Πάση θυσία, προκειμένου να μην χαθεί η αξιοπιστία τους, πρέπει να διατηρηθούν οι ΔΥΕΠ, παρά τη μείωση των αριθμών των προσφυγόπουλων, τα οποία αναγκάζονται να μετακινούνται με τις οικογένειές τους λόγω των διαδικασιών μετεγκατάστασης, σύμφωνα με τον Ν.Ακριτίδη.
   
«Με βάση τα επικαιροποιημένα μας στοιχεία, τα οποία, βέβαια, διαρκώς μεταβάλλονται, αυτή τη στιγμή φοιτούν σε ΔΥΕΠ 110 μαθητές Δημοτικού και 50 μαθητές Γυμνασίου από τα κέντρα Φιλοξενίας Δερβενίου και Λαγκαδικίων, με σχετικά σταθερή φοίτηση. Σε κάποια από αυτά, μάλιστα, π.χ. στο 67ο Δημοτικό Σχολείο, υπάρχουν θετικά παραδείγματα κοινών δράσεων με τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί μειώνονται ή μεταβάλλονται συνεχώς λόγω μετεγκατάστασης των οικογενειών», διευκρίνισε ο κ. Ακριτίδης, σε ομιλία του στην εκδήλωση «Οι πρόσφυγες στην Θεσσαλονίκη σήμερα».
   
 
«Πριν από λίγες μέρες μάλιστα», συμπληρώνει, «εκδόθηκε σχετικό ΦΕΚ για την ίδρυση κι άλλων 4 ΔΥΕΠ, 2 Γυμνασίου και 2 Δημοτικού, από τα κέντρα φιλοξενίας Σίνδου και Καλοχωρίου, όπου θα φοιτήσουν περίπου 130 μαθητές Δημοτικού και 35 Γυμνασίου, ενώ νηπιαγωγεία για 450 παιδιά προσχολικής αγωγής, πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στις δομές φιλοξενίας».
 
Στα προβλήματα που δημιουργούνται στην ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, ο Ν. Ακριτίδης αναφέρεται στην ανησυχία κάποιων γονέων προσφύγων, οι οποίοι φοβούνται ότι έτσι θα εγκλωβιστούν στη χώρα, ενώ επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.
 
Την ίδια ώρα, δεν προβλέπεται η εγγραφή των μεγαλύτερων μαθητών στα Λύκεια και ακόμα κι όταν δεν τίθεται ζήτημα χωρητικότητας, τίθεται το θέμα της μετακίνησης τους προς το σχολείο τους, αφού δεν εξασφαλίστηκαν κονδύλια γι αυτούς από το ΔΟΜ.