Παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη Τύπου της 19ης Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ), όπου παρουσιάστηκαν οι κατευθυντήριες αρχές της 6ης Ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στις 8 -11 Νοεμβρίου. Πρόκειται για τη συνεδρίαση του ανώτατου μόνιμου οργάνου του μεγαλύτερου σε πληθυσμό κομμουνιστικού κόμματος του κόσμου, το οποίο αριθμεί πάνω από 95 εκατομμύρια μέλη.

Ο Σι Τζινπίνγκ σε ρόλο «τιμονιέρη»

Ο Γουάνγκ Ζιαοχούι αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιότητας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, καλωσόρισε τα μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενος στο ψήφισμα-ορόσημο, αναφέροντας ως ένα από τα κυριότερα σημεία του την «ανασκόπηση και η εξήγηση της Σκέψης του Σι Τζινπίνγκ για τον Σοσιαλισμό με τα κινεζικά χαρακτηριστικά για μια νέα εποχή».

Ο Γουάνγκ είπε ότι «η σκέψη του Σι Τζινπίνγκ για τον σοσιαλισμό με τα κινεζικά χαρακτηριστικά για μια νέα εποχή είναι ένα σημαντικό θεωρητικό επίτευγμα που συνδυάζει τις βασικές αρχές του μαρξισμού με τις πραγματικές συνθήκες της Κίνας και την εξαιρετική παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα». «Η σκέψη έκανε ένα νέο άλμα στην κατανόηση των κανόνων που διέπουν την οικοδόμηση του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ένα νέο όραμα για τον εκσυγχρονισμό της Κίνας και ανοίγοντας μια νέα σφαίρα για την κυριαρχία, τη διακυβέρνηση και την ανάπτυξη του Κόμματος», προσέθεσε.

Ο  διευθυντής του Γραφείου Πολιτικής Έρευνας της Κεντρικής Επιτροπής, Τζιανγκ Τζινκουάν, δήλωσε ότι ο πυρήνας της ηγεσίας είναι καίριας σημασίας για μια χώρα και ένα πολιτικό κόμμα. Υποστηρίζοντας την κεντρική θέση του Σι Τζινπίνγκ στην Κεντρική Επιτροπή και στο Κόμμα στο σύνολό του, ο Κινεζικός λαός έχει πλέον μια ραχοκοκαλιά και το τεράστιο πλοίο που ονομάζεται «η αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους» έχει έναν τιμονιέρη, δήλωσε ο Τζιανγκ. Υπενθυμίζεται ότι το προσωνύμιο «Μεγάλος Τιμονιέρης» έχει αποδωθεί ιστορικά στον ηγέτη της κινεζικής επανάστασης, Μάο Τσετούνγκ.

Ο καθορισμός του καθοδηγητικού ρόλου της σκέψης του Σι Τζινπίνγκ για τον «σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά για μια νέα εποχή» διασφαλίζει ότι το Κόμμα μπορεί να συνεχίσει να προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά την περίπλοκη συνθήκη που χαρακτηρίζει τη σε βάθος εξέλιξη και την αλληλεπίδραση μεταξύ της συνολικής στρατηγικής της μεγάλης αναζωογόνησης του κινεζικού έθνος και των βαθύτερων αλλαγών στον κόσμο, πρωτόγνωρων εδώ και έναν αιώνα, είπε ο Τζιανγκ.

Καμπάνια για την «κοινή ευημερία»

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιστορίας και Λογοτεχνίας της Κεντρικής Επιτροπής, Κου Κίνγκσαν, τόνισε την ιστορική σημασία του ψηφίσματος. Πρόκειται για το 3ο ψήφισμα στην 100χρονη ιστορία του Κόμματος, ενώ τα δύο προηγούμενα ψηφίσματα εγκρίθηκαν επί ηγεσίας των Μάο Τσετούνγκ και Ντενγκ Σιαοπίνγκ, σηματοδοτώντας δύο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία του κινεζικού κομμουνιστικού κινήματος.

Σύμφωνα με το ψήφισμα της 6ης Ολομέλειας που είχε δημοσιευθεί λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη Τύπου «η Κεντρική Επιτροπή εξέτασε τα μεγάλα ιστορικά επιτεύγματα, καθώς το Κόμμα κοιτάζει μπροστά στον επόμενο αιώνα της προόδου για την Κίνα».

Σημειώνουμε πως την χρονιά που μας πέρασε και παρά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, το Κόμμα ολοκλήρωσε το στόχο της «μετριοπαθούς ευημερούσας κοινωνίας από κάθε άποψη», καθιστώντας την Κίνα την πρώτη χώρα στα Ηνωμένα Έθνη που εξάλειψε την ακραία φτώχεια. Ο επόμενος 100ετής στόχος του ΚΚΚ είναι να καταστήσει την Κίνα σε μια «μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα από κάθε άποψη».

Στο δρόμο προς τον παραπάνω στόχο, ανακοινώθηκε στη 10η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων τον Αύγουστο του 2021, η καμπάνια για την «κοινή ευημερία». Έχοντας προχωρήσει το άνοιγμα με στόχο την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, που βασίζεται στη ρήση του Τενγκ Σιαοπίνγκ πως «η φτώχεια δεν είναι σοσιαλισμός», η νέα εκστρατεία του κόμματος στοχεύει στη μείωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ο Χανγκ Γουενσίου, εκτελεστικός αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Χρηματοοικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων, είπε ότι η ανάπτυξη θα είναι το βασικό μέτρο για την Κίνα για να πραγματοποιήσει την κοινή ευημερία. «Ενώ το θέμα της αναδιανομής είναι κρίσιμο, ο στόχος μας για κοινή ευημερία δεν θα βασίζεται μόνο στην αναδιανομή», προσέθεσε.

Αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας έχει ξεπεράσει τα 10.000 δολάρια, δεν έχει φτάσει ακόμη στο επίπεδο των χωρών υψηλού εισοδήματος, είπε ο Χανγκ. Επισήμανε ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος προς την κοινή ευημερία και ο στόχος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα από τις επίπονες προσπάθειες όλου του κινεζικού λαού.

Παγκόσμιος αντίκτυπος

Ειδική αναφορά έγινε στην επίδραση της ανόδου της Κίνας στον εκσυγχρονισμό των αναπτυσσόμενων χωρών. «Οι βασικές σοσιαλιστικές αξίες έχουν μεταφερθεί. Το Κόμμα προωθεί τον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά στη νέα εποχή και τα κινεζικά όνειρα στη νέα γενιά με σύγχρονες πρακτικές», είπε ο Γουάνγκ. Επιπλέον, με την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών και της διασυνδεσιμότητας μεταξύ ανθρώπων, η Κίνα παρουσιάζεται ως πιο αξιόπιστη, αξιαγάπητη και αξιοσέβαστη στη διεθνή κοινότητα, πρόσθεσε.

Ο Χαν Γουενσίου προσέθεσε πως «Η Κίνα καλωσορίζει διάφορες χώρες να συμμετάσχουν στην Πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος Χαν (BRI), και παραμένει ανοικτή σε διεθνή συνεργασία που ευνοεί την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και την υλοποίηση της κοινής ανάπτυξης». Επί του παρόντος, υπάρχει τεράστιο κενό στις επενδύσεις σε υποδομές στον κόσμο, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, είπε ο Χαν, προσθέτοντας ότι το BRI δεν θα είναι μια μοναχική πράξη για την Κίνα, αλλά μια πραγματική επωδός για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Ο Χαν σημείωσε ότι η συνεργασία Ζώνη και Δρόμος έχει συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και στην τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ της Κίνας και των εταίρων της στο BRI έχει ξεπεράσει τα 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020, ενώ οι άμεσες επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες σε χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία έχουν φτάσει σχεδόν τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα έχει παράσχει περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύρια εμβόλια για τον COVID-19 σε περισσότερες από 110 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, οι περισσότερες από τις οποίες είναι χώρες εταίροι στην BRI.

Κατηγορίες περί προσωπολατρείας, η Κίνα σηκώνει το γάντι

Η ανάδειξη του ηγετικού ρόλου της σκέψης του Κινέζου προέδρου συγκέντρωσε την ειρωνεία των δυτικών μέσων που έσπευσαν να κάνουν λόγο για προσωπολατρεία. Ο Τζιάνγκ Τζινκουάν απάντησε σχολιάζοντας ότι είναι αντιδημοκρατικό να κοιτάς τους διαφορετικούς πολιτικούς πολιτισμούς της ανθρωπότητας από μέσα από «μια μονομερή οπτική».

Σημείωσε ότι μόνο ο λαός μιας χώρας έχει λόγο στη δημοκρατία της και η δημοκρατία μιας χώρας δεν πρέπει να κρίνεται από λίγα άτομα εκτός της χώρας. Η σύνοδος για τη δημοκρατία που πρόκειται να διενεργηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί φάρσα εν όψει του αυξανόμενου πλήθους δημοκρατικών ζητημάτων σε κάποιες Δυτικές χώρες, ανέφερε ο Γιάνγκ, προσθέτοντας ότι η προσπάθειά τους να χωρίσουν τον κόσμο σε δυο ή αρκετές ομάδες δεν πρόκειται να επιτύχει.

Η δημοκρατία δεν είναι μια πατέντα της Δύσης, ούτε μπορεί να οριστεί από τη Δύση. Η δυτική δημοκρατία είναι κυριαρχούμενη από το κεφάλαιο, δημοκρατία για τους πλούσιους, όχι αληθινή δημοκρατία, κατέληξε.