Οι συνομιλίες για τη διάσωση της Credit Suisse άρχισαν την Κυριακή, με την UBS να ζητά 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την ελβετική κυβέρνηση για να καλύψει το κόστος σε περίπτωση εξαγοράς της ανταγωνίστριάς της. Παρά τις πρώτες πληροφορίες ότι η Credit Suisse ανθίσταται στην πρόταση γιατί θεωρεί ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα, οι συμφωνία προχώρησε με την UBS να πληρώνει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,25 δισεκατομμύρια δολάρια), περίπου 60% λιγότερο από ό,τι άξιζε η Credit Suisse όταν έκλεισαν οι αγορές την Παρασκευή.

H συμφωνία δεν θα χρειαστεί την έγκριση των μετόχων αφού η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να αλλάξει τον νόμο για να άρει κάθε αβεβαιότητα σχετικά με τη συμφωνία. Οι ρυθμιστικές αρχές των χρηματοπιστωτικών αγορών σε όλο τον κόσμο επιδοκίμασαν τη δράση της UBS να αναλάβει την Credit Suisse, με τις αρχές των ΗΠΑ να δηλώνουν ότι υποστήριξαν τη δράση και συνεργάστηκαν στενά με την ελβετική κεντρική τράπεζα για να βοηθήσουν την εξαγορά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει ανθεκτικός, αλλά η ΕΚΤ είναι έτοιμη να βοηθήσει τις τράπεζες να διατηρήσουν αρκετά μετρητά για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους εάν παραστεί ανάγκη. «Χαιρετίζω την ταχεία δράση και τις αποφάσεις που έλαβαν οι ελβετικές αρχές», είπε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως «είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών της αγοράς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβαν οι ελβετικές αρχές «για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». «Συνεργαζόμαστε στενά με διεθνείς ομολόγους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις σημερινές ανακοινώσεις και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εφαρμογή τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Το τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι καλά κεφαλαιοποιημένο και χρηματοδοτούμενο και παραμένει ασφαλές και υγιές».

Οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα και οι ευρωπαϊκοί δανειστές ανέκαμψαν από ένα ξαφνικό πρόωρο ξεπούλημα. Σύμφωνα με ορισμένους οικονομικών αναλυτές, οι ανελέητες αυξήσεις επιτοκίων της Fed για την εξάλειψη του πληθωρισμού θεωρήθηκαν ως αφορμή για την κατάρρευση της SVB και της Signature και οι χρηματιστές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα διακόψει αυτή την πολιτική την Τετάρτη για να προσπαθήσει να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες, παρά το γεγονός ότι αρκετές μεγάλες τράπεζες έχουν καταθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic Bank, ο δανειστής που προκαλεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη ανησυχία στους επενδυτές των ΗΠΑ.