Επίσημη αναγνώριση της λοίμωξης covid-19 ως επαγγελματικής νόσου ή εργατικού ατυχήματος ζητά η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζομένους, οι οποίοι μέσα στο lockdown «συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών για την ικανοποίηση ζωτικών αναγκών της κοινωνίας».
«Είναι εγκληματικό οι εργαζόμενοι να μην γνωρίζουν, αν θα προστατεύονται» , αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της, σε περίπτωση που νοσήσουν από την νόσο Covid-19 κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Την ίδια στιγμή, «οι ελλιπείς έλεγχοι, η αδιαφορία των εργοδοτών για τις ελλείψεις σε μέτρα και μέσα προστασίας είναι παράγοντες που αυξάνουν τα κρούσματα COVID19 στους χώρους δουλειάς και ήδη μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει νοσήσει ή έχει χάσει ακόμη και τη ζωή του».
Όπως επισημαίνεται, «ήδη Στη χώρα μας μέχρι σήμερα δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται επίσημα διαθέσιμα στοιχεία για αναφορά και καταγραφή περιστατικών COVID19 στους χώρους εργασίας ούτε ως εργατικά ατυχήματα ούτε ως επαγγελματικές ασθένειες παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Μάιο του 2020 υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τη EUROSTAT», ενώ στον αντίποδα «από την αρχή της πανδημίας πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και χώρες εκτός αυτής έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα και προχώρησαν στην αναγνώριση του COVID19 ως επαγγελματική ασθένεια παρέχοντας ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής».
Η ΑΔΕΔΥ, τέλος, ζητά εκτός από την την επίσημη αναγνώριση του COVID-19 ως επαγγελματικής νόσου ή εργατικού ατυχήματος, την αναφορά και την καταγραφή των κρουσμάτων της νόσου που σχετίζονται με την εργασία, καθώς και το θεσμοθετημένο σύστημα αποζημίωσης για την κάλυψη των θυμάτων της νόσου COVID-19 που σχετίζεται με την εργασία και τις οικογένειές τους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Αναγνώριση ΤΩΡΑ της λοίμωξης COVID19 ως επαγγελματικής ασθένειας
Η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από τη γενική απαγόρευση με αναστολή της κοινωνικής ζωής εξαιτίας της πανδημίας και είναι απροσδιόριστο πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Οι εργαζόμενοι όμως σε διάφορους κλάδους συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών για την ικανοποίηση ζωτικών αναγκών της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τον COVID19 μέχρι σήμερα μόνο ως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αλλά όχι ως παράγοντα επαγγελματικού κινδύνου από τον οποίο χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι και εργαζόμενες ενώ παράλληλα έχει εργαλειοποιήσει την πανδημία για την καταπάτηση ατομικών και εργατικών δικαιωμάτων.
Μέσα στο lockdown οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να εργάζονται ώστε να εξυπηρετούνται συγκεκριμένες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου εκτίθενται στον θανατηφόρο ιό και αυτοί και τα νοικοκυριά τους. Οι ελλιπείς έλεγχοι, η αδιαφορία των εργοδοτών για τις ελλείψεις σε μέτρα και μέσα προστασίας είναι παράγοντες που αυξάνουν τα κρούσματα COVID19 στους χώρους δουλειάς και ήδη μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει νοσήσει ή έχει χάσει ακόμη και τη ζωή του.
Ήδη από την αρχή της πανδημίας πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και χώρες εκτός αυτής έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα και προχώρησαν στην αναγνώριση του COVID19 ως επαγγελματική ασθένεια παρέχοντας ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.
Στη χώρα μας μέχρι σήμερα δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται επίσημα διαθέσιμα στοιχεία για αναφορά και καταγραφή περιστατικών COVID19 στους χώρους εργασίας ούτε ως εργατικά ατυχήματα ούτε ως επαγγελματικές ασθένειες παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Μάιο του 2020 υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τη EUROSTAT.
Εκτός από την πρόσφατη έκδοση του π.δ. 102 (ΦΕΚ 244/Α/7-12-2020) με το οποίο συμπεριλήφθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον κατάλογο των κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου κατά την εργασία τους, δεν έχει αναγνωριστεί η νόσος Covid19 ως επαγγελματική ασθένεια.
Είναι εγκληματικό οι εργαζόμενοι να μην γνωρίζουν ότι αν νοσήσουν από την νόσο Covid19 κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους θα προστατεύονται.
- Απαιτούμε την αναφορά και την καταγραφή των κρουσμάτων της νόσου που σχετίζονται με την εργασία.
- Απαιτούμε την επίσημη αναγνώριση του COVID-19 ως επαγγελματικής νόσου ή εργατικού ατυχήματος.
- Απαιτούμε θεσμοθετημένο σύστημα αποζημίωσης για την κάλυψη των θυμάτων της νόσου COVID-19 που σχετίζεται με την εργασία και τις οικογένειές τους.
Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας.
Φτάνει πια με την ατομική ευθύνη.
Με τους συλλογικούς μας αγώνες θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Υπενθυμίζεται πως λίγες εβδομάδες νωρίτερα, με το ΕΣΥ να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, η διοικήτρια του «Άγιος Σάββας» στην Αττική ζήτησε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για 3 εργαζόμενους, οι οποίοι «τόλμησαν» να νοσήσουν με κορονοϊό. Ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ και νευροχειρουργός, Παναγιώτης Παπανικολάου, από την πλευρά του, επεσήμανε χαρακτηριστικά για το γεγονός: «Αυτή η φαιδρή διοικήτρια του “Άγιου Σάββα” που κάνει πάλι… ΕΔΕ ( ! ) για να τιμωρήσει νοσηλεύτριες ( !! ) επειδή αρρώστησαν οι ίδιες ( !!! ) γιατί παραμένει ακόμα στην θέση της; υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που δεν τον ξέρουμε αλλά μπορούμε να τον υποψιαστούμε;»