Παράλληλα, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο προχώρησε και σε απαγόρευση έκδοσης νέων ενταλμάτων σύλληψης είτε εναντίον του ίδιου του Ανδρέα Βγενόπουλου, είτε συνεργατών του, σε σχέση με την υπόθεση της Λαϊκής.
 
Στόχος είναι προστατευθεί η διαδικασία της διαιτησίας, στην οποία η MIG και πολλοί άλλοι πρώην μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας διεκδικούν αποζημιώσεις πολλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ από την Κύπρο.
 
«Τα πάνω κάτω στις υπό διερεύνηση υποθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου και των στενών συνεργατών του στη MΙG και την πρώην Λαϊκή φέρνει ενδιάμεση απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που εδρεύει στο Παρίσι», σημείωσε η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», η οποία αποκάλυψε σήμερα την είδηση.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η απόφαση που κοινοποιήθηκε χθες στις δύο πλευρές (Ανδρέα Βγενόπουλο και γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη) στην ουσία τερματίζει όλες τις εκκρεμούσες ποινικές διαδικασίες που έχουν καταχωρισθεί στην Κύπρο εναντίον του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Λαϊκής και των συνεργατών του, Μάγειρα, Φόλε, Μπουλούτα και Φόρου, για όσο διάστημα θα διαρκέσει η εξέταση της προσφυγής της MIG και άλλων 18 μετόχων της πρώην Λαϊκής στο Παρίσι κατά της Κύπρου για την απώλεια των επενδύσεών τους.»
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλευρά του Ανδρέα Βγενόπουλου είχε ζητήσει την έκδοση της ενδιάμεσης απόφασης, με το σκεπτικό ότι οι μάρτυρες της υπόθεσης, που θα καταθέσουν υπέρ της αίτησης αποζημίωσης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούν να προσέλθουν ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου αφού έχουν εκδοθεί εις βάρος τους εντάλματα σύλληψης από τις κυπριακές διωκτικές αρχές.
 
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης, είναι ότι στην ακρόαση των ασφαλιστικών μέτρων -η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, όπου και εδρεύει το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο- κατέθεσαν αυτοπροσώπως τόσο ο Ανδρέας Βγενόπουλος όσο και ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, αναφέρει η εφημερίδα.
 
Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον δεν μπορεί να εκδοθεί και να εκτελεστεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου και των συνεργατών του, ενώ δεν θα εκτελεστούν και τα εντάλματα σύλληψης κατά των Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου που εκκρεμούν στην Ελλάδα.
 
Η άρση των εμποδίων που επικαλείται η πλευρά της MIG για την ομαλή εξέταση της υπόθεσης στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αναμένεται να οδηγήσει στην έκδοση απόφασης μετά τον Ιανουάριο του 2017.