Επισήμως ανακοίνωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής που μας πέρασε, στο Περού, ο σοσιαλιστής ιθαγενής δάσκαλος Πέδρο Καστίγιο, αργά το βράδυ της Δευτέρας τοπική ώρα. «Ο λαός μίλησε», είπε, ανοίγοντας διάπλατα τα χέρια του και απευθυνόμενος σε χιλιάδες συγκεντρωμένους πολίτες, που γιόρταζαν τη νίκη του μπροστά στα γραφεία του κόμματος του, «Ελεύθερο Περού».  

«Με βάση τις πληροφορίες που μας έρχονται από τους εκλογικούς μας αντιπροσώπους από όλη τη χώρα, έχουμε στα χέρια μας την επίσημη καταμέτρηση του κόμματός μας και γνωρίζουμε την απόφαση του λαού, την οποία χαιρετίζουμε. Γι’ αυτό και σας ζητώ να μην απαντάτε στις προβοκάτσιες», συνέχισε, αναφερόμενος στις προσπάθειες της αντιπάλου του να παρουσιάσει ως νοθευμένο το αποτέλεσμα. Ούτε οι τοπικοί ούτε οι διεθνείς παρατηρητές την στήριξαν πάντως, δηλώνοντας όλοι ότι η διαδικασία είναι αδιάβλητη. Ούτε η Φουτζιμόρι μπόρεσε να παρουσιάσει έστω ένα στοιχείο που να δείχνει πιθανή νοθεία. 

Αν και η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, η διαφορά μεταξύ του σοσιαλιστή συνδικαλιστή και ιθαγενούς δασκάλου και της δεξιάς Κέικο Φουτζιμόρι, αργά αλλά σταθερά διευρύνεται, ενώ οι ψήφοι που έρχονται ακόμη έρχονται από την επαρχία, όπου είναι ιδιαίτερα ισχυρός – η δύναμη της Φουτζιμόρι καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο Καστίγιο προηγείται κατά 84.000 ψήφους και το αποτέλεσμα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να ανατραπεί, πια. Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του «Ελεύθερου Περού» δεν έχουν επιστρέψει πάντως στα σπίτια τους και παραμένουν στα εκλογικά κέντρα μέχρι και την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών. Επίσης, μέλη του κόμματος περιφρουρούν τα κεντρικά του γραφεία και έχουν δημιουργήσει γραμμή «άμυνας» σε περιφέρεια 300 μέτρων περί αυτά. 

Είναι η τρίτη ήττα της Φουτζιμόρι, θυγατέρας του φυλακισθέντος πρώην δικτάτορα Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Είχε ξαναχάσει εκλογές το 2011 και το 2016 και μάλιστα το 2016 είχε πάλι κάνει λόγο για νοθεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρώυτερς, δικηγορικοί όμιλοι που «αντιπροσωπεύουν τομείς της οικονομίας που υποστηρίζουν τη Φουτζιμόρι» θα ζητήσουν σήμερα, Τετάρτη, την ακύρωση περίπου 100.000 ψήφων του Πέδρο Καστίγιο. Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι «ο εκλογικός νόμος του Περού απαγορεύει σε ιδιωτικές εταιρίες να χρηματοδοτούν υποψήφιους γι’ αυτό και οι δικηγορικοί όμιλοι αυτοί πρέπει να αποφύγουν να δράσουν με τρόπο που να προσομοιάζει σε παράνομη χρηματοδότηση της Φουτζιμόρι».