Της Μυρτώς Αρετάκη

Οι αστυνομικές αρχές της Βόρειας Καρολίνας συνέλαβαν χθες έναν άνδρα, που όπως ο ίδιος ομολόγησε, αργά το βράδυ της Τρίτης σκότωσε τρεις μουσουλμάνους φοιτητές -όλοι τους μέλη της ίδιας οικογένειας- στην πανεπιστημιούπολη του Τσάπελ Χιλ.

Ο 46χρονος Κρεγκ Στίβεν Χικς κρατείται τώρα στη φυλακή της κομητείας Ντέραμ, ενώ για την ώρα η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να διευκρινίσει τα κίνητρα της τριπλής δολοφονίας, διαρρέοντας πληροφορίες ότι το έγκλημα ακολούθησε κάποια διαφωνία των θυμάτων με τον δράστη για μια θέση πάρκινγκ.

Τα τρία θύματα είναι ο Ντία Σάντι Μπαρακάτ, 23 ετών, η σύζυγός του, Γιούσορ Άμπου-Σάλια, 21 ετών και η αδελφή της, Ράζαν Αμπου Σάλια, 19 ετών. Τα δύο κορίτσια κυκλοφορούσαν με καλυμμένο το κεφάλι τους με μαντήλι.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ντία Μπαρακάτ φοιτούσε στην οδοντιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Στο ίδιο πανεπιστήμιο φοιτούσε και η 19χρονη Ράζαν, ενώ η σύζυγός του επρόκειτο να ξεκινήσει τις σπουδές της το προσεχές εξάμηνο. Και οι τρεις ήταν γνωστοί στην τοπική κοινότητα για την εθελοντική τους δράση.

Ο δράστης μπορεί να είναι άθεος, ψυχοπαθής ή απλά νευρικός, αλλά δεν είναι ισλαμοφοβικός

Ο δράστης, γείτονας των θυμάτων, παρουσιάζεται στα αμερικανικά ΜΜΕ  ως «άθεος» ή ακριβέστερα πολέμιος όλων των θρησκειών, καθώς στην προσωπική του σελίδα στο facebook  δήλωνε πως εχθρεύεται τους ακραίους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.

Μεταξύ διαφόρων αναρτήσεών του (στην πλειοψηφία τους κριτικές προς κάθε μορφή θρησκείας), αυτή είναι η φωτογραφία που ανήρτησε στις 20 Ιανουαρίου:

 


 

Η σύζυγος του δράστη υποστηρίζει δημόσια, με κάθε ευκαιρία, πως  η εγκληματική πράξη του άνδρα της δεν είχε σε καμία περίπτωση να κάνει με τη θρησκεία των θυμάτων, κάνοντας λόγο αποκλειστικά για μια διαφωνία μεταξύ  γειτόνων. Ο δικηγόρος του Χικς, από την άλλη, επικαλείται ψυχολογικά προβλήματα του πελάτη του, καθώς «πώς αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί μια τριπλή δολοφονία για μια διαφιλονικούμενη θέση στάθμευσης;».

Η οικογένεια των θυμάτων, όμως, έχει διαφορετική άποψη. Οι συγγενείς σε δημόσιες δηλώσεις τους απαιτούν τη διενέργεια έρευνας για «έγκλημα μίσους», υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η πίστη των θυμάτων υπήρξε το βασικό κίνητρο της δολοφονία τους.

Σε δηλώσεις του σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο πατέρας των δύο κοριτσιών, υποστήριξε πως η μεγαλύτερη κόρη του είχε παραπονεθεί για ένα γείτονα τους, που τους δημιουργούσε προβλήματα και τους μιλούσε με το όπλο να κρέμεται στη ζώνη του, προκαλώντας τους δυσφορία. «Ειλικρινά, μας μισεί για αυτό που είμαστε και για το πώς δείχνουμε», είχε πει στον πατέρα της.

Την ίδια ώρα, πρόσωπο, που φέρεται  πως διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τα θύματα, ισχυρίζεται πως πράγματι υπήρξε μια διένεξη για μια θέση στάθμευσης, που ζητούσε επίμονα ο δράστης, αλλά αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Χικς παρενοχλούσε τους τρεις νέους. Η Γιούσορ, μάλιστα, είχε πρόσφατα παραπονεθεί και στο διαχειριστή του συγκροτήματος, στο οποίο διέμεναν όλοι, ζητώντας του την επόμενη φορά να καλέσει την αστυνομία.


«Αν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι;»

Η άγρια δολοφονία των τριών νέων μουσουλμάνων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, φέρνοντας ακόμη μια φορά στο προσκήνιο τα ζητήματα των μειονοτήτων στη χώρα. (Δείτε εδώ σχετικές αναρτήσεις στο twitter)

Από τη μία, η παγιωμένη αδιαφορία των περισσότερων ΜΜΕ στα εγκλήματα με θύματα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και από την άλλη η απροθυμία της δικαιοσύνης να χρησιμοποιήσει τα ίδια και μέτρα και σταθμά, ανεξαρτήτως  θρησκευτικής και εθνοτικής ταυτότητας δραστών και θυμάτων, προκαλούν εύλογα μεγάλη οργή σε μερίδα των αμερικανών πολιτών.

Η διαπίστωση πως σε αντίθεση με την τρομοϋστερία που συνοδεύει κάθε έγκλημα με μουσουλμάνο δράστη, τα θύματα της μουσουλμανικής (και όχι μόνο) μειονότητας  συγκεντρώνουν σαφώς μικρότερη δημοσιότητα, υποστήριξη και δικαιοσύνη, παραμένει εξαιρετικά ενοχλητική.

 Όταν, μάλιστα, συνοδεύεται από τη διαπίστωση πως όσο οι θεσμοί μιας κοινωνίας είναι μεροληπτικοί, οι μειονότητες απομονώνονται και οι προκαταλήψεις θεριεύουν, γίνεται ανυπόφορη.