Σύμφωνα με 5 απογάσεις του ΣτΕ που δημοσιεύθηκαν σήμερα, οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά 11 μηνών. Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, φαίνεται ότι δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον, χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιη η τύχη των προσφύγων. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπήκε σε αυτό το κομμάτι αφού δεν είχε ανάλογα ερώτημα από τον ΕΦΚΑ και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνει ρητή αναφορά για τη δυνατότητα προσφυγής στο μέλλον όσων συνταξιούχων αποφασίσουν να προσφύγουν τώρα.

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν τις παρακάτω μειώσεις σε συντάξεις:

● Μείωση στις επικουρικές συντάξεις με ποσοστό 10% από τα 200 ώς τα 250 ευρώ, 15% από 250 ώς 300 ευρώ και 20% πάνω από 300 ευρώ, που επιβλήθηκε με το νόμο 4051/2012.

● Μείωση 5% έως 20% στις κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων και άλλων συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ με τον νόμο 4093/2012.

● Μείωση επικουρικών κατά 5% έως 20% βάσει αθροίσματος με κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ με τον νόμο 4093/2012.

● Κατάργηση των «δώρων» που έφταναν ώς τα 800 ευρώ τον χρόνο στις κύριες συντάξεις, ενώ στις επικουρικές ήταν δύο συντάξεις επιπλέον.

Αχτσιόγλου: Ο Γ. Βρούτσης να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων επιβεβαίωσε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις που είχε επιβάλει ο κ. Βρούτσης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά.

8 χρόνια μετά το ΣτΕ αποκαθιστά τους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι το Μάιο του 2016, καθώς ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 που ψηφίστηκε τότε θεράπευσε αυτήν την αντισυνταγματικότητα.

Το ελάχιστο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Βρούτσης για τις αντισυνταγματικές περικοπές του, είναι να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται. Είναι αδιανόητο να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που έχει κριθεί ότι δικαιούνται.