«Η ουκρανική πλευρά μπορεί να σταματήσει τα πάντα πριν από το τέλος της σημερινής ημέρας, χρειαζόμαστε εντολή προς τις εθνικιστικές μονάδες να καταθέσουν τα όπλα, εντολή στον ουκρανικό στρατό να καταθέσει τα όπλα και χρειάζεται να εκπληρώσουμε τους όρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και όλα μπορούν να τελειώσουν πριν από το τέλος της ημέρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχολιάζοντας στο ρωσικό πρακτορείο κατόπιν TASS τη δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα ήθελε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες πριν κρυώσει ο καιρός. «Τα υπόλοιπα είναι σκέψεις του αρχηγού του ουκρανικού κράτους», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

«Καθοδηγούμαστε από τις δηλώσεις του προέδρου μας [Βλαντιμίρ Πούτιν] ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο και την επίτευξη των στόχων της», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, απάντησε αρνητικά στο διευκρινιστικό ερώτημα του TASS, αν η ρωσική πλευρά έχει κατά προσέγγιση χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. «Όχι», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ αντέδρασε με τα σχόλια αυτά σε δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο Ζελένσκι ενώπιον των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά (G7), τους οποίους κάλεσε «να κάνουν τα μέγιστα» για να βάλουν ένα τέλος πριν από το τέλος της χρονιάς στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα του.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι όσο περισσότερες δυτικές χώρες στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η σύγκρουση, μετέδωσε το Reuters.

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά συστήματα πυραύλων HIMARS ήδη λειτουργούν και πλήττουν στόχους σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, δήλωσε το Σάββατο ο ανώτατος στρατηγός της χώρας.

«Άνδρες του πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας χτύπησαν επιδέξια συγκεκριμένους στόχους – στρατιωτικούς στόχους του εχθρού στο δικό μας, ουκρανικό, έδαφος», έγραψε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας Βαλεριί Ζαλούζνι στην εφαρμογή Telegram.