Ο Τζούκαρο τόνισε ότι πληροφορίες σχετικά με το όλο θέμα- αρχίζοντας από επαφές μέσω διαδικτύου και ραδιοφωνικών συχνοτήτων που χρησιμοποιούν τα πλοία- του έχουν δοθεί από την Frontex και το ιταλικό πολεμικό ναυτικό. Επιβεβαίωσε, όμως, ότι δεν πρόκειται για στοιχεία που, στην φάση αυτή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δικαστική έρευνα.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι «ΜΚΟ όπως οι “Σώστε τα παιδιά” και “Γιατροί χωρίς σύνορα”, απέδειξαν με ξεκάθαρο και αδιάψευστο τρόπο ότι δρουν με κίνητρο την αλληλεγγύη». Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, βέβαια, ότι σε κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις «θεωρεί ότι υπάρχουν άτομα με θολά προφίλ, που δεν μπορούν να ταυτισθούν με την δράση ενός φιλάνθρωπου».

Ο Τζούκαρο ζήτησε «να του δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσει έρευνες, παρακολουθώντας και δορυφορικά τηλέφωνα, διότι οι διακινητές προσφύγων είναι ισχυροί και έχουν την δυνατότητα να παρεμποδίσουν την σύσταση μιας ενιαίας, επίσημης κυβέρνησης στην Λιβύη».

Από την μεριά του, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, ιθαγένειας και εσωτερικών υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η εργασία και συνεισφορά τον ΜΚΟ είναι πολύτιμη και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αναμένει την ολοκλήρωση των ερευνών στην Ιταλία».

O ναύαρχος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού Ντονάτο Μαρτσάνο, τέλος, μιλώντας πάντα ενώπιον της επιτροπής άμυνας της γερουσίας της Ρώμης, δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις σχετικά με το ότι κάποιες ΜΚΟ μπορεί να λειτούργησαν ως εμπόδιο για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στην Μεσόγειο».