Μετά το σάλο που προκλήθηκε στα social media και τα ΜΜΕ σχετικά με τα αναχρονιστικά βίντεο που στάλθηκαν στα γυμνάσια της χώρα για την εκπαίδευστη των μαθητών μέσω της Προγεννητικής Αγωγής, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής αποφάσισε σήμερα την απόσυρση του εκπαιδευτικού υλικού και την “την ανάκληση της έγκρισης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Mη Kερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής».

Τα βίντεο προέρχονται από την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής και μάλιστα σε ένα από αυτά υποστηρίζεται η απόλυτα αντιεπιστημονική θεωρία ότι η σύλληψη ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει ένα παιδί.

Σε ένα άλλο βίντεο η υπεύθυνη της Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής, Ιωάννα Μαρή ισχυρίζεται ότι η μητέρα εκτός από το αίμα της περνάει στο έμβρυο τις σκέψεις της ως την πνευματική τροφή.  Η εγκυμοσύνη συνδέεται με όλες οι ασθένειες ακόμα κι αν εκδηλώνονται δεκαετίες μετά. Η ενοχοποίηση της γυναίκας και της μητέρας είναι εμφανής.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι το φεμινιστικό κίνημα κατάφερε και πέτυχε την ακύρωση του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώ τη στιγμή που μιλάμε η ελληνική κοινωνική πραγματικότητα μαστίζεται από γυναικοκτονίες, βιασμούς και την παγκόσμια τάση για την απάγορευση των αμβλώσεων. Σε αυτή τη συγκυρία το Υπουργείο Παιδείας ήρθε για να υποτίμησει και αυτό με τη σειρά του τη θέση της γυναίκας και να τη συνδέσει αποκλειστικά με τον αναπαραγωγικό της ρόλο.

Παρ’όλα αυτά, απτόητη η κα. Κεραμέως προχώρησε στην έγκριση αυτών των βίντεο και στην συμπερίληψή του στο εκπαιδευτικό υλικό των γυμνασίων της χώρας. Αυτή η κίνηση εκλαμβάνεται ως ευθεία προσβολή στους αγώνες και τα κεκτημένα του φεμινιστικού κινήματος και ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Ειδικότερα ο τίτλος «Προγεννητική Αγωγή, προετοιμασία για την γονεϊκότητα, Σεξουαλικότητα-Γονιμότητα-Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα» αναιρεί τους φεμινιστικούς αγώνες για το διαχωρισμό σεξουαλικότητας και γονεϊκότητας.

Σύμφωνα με τη Μαλαματένια Ρούλια από την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, η γυναίκα είναι η «έγκυος που απλά υλοποιεί το σχέδιο» και σύμφωνα με τη θεωρία της εταιρείας, η επιλογή του γενετικού υλικού εξαρτάται από την ποιότητα αγάπης του ζεύγους. Αυτά τα “επιστημονικά” βίντεο θα κληθούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά των γυμνασίων.

 

Τα αναχρονιστικά βίντεο στάλθηκαν ως εκπαιδευτικό σχολικό υλικό σε μια εποχή όπου η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται να ισχυροποιήσει το κίνημα #metoo, τη χειραφέτηση της γυναίκας, την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών, την ισότητα των φύλων αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ μέσω τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας.

Δείτε την επιστολή που στάλθηκε στα σχολεία