Η κατάσταση της πανδημίας φαίνεται ότι δεν αποτελεί πρόσκομμα σχετικά με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και τη συνεργασία σε ζητήματα άμυνας με τη Γαλλία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στο πλαίσιο σύσφηξης των σχέσεων των δύο χωρών φαίνεται ότι η επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με την ομόλογό του Φλοράνς Παρλί απέδωσε καρπούς, καθώς οριστικοποιήθηκε η αναβάθμιση της παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) στο Σαχέλ και δη Μάλι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ευρωπαϊκή εκπαιδευτική επιχείρηση υπό γαλλική ηγεσία.

Σημειώνεται ότι η οριστικοποίηση στην ουσία αφορά την παρουσία ολιγομελής ομάδας των ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, καθώς για την ώρα εκεί βρίσκονται αποσπασμένα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η απόφαση μένει να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ και η τοποθέτησή τους δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Μάιο του 2021, ενώ το ΓΕΕΘΑ αποφασίστηκε η Ελλάδα να στείλει έναν αξιωματικό στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα από το protothema.gr στις αρχές Φεβρουαρίου έκανε λόγο για θετική στάση της κυβέρνησης στο αίτημα της Γαλλίας για ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή, μια στάση που φέρεται να εξέφρασε τότε ο Κ. Μητσοτάκης προς τον Εμανουέλ Μακρόν. Επιπλέον, τότε η Αθήνα ζήτησε επίσης να γίνει το 15ο μέλος του λεγόμενου European Intervention Initiative, μιας ευρωπαϊκής δύναμης άμεσης επέμβασης την οποία εμπνεύστηκε ο κ. Μακρόν και στην οποία προσώρας συμμετέχουν 12 χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ρουμανία) και η Βρετανία με τη Νορβηγία.

Όπως σημειώνει ο imerodromos.gr, περίπου 4.500 χιλιάδες Γάλλοι στρατιώτες είναι αναπτυγμένοι στην πρώην γαλλική αποικία, καθώς οι διαδοχικές σφαγές αμάχων στην περιοχή του Σαχέλ δημιουργούν τα κατάλληλα προσχήματα στο γαλλικό στρατό για να εντείνει την παρουσία του στην περιοχή με αφορμή την έξαρση της τρομοκρατικής δράσης τζιχαντιστών. Ωστόσο πίσω από τα «ανθρωπιστικά» προσχήματα κρύβονται τα τεράστια συμφέροντα Γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων. Ο ορυκτός πλούτος της Δυτική Αφρικής έχει προσελκύσει γαλλικές πολυεθνικές (Total, Bouygues, Ballore, Areva), οι οποίες εκμεταλλεύονται τα συγκεκριμένα κοιτάσματα και οι ταραχές στην περιοχή βάζουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα τους.

Στρατιωτικές ασκήσεις σύσφιξης

Στην ελληνοαιγυπτιακή διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 10» από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 6 Δεκεμβρίου θα συμμετάσχει και η Γαλλία, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Κύπρος.

Νωρίτερα (24 Νοεμβρίου – 9 Δεκεμβρίου), η Ελλάδα θα δώσει το παρών με ένα υποβρύχιο, μία φρεγάτα και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατ. Μεσόγειο, μαζί με ναυτικές και αεροπορικές μονάδες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ (Βουλγαρία – Ην. Βασίλειο – ΗΠΑ και Τουρκία).

Μπαράζ εξοπλισμών

Ταυτόχρονα, υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με την απόκτηση έξι μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ, καθώς και ένα σχέδιο για 18 ακόμα νέα αεροσκάφη αυτού του τύπου. Επιπλέον, στο τραπέζι είναι και η προώθηση του προγράμματος της αναβάθμισης 85 F-16 της Π.Α. σε διαμόρφωση «Viper».

Προηγούμενο δημοσίευμα της «Καθημερινής», καταθέτει μάλιστα ότι η Πολεμική Αεροπορία και η «Λόκχιντ Μάρτιν» συζητούν για την αναβάθμιση των 38 παλαιότερων F-16 Block 50, σε διαμόρφωση «Plus advance», αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα των F-16 που θα εκσυγχρονιστούν σε «Viper».

Σε ό,τι αφορά την Γαλλία, εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να έλθει στη Βουλή η προμήθεια των «Ραφάλ», ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 αναμένονται τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα, ενώ προχωρά και η υποστήριξη των Μιράζ-2000-5. Ο υπουργός Άμυνας,

Τέλος, πέρα από τα δύο UAV τύπου HERON, τα οποία έχουν παραδοθεί στην Π.Α., βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με το Ισραήλ για την προμήθεια συστημάτων αντιμετώπισης και κατάρριψης drones και UAV.

Ο Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων Απάτσι, στη συντήρηση των κατευθυνόμενων βλημάτων Penguin MK2, στην εν συνεχεία υποστήριξη των αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Πάτριοτ, αλλά και των πυραύλων S-300.