Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, που εισήχθη την Τρίτη προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως ανακοίνωσε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
 

«Όχι» στην υιοθεσία και τον γάμο από ομόφυλα ζευγάρια

 
Όπως επισήμανε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο ίδιος τάσσεται κατά της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ έθεσε ως προϋπόθεση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να μην μπορεί κάποιος νομικά να αλλάζει το φύλο του πάνω από μία φορά.
 
ΝΔ και ΔΗΣΥ επανέλαβαν τη θέση τους ότι θα υπερψηφίσουν μόνο υπό την προϋπόθεση να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ με δήλωση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Γιώργου Αμυρά. Κατά τάχθηκαν Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ και ΧΑ.
 
Με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και ορίζεται, ειδικότερα, ότι το πρόσωπο έχει δικαίωμα: α) Στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητάς του, β) στον σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου του.
 
Επίσης, προβλέπεται ότι ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρήθηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά χαρακτηριστικά του, περιλαμβάνει, δε, την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου.
 
Ακόμη, ορίζεται ότι σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρημένου φύλου, το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρημένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, την προσωπική αίσθηση του σώματος και την εξωτερική του εικόνα.


«Κοινωνία χαλαρών ηθών»
 

Υπενθυμίζεται, πάντως ότι αρνητική ήταν η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας η οποία προβλέπει την καθολική εξίσωση στα εργασιακά του συμφώνου συμβίωσης με το γάμο είτε είναι ετερόφυλοι είτε ομόφυλοι, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «νομιμοποιείται το τρίτο φύλο» και θα διαμορφωθεί μία «κοινωνία χαλαρών ηθών».