Σήμερα, στις 14:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να ανακοινωθεί η αρχική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία αφορά στη λήψη ή μη προληπτικών μέτρων κατά του Ισραήλ, με βάση την προσφυγή της Νοτίου Αφρικής.
Υπόθεση Γενοκτονία: η ισχυρή παρουσία της Νοτίου Αφρικής (και του Δικαίου)
Να θυμίσουμε πως, αν ληφθεί απόφαση για τη λήψη μέτρων – με πρώτο αιτούμενο την άμεση επιβολή εκεχειρίας- δεν σημαίνει ότι το δικαστήριο έκρινε πως πρόκειται για γενοκτονία. Σημαίνει όμως ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να νομιμοποιούν τις καταγγελίες της Νοτίου Αφρικής. Επίσης, και σε περίπτωση ανακοίνωσης μέτρων, τα μέτρα που θα αποφασίσει και ανακοινώσει το δικαστήριο, δεν είναι υποχρεωτικό να υιοθετούν τις προτάσεις της Νοτίου Αφρικής. Μπορεί να αποφασιστεί μερική αποδοχή ή και να ανακοινωθούν άλλα μέτρα, τα οποία κρίνει το δικαστήριο.
Αν ανακοινωθούν μέτρα, λογικά θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να εξεταστεί η υλοποίησή τους.
Σε αυτή την περίπτωση, οι δυτικές κυβερνήσεις, με πρώτες τις ΗΠΑ, αλλά και ακροδεξιές κυβερνήσεις, όπως του Μόντι στην Ινδία, που στήριξαν είτε λόγω είτε έργω την γενοκτονία, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, στο διεθνές πεδίο. Οι λόγοι είναι προφανείς και η μνήμη από την αντιμετώπιση της Γαλλίας, λόγω των ευθυνών της στην γενοκτονία της Ρουάντα, ζωντανές. Ιδιαίτερα δύσκολα όμως θα είναι τα πράγματα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, στις ΗΠΑ, όμως, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και έχει απέναντί της το πιο προοδευτικό κομμάτι του Δημοκρατικού Κόμματος, όσο κι αν έχει στο πλευρό της το βασικό σιωνιστικό λόμπυ, και τις χρηματοδοτήσεις του. Οι ΗΠΑ έχουν τρεις φορές βάλει βέτο στις καταδικαστικές για το Ισραήλ προτάσεις ψηφισμάτων που κατέβηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε άλλες συνθήκες, όμως, και χωρίς να «βαραίνει» μια δικαστική λήψη μέτρων από το ανώτατο δικαστήριο του ίδιου του ΟΗΕ, στο οποίο σήμερα, μάλιστα, προεδρεύουν. Η θέση τους θα είναι πολύ δύσκολη και, σε περίπτωση νέου βέτο, οι αντιδράσεις αναμένονται έντονες. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η προστασία που προσφέρουν στο Ισραήλ ήδη έχει φέρει απέναντί τους το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας κι έχει εξουδετερώσει όλες τις διπλωματικές προσπάθειες που έχουν γίνει για προσέγγιση με τον Παγκόσμιο Νότο, ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, ο εξοπλισμός του Ισραήλ, που συνεχίζουν, θα αντιμετωπίσει πολύ περισσότερα εμπόδια, πέρα από τους Ανσαραλλάχ της Υεμένης.
Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ, που οι πολιτικές του επιδεικνύουν αλαζονεία, καθώς επιδεικτικά αυτο- τοποθετείται υπεράνω του Διεθνούς Δικαίου, με τις πλάτες των ΗΠΑ, και που δηλώνει ότι δεν θα συζητήσει καμμία άλλη απόφαση πλην της πλήρους απόρριψης της προσφυγής της Νοτίου Αφρικής, θα μετατραπεί και επίσημα και με τη βούλα σε παρία της Διεθνούς κοινότητας και οι κυβερνήσεις των κρατών που μετέχουν του ΟΗΕ θα μπορούν να ασκήσουν πιέσεις κάθε είδους, έχοντας την απόφαση ως πρόταγμα.
Στην, πολύ μικρότερη πιθανότητα, η απόφαση να είναι κατά της προσφυγής της Ν. Αφρικής, είναι βέβαιο πως ο πρωθυπουργός του κράτους- γενοκτόνου Μπίμπι Νετανιάχου και οι συν αυτώ ακροδεξιοί, θα βγουν να πανηγυρίζουν. Ομως, ακόμη και στην περίπτωση που ληφθεί μια τέτοια απόφαση, να θυμίζουμε ότι δεν αφορά σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, αλλά για το έγκλημα της γενοκτονίας. Προσφυγή για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας αναμένεται να υπάρξει και για την σημερινή καταστροφή στην Γάζα, ενώ ήδη εκκρεμεί άλλη προσφυγή/ απόφαση για παλαιότερα εγκλήματα, αυτή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.