά που παρά τον μετριοπαθή λόγο του δεν αποτύπωσε στις δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να δηλώνει μεταξύ άλλων, πως «έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά ιδιαίτερα σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε εμείς και η Τουρκία», ωστόσο αναφέρθηκε σε μια περιορισμένη ατζέντα προσέγγισης των δύο πλευρών.

«Στο πλαίσιο αυτό συνεφωνήθη ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε επίσης την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών covid-19 ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας» τα λεγόμενα του Ν. Δένδια που μετέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με τον ΥΠΕΞ να φέρεται να αναφέρει ότι αυτό είναι κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στις τουριστικές βιομηχανίες και των δύο χωρών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Μ. Τσαβούσογλου φέρεται να επιβεβαιώσε τα παραπάνω σημεία, καθώς ανέφερε πως στην Άγκυρα είχε αποφασιστεί να επιταχυνθούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα και έκανε ειδική μνεία στη συνάντηση που είχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας την υψηλού επιπέδου. «Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία μέσω των οποίων θα μπορούσε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα οικονομίας και εμπορίου» φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ ακόμα φέρεται να πρόσθεσε πως όλα τα μνημόνια συνεργασίας και οι μηχανισμοί που θα εγκαθιδρύσουμε για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία, «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους». Αναφέρθηκε ακόμα σε απόφαση για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Σχετικά με την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών έγινε στην Αθήνα και ανακοίνωσε ότι θα καθοριστεί μια ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση. Επίσης, ανέφερε ότι έχει πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης μια 4η διάσκεψη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι είναι προσπάθειες που συνεχίζονται. Επισήμανε, από την πλευρά του, ότι προβλέπεται συνάντηση των επικεφαλής των δύο κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ.

«Είναι σαφές πως υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία εκκρεμούν, που περιμένουν επίλυση και πιστεύουμε αμφότεροι ότι βάση αυτής της επίλυσης πρέπει να είναι ο σεβασμός στο Δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα» επισήμανε ακόμα ο Μ. Τσαβούσολγου.