Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Φ. Κουβέλης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΠΓΔΜ και δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις σύμφωνα με το «πολιτικό κόστος», αλλά σύμφωνα με το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. «Προϊόντος  του χρόνου οι πολίτες που με αγνό και ανιδιοτελή πατριωτισμό ανησυχούν  για τη συμφωνία, είμαι βέβαιος ότι θα συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση έπραξε στο ακέραιο το εθνικό και πατριωτικό της καθήκον».

Αναφερόμενος στα φαινόμενα αποδοκιμασιών και προπηλακισμών κατά στελεχών της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «είναι οργανωμένα από τη Χρυσή Αυγή, από ναζιστικές, φασιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις, που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα μεγάλης μερίδας των πολιτών».

Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη στάση της ΝΔ, επισημαίνοντας πως κάνει λάθος υπολογισμούς στην προσπάθεια της να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. «Προβληματίζομαι από το γεγονός  ότι σε πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις μετέχουν μέλη της ΝΔ, καθώς η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί μία ακροδεξιά ατζέντα  στην προσπάθειά της-έτσι νομίζει-να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά οφέλη. Κάνει όμως τεράστιο λάθος».

Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για νέες αποχωρήσεις κυβερνητικών βουλευτών, μετά τους Δ. Καμμένο και Π. Λαζαρίδη,  δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την κυβερνητική της θητεία και θα φτάσει το τέλος της τετραετίας» και εκτίμησε πως η συμφωνία για την ΠΓΔΜ θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή με τη σημερινή κυβέρνηση.

Ωστόσο, επισήμανε ότι ακόμα και αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και εκείνος την απορρίψει, η στάση του «θα είναι ασυνεπής ως προς μία κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη που αποτύπωσε με σαφήνεια τη θέση της στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής».

«Ωρίμασε η αναγκαιότητα για διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας»

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες σχετικά με τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, ο Φ. Κουβέλης τάχθηκε υπέρ αυτής της εξέλιξης, χαρακτηρίζοντας την αναγκαία και έκανε λόγο για αναφαίρετο δικαίωμα της εκκλησίας στο Αυτοδιοίκητο και στην οργανωτική της δομή.

«Εκτιμώ ότι στο πέρασμα του χρόνου έχει ωριμάσει η συγκεκριμένη αναγκαιότητα και στους πολίτες και στην ηγεσία της Εκκλησίας και στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Όλες οι πλευρές έχουν κατανοήσει πλέον τους διακριτούς και ταυτόχρονα σημαντικούς ρόλους που διαδραματίζει και η Εκκλησία και η Πολιτεία. Οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν την περαιτέρω ανεξαρτησία της Εκκλησίας, τον πνευματικό της ρόλο στην κοινωνία και φυσικά το αναφαίρετο δικαίωμά της στο Αυτοδιοίκητο και στην οργανωτική της δομή».