Ανάμεσα στο «Walk with us!» και το «No Justice, No Peace!»
Η σκηνή θα ήταν ξένη σε οποιονδήποτε τόπο επί γης, αλλά γίνεται ακόμη πιο ξένη όταν εκτυλίσσεται σε μία από τις πιο διχασμένες πολιτείες των ΗΠΑ, σε ένα τόπο που έχει πληγεί από την μεγάλη ύφεση χρόνων όσο λίγοι, και υπήρξε μια από τις εκπλήξεις στις εκλογές του 2016, όταν επέλεξε Τραμπ, στο Μίσιγκαν. Εκεί που ο Σερίφης της Κομητείας του Τζένεσσυ, Κρις Σουάνσον, πέταξε το κλομπ, έβγαλε το κράνος και πέρασε τη γραμμή που τον χώριζε από τους διαδηλωτές, που ρυθμικά του φώναζαν Πορεύσου Μαζί Μας»! Walk with us!.
Η πορεία, κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας και στη μνήμη του Τζωρτζ Φλόυντ, δεν είναι η μόνη που έζησε τέτοιες στιγμές. Στην – μη Τραμπική- Καλιφόρνια, ένας διοικητής της Αστυνομίας όχι μόνο πήρε μέρος στην πορεία, γονατίζοντας μαζί με τους διαδηλωτές – όπως ο Κέπερνικ κατά την ανάκρουση του αμερικάνικου εθνικού ύμνου- αλλά διέταξε να αναρτηθεί πανώ στο αστυνομικό τμήμα «Σε μνήμη του Τζωρτζ Φλόυντ και κατά της φυλετικής αστυνομικής βίας». Την ίδια κίνηση διαμαρτυρίας, η γονυκλισία του Κέπερνικ, που έχει γίνει τμήμα των διαδηλώσεων, έκαναν αστυνομικοί στο Κάνσας και το Φέργκιουσον του Μιζούρι, στη Βόρεια Ντακότα, και στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ομάδα αστυνομικών ενώθηκε με τους διαδηλωτές, φωνάζοντας μαζί τους «Χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει Ειρήνη» (No Justice, No Peace).
Την ίδια ώρα, και στις ίδιες αυτές πόλεις που έβλεπαν ορισμένους αστυνομικούς να αλλάζουν πλευρά, η βία κατά των διαδηλωτών συνεχίζεται για έκτη μέρα, μετά το εν λευκώ που έχει δώσει στις δυνάμεις καταστολής ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος μάλιστα παρενέβη χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, καλώντας του κυβερνήτες των πολιτειών να απαντήσουν με περισσότερη βία στους διαδηλωτές, να «επιβληθούν», γιατί αλλοιώς «χάνουν το χρόνο τους» και «φαίνονται ηλίθιοι». Η μέθοδος «επιβολής» του Τραμπ, όπως ο ίδιος την ανέλυσε, περιλαμβάνει «σαρωτικές συλλήψεις, παραδειγματική τιμωρία» και έναν ακόμη νόμο, κατά της πυρπόλυσης της αμερικάνικης σημαίας – ζήτησε, ουσιαστικά, να τεθεί εκτός νόμου μια ιστορική μορφή διαμαρτυρίας που από τη δεκαετία του ’60 και τον πόλεμο του Βιετνάμ και μετά, έχει γίνει παγκόσμια. Αυτά, γιατί «αλλοιώς θα κατεβάσει τον αμερικάνικο στρατό στους δρόμους και θα λύσει πολύ γρήγορα το πρόβλημα»…
Με την άδεια του Τραμπ, η αστυνομική βία εξαπλώνεται και ο αριθμός των νεκρών αυξάνει. Χτες, στο Λούιβιλ του Κεντάκυ, ο 53χρονος αφροαμερικάνος Ντέιβιντι Μακάτι έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών ενώ προσπαθούσε να καλύψει τη μικρή ανιψιά του. Οι κάμερες των αστυνομικών που επετέθησαν πυροβολώντας στον κόσμο ήταν κλειστές και, από ότι φαίνεται, η απόφαση του δημάρχου της πόλης να απολύσει τον αρχηγό της αστυνομίας δεν στάθηκε αρκετή για να εξευμενίσει τα πνεύματα.