Θετικά βλέπουν τα δεδομένα όσον αφορά τον κορονοϊό οι ειδικοί, καθώς προβλέπουν μία σχετική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των θανάτων, αλλά προειδοποιούν πως οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνουν από όλους τους πολίτες και να είναι καθολικοί για να μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο να δοθούν κάποια προνόμια στους εμβολιασμένους κατοίκους.

«Κάτω από 2.000 τα κρούσματα μέχρι τις 10 Ιουνίου»

«Κάτω από 2.000 αναμένονται να πέσουν τα κρούσματα μέχρι 10 Ιουνίου» εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα οι διασωληνωμένοι θα είναι περίπου 500. Υπενθυμίζεται, ότι χθες Τρίτη 11 Μαΐου ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 3.197 κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.356 στην Αττική.

Επεσήμανε επίσης, ότι οι θάνατοι αποκλιμακώνονται περίπου 3-4 εβδομάδες μετά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ υπογράμμισε ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει να πέφτει ο μέσος όρος των θανάτων στο 50-70, ενώ τέλος του μήνα ίσως ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 30. Να πέσουν σε «μονοψήφιο αριθμό το βλέπω προς το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου» είπε ο καθηγητής.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Astrazeneca και τη δυσπιστία σε αυτό, εξήγησε πως η πιθανότητα να πάθει κάποιος θρόμβωση είναι απειροελάχιστη μπροστά στην πιθανότητα να νοσήσει, να χάσει την ζωή του και να πάθει θρόμβωση από το ίδιο τον ιό. Όπως τόνισε, ένα ποσοστό 30% που περνούν βαριά τη νόσο κάνει θρόμβωση.

«Να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν το εμβόλιο»

Την ανάγκη να ανοίξει ο εμβολιασμός και για τα άτομα κάτω των 30 ετών, υπογράμμισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού. «Απλώς ελπίζω να μην ανοίξει πάλι με περιορισμό επιλογής εμβολίου» σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα αδύνατο σημείο, πρέπει να καταργηθεί» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν.

Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnshon & Johnshon είπε ότι είναι καλύτερο από άποψη πρακτικής και ταχύτητας, ενώ σημείωσε ότι στην Αμερική υπάρχει περιορισμός στα εμβόλια για τις έγκυες και τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί. «Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν το εμβόλιο με βάση αυτό που θα τους πει ο γιατρός τους» σημείωσε η Αθηνά Λινού.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη ανακοίνωση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, σχολίασε ότι «η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η κυβέρνηση πιθανόν έχουν περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πράγματα πάνε καλά». Σημείωσε παράλληλα, ότι χθες ο δείκτης θετικότητας ήταν χαμηλότερος, καθώς όπως είπε ήταν κάτω από το 4% και συγκεκριμένα ήταν στο 3,7%. Τόνισε ακόμη, ότι με τους εμβολιασμούς πάμε καλά, συμπληρώνοντας ότι το γεγονός πως πλέον είμαστε έξω και έχουμε ελευθερία είναι θετικό.

Σχετικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει για προνόμια στους εμβολιασμένους η Αθηνά Λινού τόνισε «αυτό είναι σοφό και καλό υπό τον όρο ότι είχαν όλοι την δυνατότητα να εμβολιαστούν». Για όσο διάστημα όμως αυτό δεν ισχύει, «δημιουργεί θέματα ανισότητας σοβαρά και αυτό πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά η πολιτεία για να το κάνει».

Τέλος, για τα self tests και τα περιστατικά με ψευδή αποτελέσματα η καθηγήτρια επιδημιολογίας είπε πως δεν είναι εύχρηστα και ότι δεν έχουν επαρκή ευαισθησία ώστε να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα, είτε αρνητικό, είτε θετικό.

«Ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε μήπως κάνουμε τρίτη δόση εμβολίου»

Σε πρωινή εκπομπή του MEGA μίλησε η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη. «Πάμε καλύτερα και αυτό είναι γεγονός και αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έχουμε από τα νοσοκομεία. Από τον αριθμό των εισαγωγών, των νοσηλευόμενων και των ανθρώπων που είναι σε ΜΕΘ. Υπάρχουν μειώσεις και οι μειώσεις είναι καλές. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε πολλά προβλήματα. Αυτό όμως, δε σημαίνει τίποτα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα, γιατί κάνουμε τα επόμενα βήματα για να αλλάξει η ζωή μας, όπως όλοι θέλαμε. Χρειάζεται, ψυχραιμία, ηρεμία, προσοχή, μάσκες και αποστάσεις», τόνισε η κ. Παγώνη.

Μιλώντας για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα, η ίδια σημείωσε ότι «ο εμβολιασμός προχωράει πολύ καλά. Αλλά πρέπει να τρέξουμε για τους υπόλοιπους, για να κάνουμε το τείχος της σχετικής ανοσίας, να φτάσουμε στο 50% των εμβολιασμένων για να έχουμε σχετική ανοσία γύρω στο τέλος Ιουνίου. Κάνουμε έκκληση σε όσους δε θέλουν να εμβολιαστούν, να το κάνουν. Ο ιός είναι επιθετικός και δεν έχει ηλικίες. Και θέλω να πω μπράβο και στους νέους ανθρώπους άνω των 30 που πάνε και εμβολιάζονται».

«Πιστεύω ότι τον επόμενο μήνα θα μπορούν να εμβολιαστούν και οι κάτω των 30, ώστε τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη να έχουμε φτάσει στο 80% των εμβολιασμών. Αυτό θα σημαίνει ασφάλεια, δε θα αισθανόμαστε το φόβο που έχουμε σήμερα στην καθημερινότητά μας», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Αναφερόμενη στον προβληματισμό που έχουν κάποιοι πολίτες στο να εμβολιαστούν, η κ. Παγώνη είπε ότι «Είναι φυσικό να προβληματίζεται ο κόσμος, έχει ακούσει τόσα. Όταν κάνουμε στα μικρά παιδιά τους εμβολιασμούς, οι μαμάδες ξέρουν ότι ανεβάζουν κάποιες φορές πυρετό, αισθάνονται αδυναμία κλπ. Και σε αυτό το εμβόλιο οι παρενέργειες υπάρχουν, όπως σε όλα, άρα δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς. Για το θέμα των θρομβώσεων που έχει μπερδευτεί ο κόσμος, θέλω να πω ότι οι θρομβώσεις που κάνει ο κοροναϊός δε συγκρίνονται με το αν κάποια εμβόλια μπορεί να ενοχοποιούνται για κάποια θρόμβωση. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, δε θα εγκρίνονταν αν δεν είχαν μελετηθεί όπως πρέπει. Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί για να αλλάξουμε τη ζωή μας, να πάμε στην επόμενη φάση την οποία χρειαζόμαστε όλοι».

«Ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε μήπως κάνουμε μια τρίτη δόση του εμβολίου. Οι ιοί θα είναι εδώ. Απλά η διαφορά είναι ότι εμείς θα έχουμε τα εμβόλια, και τα πρωτόκολλα θεραπείας που προχωρούν γιατί θα έχουμε αντιικά φάρμακα για τα οποία προχωράει η μελέτη», εξήγησε η ίδια.

Παράλληλα, για τα παιδιά έως 14 ετών, ανέφερε πως υπάρχει μελέτη που προχωράει για το αν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και θα υπάρχουν σύντομα πληροφορίες και εξέφρασε τη θετική της έκπληξη όσον αφορά το καλό παράδειγμα που έδωσαν παιδιά και εκπαιδευτικοί με το άνοιγμα των σχολείων.