Οι 736 βουλευτές της Μπούντεσταγκ, οι οποίοι εξελέγησαν στις 26 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να τον εκλέξουν σε μυστική ψηφοφορία που έχει αρχίσει από τις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα. Θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον 369 βουλευτών, ωστόσο ο συνασπισμός του «φωτεινού σηματοδότη» διαθέτει 416 έδρες, επομένως αναμένεται να διασφαλίσει άνετη πλειοψηφία.

Η Μέρκελ, η οποία δεν είναι πλέον μέλος του κοινοβουλίου, παρακολουθεί τη συνεδρίαση από τις θέσεις για το κοινό, και όταν μπήκε στον χώρο, οι βουλευτές την χειροκρότησαν όρθιοι.

Ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο ένατος καγκελάριος της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κυβέρνησή του θα αναλάβει την εξουσία με μεγάλες ελπίδες για τον εκσυγχρονισμό του πολυπληθέστερου έθνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει την άμεση πρόκληση να χειριστεί τη δυσκολότερη φάση της Γερμανίας μέχρι σήμερα, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο 63χρονος Σολτς, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας από το 2018, φέρνει πλήθος εμπειριών και πειθαρχίας σε έναν αδοκίμαστο συνασπισμό των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών του με τους περιβαλλοντιστές Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις. Τα τρία κόμματα πλασάρουν τον συνδυασμό των πρώην αντιπάλων ως μια προοδευτική συμμαχία που θα φέρει νέα ενέργεια στη χώρα μετά τον σχεδόν ρεκόρ χρόνο εξουσίας της Μέρκελ.

Ο Σολτς δήλωσε χθες ότι «τολμούμε μια νέα αρχή που λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της δεκαετίας και πολύ πέρα ​​από αυτήν». Αν τα κόμματα πετύχουν, πρόσθεσε, «αυτή θα είναι μια εντολή για να επανεκλεγούν μαζί στις επόμενες εκλογές».

Η νέα κυβέρνηση στοχεύει να εντείνει τις προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής, επεκτείνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δρομολογώντας την έξοδο της Γερμανίας από την ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα από το 2038, «ιδανικά» στο 2030. Θέλει επίσης να κάνει περισσότερα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των φτωχών δικτύων κινητής τηλεφωνίας και του Διαδικτύου.

Σχεδιάζει επίσης πιο φιλελεύθερες κοινωνικές πολιτικές, όπως η νομιμοποίηση της πώλησης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και η διευκόλυνση της απόκτησης γερμανικής υπηκοότητας, ενώ δεσμεύεται για μεγαλύτερες προσπάθειες όσον αφορά στην απέλαση μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται. Οι εταίροι του συνασπισμού θέλουν ακόμη να μειώσουν την ηλικία για την ψήφο στις εθνικές εκλογές από τα 18 στα 16 χρόνια.

Θα υπάρξει επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ (13,50 $) την ώρα από τα 9,60 ευρώ που είναι σήμερα, κάτι που ο Σολτς σημείωσε ότι «σημαίνει αύξηση μισθού για 10 εκατομμύρια ανθρώπους». Η κυβέρνηση του «φωτεινού σηματοδότη» σχεδιάζει επίσης να χτίζει 400.000 νέα διαμερίσματα ετησίως σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές ενοικίασης.

Σηματοδοτώντας τη συνέχεια στην εξωτερική πολιτική, ο Σολτς δήλωσε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση και θα στηρίξει τη διατλαντική συμμαχία.

Η νέα κυβερνητική συμμαχία στη Γερμανία φέρνει ευκαιρίες και κινδύνους για όλους τους συμμετέχοντες, ίσως περισσότερο από όλους για τους Πράσινους. Μετά από 16 χρόνια στην αντιπολίτευση, θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να επιτύχουν τον πρωταρχικό τους στόχο, να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε μια τριμερή κυβέρνηση με εταίρους που μπορεί να έχουν άλλες προτεραιότητες.

Ο συναρχηγός των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ θα είναι ο αντικαγκελάριος του Σολτς, επικεφαλής ενός ανανεωμένου υπουργείου οικονομίας και κλίματος. Ο υπ’ αριθμόν 3 αξιωματούχος της κυβέρνησης θα είναι ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο υπουργός Οικονομικών και ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, ο οποίος επέμεινε ότι η νέα κυβέρνηση απορρίπτει τις αυξήσεις φόρων και τους χαλαρότερους περιορισμούς για τη δημιουργία χρέους.

Το κυβερνητικό σχήμα που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, πλασάρεται ως κάτι πολύ διαφορετικό, τόσο σε ύφος όσο και σε ουσία, από τους «συνασπισμούς» των παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων της Γερμανίας, των οποίων ηγήθηκε η Μέρκελ, εκτός από τα τέσσερα χρόνια της θητείας της, με τους Σοσιαλδημοκράτες ως ελάσσονες εταίρους.

Σε εκείνες τις συμμαχίες, οι εταίροι μερικές φορές έμοιαζαν να ασχολούνται κυρίως με το να εμποδίζουν ο ένας τα σχέδια του άλλου. Η τελευταία θητεία της Μέρκελ γνώρισε συχνές εσωτερικές διαμάχες, μερικές από αυτές μέσα στο δικό της κεντροδεξιό μπλοκ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας. Αποχωρεί με μια κληρονομιά που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον αναγνωρισμένο χειρισμό μιας σειράς κρίσεων, παρά από τα μεγάλα οράματα για τη Γερμανία.

Απευθυνόμενος στο κόμμα του το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Σολτς είπε ότι «ήταν δύσκολη» η διακυβέρνηση με το μπλοκ της Μέρκελ, το οποίο κέρδισαν οριακά οι Σοσιαλδημοκράτες του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, και επέκρινε τον «από εκεί και πέρα ​​συντηρητισμό» του μπλοκ.

Η συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ τριών κομμάτων που είχαν σημαντικές διαφορές πριν από τις εκλογές, επιτεύχθηκε σχετικά γρήγορα και σε απροσδόκητη αρμονία.

«Εάν η καλή συνεργασία που λειτούργησε ενώ σχηματίζαμε την κυβέρνηση, συνεχίσει να λειτουργεί, θα είναι μια πολύ, πολύ καλή στιγμή για τα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας», είπε ο Σολτς, αναγνωρίζοντας ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας «θα απαιτήσει όλη μας τη δύναμη και την ενέργειά μας».

Οι Γερμανοί ομοσπονδιακοί ηγέτες, αλλά και αυτοί των κρατιδίων ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα σκληρούς νέους περιορισμούς που στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό τα μη εμβολιασμένα άτομα. Σε μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση, το κοινοβούλιο θα εξετάσει μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού. Το φθινόπωρο που μας πέρασε, η Γερμανία έβλεπε καθημερινά τις μολύνσεις από την COVID-19 να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ, αν και τώρα δείχνουν να σταθεροποιούνται, με τα νοσοκομεία πάντως να αισθάνονται ακόμη την πίεση. Η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 103.000 θανάτους μέχρι στιγμής, λόγω της πανδημίας.

Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει άλλον πολιτικό ρόλο, αφού υπήρξε ταγός της Γερμανία σε μια ταραγμένη εποχή. Η 67χρονη δεν έχει αποκαλύψει κανένα μελλοντικό σχέδιο, αλλά νωρίτερα φέτος είχε δηλώσει ότι θα πάρει χρόνο για να διαβάσει και να κοιμηθεί, «και μετά θα δούμε πού θα εμφανιστώ».

Τη βεβαιότητα ότι ο Όλαφ Σολτς θα «εργαστεί σκληρά» για την ενίσχυση και την ολοκλήρωση της Ε.Ε., εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε δηλώσεις που έκανε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Είμαι βέβαιη ότι η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», ιδιαίτερα για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης και των κεφαλαιαγορών, σημείωσε η κεντρική τραπεζίτης μιλώντας στην γερμανική οικονομική εφημερίδα.

►Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει διασταυρωθεί πολλές φορές με τον Σολτς σε ευρωπαϊκές και διεθνείς συνόδους κορυφής, είναι πεπεισμένη ότι ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης θα εργαστεί «ήρεμα, σχολαστικά και συγκεντρωμένα», όπως η απερχόμενη συντηρητική καγκελάριος.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης, της οποίας θα ηγείται ο Σολτς, θα είναι ο διορισμός νέου προέδρου στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας για να διαδεχθεί τον Γενς Βάιντμαν, ο οποίος τελεί υπό παραίτηση.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος της εβδομάδας, ενημερώθηκε το AFP από πηγή προσκείμενη στις κεντρικές τράπεζες.

Ο Βάιντμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θα αποχωρήσει από τη θέση του αρκετά πριν από την εκπνοή της θητείας του και σε μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.