Με σκανδαλώδη τροπολογία ο Μπακογιάννης πετάει έξω από την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» τον δήμο Αθηναίων.  Για να δικαιολογήσουν την πραξικοπηματική τροπολογία άλλαξαν την επωνυμία της εταιρείας σε «Ανάπλαση ΑΕ» από «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» και προσδιόρισαν ότι το αντικείμενό της θα είναι όλη η επικράτεια της χώρας. 

Η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», είχε ως σκοπό τον συντονισμό του σχεδιασμού, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.
Με την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η κυβέρνηση έρχεται λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη της δημαρχίας από τον Χάρη Δούκα, να διαλύσει την εταιρεία «Ανάπλαση ΑθήναςΑ.Ε.», περνώντας την στον έλεγχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

H Έφη Γιαννοπούλου, δημοτική σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη, μίλησε στη Φάρμα των Ζώων για τις αλλαγές που έφερε ο Κώστας Μπακογιάννης σε μια εταιρεία που αντιμετώπισε σαν… παιχνίδι του. «Χθες το βράδυ είχαμε το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο, με της έως τώρα σύνθεσή του, και  κυβέρνηση και δημοτική αρχή κατέθεσαν μία τροπολογία χθες βράδυ για να αποφύγουν να συζητηθεί» σχολίασε αναφορικά με τη σκανδαλώδη τροπολογία, για την οποία αντέδρασε πρώτος ο Χάρης Δούκας.

«Όταν βγήκε ο Μπακογιάννης, άλλαξαν τον νόμο και έδωσαν στον δήμο Αθηναίων την εταιρεία και 10 μέρες πριν φύγει, αποφάσισαν ότι την εταιρεία δε θα την έχει ο δήμαρχος γιατί δεν είναι δικός μας και δε θα αποφασίσει αυτός ποιος θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος και η σύνθεσή της» εξήγησε η Έφη Γιαννοπούλου.
Μιλάμε για μία εταιρεία που ιδρύθηκε το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να αναλάβει έργα στο κέντρο της Αθήνας. «Σε εκείνη την περίοδο είχε εκρποσώπους από τα υπουργεία, έναν από τον δήμο Αθηναίων, έναν από την περιφέρεια κι έναν εκπρόσωπο από το νοσοκομείο του Αγ. Σάββα, γιατί η εταιρεία θα αναλάμβανε και τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας. Ενώ ο Κώστας Μπακογιάννης πριν βγει δήμαρχος έλεγε ότι έπρεπε να κλείσει η εταιρεία, όταν βγήκε σκέφτηκε ότι είναι ωραία να παίξει τέσσερα χρόνια. Το 2020 άλλαξε το καταστατικό, τη σύνθεση της εταιρείας, ώστε να διοικείται από τον δήμο. Στην περίπτωση Μπακογιάννη, η εταιρεία ενεπλάκη γιατί είχε χρήματα και μία σχετική ευελιξία που μπορούσε να κάνει διαγωνισμούς και να χρηματοδοτεί πράγματα» εξήγησε η ίδια, επισημαίνοντας πως το μείζον πρόβλημα  που προκύπτει είναι ότι η εταιρεία πλέον θα είναι εκτός ελέγχου. «Είχε προαναγγελθεί έλεγχος στην εταιρεία από τη νέα δημοτική αρχή. Τώρα, αλλάζοντας τη σύσταση του διοικητικού συμβουλίου, δεν μπορεί να γίνει διοικητικός έλεγχος, δεν θα μπορεί δηλαδή πια να τον κάνει ο δήμος της Αθήνας». Πρακτικά, η εταιρεία περνά στην κυβέρνηση και τη νέα διοίκησή της θα την συναποφασίσουν τέσσερα υπουργεία (πολιτισμού, εσωτερικών, περιβάλλοντος, υποδομών).
Καταληκτικά, η Έφη Γιαννοπούλου σχολίασε πως συνολικά η δημαρχία Μπακογιάννη και ο ίδιος καταδικάστηκαν στις εκλογές. Κι αν θα της ζητούσαν να αλλάξει μόνο δύο πράγματα από τη θητεία Μπακογιάννη, εκείνη απαντά πως αυτά θα ήταν η επιμονή του «να κάνουμε μόνο πράξεις, όχι θεωρία- έχουμε κλείσει την πόρτα στη θεωρία» και η δυσανεξία σε κάθε είδους διαβούλευση με τους πολίτες.