Ο Γκρουέβσκι πήρε πάνω του την ήττα του VMRO-DPMNE στις εκλογές του Οκτωβρίου, όπου το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εξέλεξε πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ. Παρά τις τότε αντιδράσεις του κόμματος του Γκρουέβσι σχετικά με την αποσταθεροποίηση της χώρας, ο Ζάεφ κατάφερε να αποσπάσει την υποστήριξη 62 βουλευτών του 120μελούς κοινοβουλίου.

Ο Γκρούεβσκι  είχε αναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του VMRO-DPMNE, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την βαριά ήττα του κόμματος στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο. Ο Γκρούεβσκι βρίσκεται στην ηγεσία του δεξιού, εθνικιστικού VMRO-DPMNE από το 2003, ενώ το διάστημα 2006-2016 διετέλεσε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Μετά την ήττα στις εκλογές του καλοκαιριού, βίωσε έντονη αμφισβήτηση από το εσωτερικό του κόμματος.

Κανένα στέλεχος του VMRO-DPMNE δεν έχει εκδηλώσει ακόμη δημόσια πρόθεση να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ως επικρατέστεροι διάδοχοι του Νίκολα Γκρούεφσκι φέρονται ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, για τον οποίο λέγεται ότι έχει την εύνοια του Γκρούεβσκι, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι και Νίκολα Πόποσκι, ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Ιλίγια Ντίμοφσκι και ο πρώην υπουργός Υγείας Νίκολα Τοντόροφ.