Πριν καν την έναρξη των μεσημβρινών συγκεντρώσεων, η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό της σχέδιο, αφού πληροφορίες που μεταδίδει το CNN Greece μιλούν για 18 προσαγωγές στα πλαίσια των «προελέγχων» της ΕΛ.ΑΣ. πριν την έναρξη της πορείας για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αφού η δικαιολογία της πανδημίας φέτος δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αποφασίστηκε να παρθούν «δρακόντεια» μέτρα με σκοπό να «διασφαλιστεί ότι οι εορτασμοί και η πορεία θα πραγματοποιηθούν ομαλά και με ασφάλεια». Τα μέτρα περιλαμβάνουν πλούσια αστυνομική καταστολή και αναίτιους εξονυχιστικούς ελέγχους σε περίοικους της περιοχής πλησίον της πλατείας Εξαρχείων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., 5.700 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε κομβικά σημεία της Αθήνας, ενώ drone θα πετούν στον ουρανό για να συνδράμουν το έργο τους. Σημαντικό ρόλο θα παίξει, όπως άλλωστε και περασμένες χρονιές, και το ελικόπτερο της αστυνομίας, που θα δίνει συνεχή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός της αστυνομίας προβλέπει και τη χρήση οχημάτων ρίψης νερού, τους γνωστούς «Αίαντες».

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξέφρασαν φέτος φόβους για καταδρομικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα αλλά και στατικές δυνάμεις της αστυνομίας, με υψηλόβαθμα στελέχη να καθιστούν σαφές κατά τη διάρκεια συσκέψεων ότι οι εντολές που πρέπει να δοθούν στους αστυνομικούς θα είναι για αυξημένη αυτοπροστασία.

Όπως τονίζει το CNN Greece, φέτος έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πανεπιστημιακή αστυνομία, «καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα αποτελέσει στόχο αγνώστων, οι οποίοι θα θελήσουν να αμαυρώσουν την πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στις συσκέψεις της ΕΛ.ΑΣ. αποτέλεσαν, επίσης, ξεχωριστό κομμάτι των συζητήσεων τα έργα που γίνονται φέτος στην πλατεία Εξαρχείων -ένα ζήτημα που προκαλεί «πονοκέφαλο» στην αστυνομία και δυσκολίες στην εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου. Στο κεφάλαιο της ανάλυσης των πληροφοριών, οι Αρχές στέκονται στο γεγονός ότι αποτελεί ερώτημα η στάση των μικρών ομάδων που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στον αντιεξουσιαστικό χώρο από άτομα, όμως, μικρής ηλικίας τα οποία φαίνεται να μην συμπλέουν με τους «παλαιότερους των Εξαρχείων». Το προηγούμενο διάστημα, οι Αρχές ασφαλείας προσπάθησαν να εντοπίσουν παλιά κτήρια και σημεία τα οποία να χρησιμοποιούνται από ομάδες αντιεξουσιαστών για παρασκευή μολότοφ ενώ έντονος προβληματισμός υπάρχει για το εάν θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσει το Πολυτεχνείο ως ορμητήριο. Γι’ αυτό το λόγο στο επιχειρησιακό σχέδιο έχει προβλεφθεί ότι μόλις ξεκινήσει η πορεία, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα στεγανοποιήσουν τις εισόδους του πανεπιστημιακού ιδρύματος».