Της Βασιλικής Σιούτη
Πέρασε τελικά η υποψηφιότητα του Κρίτωνα Αρσένη για την οποία αντιδρούσαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, που υποστήριξαν ότι «περνάει λάθος μήνυμα». «Ο Κρίτωνας Αρσένης διαφοροποιήθηκε μόλις πρόσφατα από το ΠΑΣΟΚ» σχολίαζαν και τόνιζαν ότι «όλο το διάστημα που περνούσαν οι μνημονιακές πολιτικές δεν είχε εκφράσει καθόλου αντιρρήσεις». Το όνομά του τελικά δεν μπήκε στην ψηφοφορία την περασμένη Κυριακή και αποφασίστηκε να συζητηθεί τη Μ.Τετάρτη, χθες, όταν θα συνεδρίαζε και θα εξέταζε (και) την περίπτωσή του η Πολιτική Γραμματεία και η επιτροπή υποψηφιοτήτων- ένα σώμα σαφώς μικρότερο και πιο ελεγχόμενο από την κεντρική επιτροπή.
Το γεγονός ότι ξεχώρισαν συγκεκριμένες υποψηφιότητες από τις υπόλοιπες περιπτώσεις για να εξεταστούν στο συγκεκριμένο σώμα, δείχνει την πρόθεση της ηγεσίας να τις χειριστεί διαφορετικά για να ελέγξει το αποτέλεσμα. Πράγματι, αυτό που ήθελε η ηγεσία, το πέτυχε και μάλιστα σχετικά αναίμακτα.
Οι δύο βασικότεροι στόχοι της ήταν να περάσει η υποψηφιότητα Αρσένη και να κοπεί η υποψηφιότητα Λαπαβίτσα, την οποία πολεμούσαν εδώ και καιρό κυρίως ο Γ.Μηλιός και ο Γ.Σταθάκης που τον θεωρούν πολύ ριζοσπάστη.
Το κόψιμο της υποψηφιότητας του Κώστα Λαπαβίτσα -υποψηφιοτητα που είχε προτείνει η Αριστερή Πλατφόρμα- δικαιολογήθηκε/συμψηφίστηκε με το «κόψιμο» της υποψηφιότητας του Γιαννη Βαρουφάκη, που είχε προτείνει η πλειοψηφία. Μόνο που ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης δηλώνει ότι ποτέ δεν του προτάθηκε να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και ο ίδιος ενδιαφέρθηκε ποτέ γι’ αυτό. Το TPP είχε αναφερθεί, σε προγενέστερο ρεπορτάζ, σε πληροφορίες περί μπλόφας σχετικά με την υποψηφιότητα Βαρουφάκη και εκ των υστέρων φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
Σχετικά με την υποψηφιότητα του Λάκη Λαζόπουλου, αυτή συζητήθηκε επισήμως για πρώτη φορά. Ο γνωστός ηθοποιός δέχεται εδώ και λίγο καιρό στενό μαρκάρισμα για να πει το «ναι», χωρίς μέχρι πρότινος τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-πλην του προεδρικού περιβάλλοντος– να γνωρίζουν τίποτα. Στη συνεδρίαση της Μ.Τετάρτης ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τον Λαζόπουλο στα υπόλοιπα στελέχη διαλύοντας τα νέφη μυστηρίου που υπήρχαν, χωρίς ωστόσο να τους δώσει και απάντηση για το τι θα γίνει, αφού όπως τους είπε, τον περιμένουν ακόμη.
Σοβαρή εμπλοκή έχει υπάρξει και με τη μειονοτική Σαμπιχά Σουλειμάν, για την οποία αντιδρούν οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, και ειδικά οι μειονοτικοί που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι. Έχει σημασία να επισημανθεί ότι η Σαμπιχά Σουλειμάν ανήκει στη «μειονότητα της μειονότητας», τους τσιγγάνους, που είναι οι περιφρονημένοι της Θράκης, ακόμα και από τη μειονοτική κοινότητα και βρίσκονται έξω από τα παιχνίδια εξουσίας που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.
Η Σαμπιχά Σουλειμάν είναι στοχοποιημένη και από το τουρκικό προξενείο, καθώς έχει δώσει μεγάλες μάχες για να φτιαχτούν σχολεία και να μορφώνονται τα παιδιά των τσιγγάνων, αλλά και να μαθαίνουν ελληνικά. Η δράση της αυτή, ειδικά το τελευταίο, έχει ενοχλήσει τόσο το τουρκικό προξενείο, όσο και την ελίτ της μειονότητας που διατηρεί στενές σχέσεις με αυτό. Εδώ και λίγες ώρες η Σαμπιχά Σουλειμάν έφτασε να κατηγορείται ξαφνικά ακόμα και για ακροδεξιές πολιτικές αποψεις. Πρόσωπα που τη γνωρίζουν, ωστόσο, και έχουν συνεργαστεί μαζί της υποστηρίζουν ότι “πρόκειται για σκέτη λάσπη”.
Οι κατήγοροι της, πάντως, χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι κάποτε μεταξύ άλλων την είχε υπερασπιστεί και ο Τέρενς Κουίκ στον αγώνα που δίνει για να φτιαχτούν σχολεία και να μάθουν ελληνικά τα παιδιά των Ρομά.
«Και τι σημαίνει αυτό; Αναφέρουν αυτοί που την υπερασπίζονται οι οποίοι επιμένουν ότι οι αντιδράσεις είναι υποκριτικές. «Αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι η Σαμπιχά είναι τσιγγάνα και δεν ανήκει στο κομμάτι της μειονότητας που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι.. Επειδή δεν μπορούν να το πουν αυτό δημοσίως, την κατηγορούν ότι είναι δεξιά ή ακροδεξιά, επιχειρώντας να την εμφανίσουν σαν άλλη μια υπόθεση Καρυπίδη, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία σχέση και πρόκειται για μια ακτιβίστρια που δεν ανήκει στην αυλή του τουρκικού Προξενείου, όπως συνηθίζεται να είναι οι υποψήφιοι της μειονότητας των μεγάλων κομμάτων».
Το θέμα της υποψηφιότητας της μειονοτικής Σαμπιχά Σουλειμάν θα επιχειρηθεί να λυθεί σήμερα, Μ.Πέμπτη, με τη μετάβαση στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας στη
Θράκη.