Το αίτημα στη δικαστική έδρα κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του πλοιάρχου και του πρώτου μηχανικού του πλοίου, με το αιτιολογικό ότι ακόμα δεν έχει προσδιορισθεί και ογκομετρηθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους η σύσταση του φερόμενου ως παράνομου φορτίου, αλλά δεν υπάρχει και η απαιτούμενη έκθεση προσδιορισμού των διαφυγόντων δασμών. 
 
Το αίτημα έγινε δεκτό, ενώ οι δύο ναυτικοί, στους οποίους έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος, αφέθηκαν ελεύθεροι.
 
Σημειώνεται ότι στις 21 Σεπτεμβρίου ο πλοίαρχος και ο α' μηχανικός του δεξαμενόπλοιου «ΛΑΣΣΑΙΑ», της εταιρίας Mare Hellas Shipping στνελήφθησαν, γιατί, σύμφωνα με το Λιμενικό, στα διπύθμενα του πλοίου εντοπίστηκε μετά από έφοδο των λιμενικών αρχών ποσότητα λαθραίων καυσίμων.
  
Υπενθυμίζεται ότι λαθραία καύσιμα βρέθηκαν στο δεξαμενόπλοιο «ΛΑΣΣΑΙΑ» που έπαιρνε μέρος στην επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο «Αγ. Ζώνη ΙΙ».
 
Συγκεκριμένα, περίπου 45 με 55 κυβικά πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Λιμενικών, στις δεξαμενές έρματος του πετρελαιοφόρου «ΛΑΣΣΑΙΑ».