της Γεωργίας Κριεμπάρδη

«Η κατάσταση με τη στέγαση των εκπαιδευτικών στη Μύκονο είναι με μία λέξη: κόλαση» ήταν οι πρώτες λέξεις του προέδρου της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Καθηγητής, φιλόλογος ο ίδιος, μένει στη Μύκονο, που η πραγματικότητα πίσω από τα φλας και τα λαμπερά αστέρια, που περιδιαβαίνουν το καλοκαίρι τα σοκάκια, είναι διαφορετική. Καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, νεοδιόριστοι κι αναπληρωτές με μισθό 700 κι 900 ευρώ, καλούνται να εργαστούν για λίγους μήνες στο νησί. Η στέγασή τους, όμως, είναι ένα τεράστιο αγκάθι.

«Αυτήν τη στιγμή, 60 δάσκαλοι, καθηγητές, νηπιαγωγοί δεν μπορούν να βρουν σπίτι για ενοικίαση. Τους ζητάνε για 15 τ.μ. 500 ευρώ. Τώρα επειδή είμαστε ακόμη στο φουλ της τουριστικής περιόδου, τα ενοίκια είναι πανάκριβα και κοιτάνε το κέρδος από τον τουρισμό» σημειώνει ο ίδιος στο ΤΡΡ και περιγράφει την κατάσταση πιο αναλυτικά. «Αυτοί οι άνθρωποι είτε φιλοξενούνται σε δομές του δήμου και μένουν 3-4 άνθρωποι σε ένα δωμάτιο -άνθρωποι 40 και 50 χρονών που πολλοί έχουν φέρει και τα παιδάκια τους μαζί- είτε σε σπίτια φίλων και γνωστών συναδέλφων. Η δομή του δήμου, εν τω μεταξύ, είναι κακοδιατηρημένη, και διαθέτει επίσης ο δήμος ελάχιστα δωμάτια δεξιά κι αριστερά, επίσης σε κακή κατάσταση -τα οποία είναι γεμάτα ήδη. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που νοικιάζουν κατάλυμα, δεδομένου ότι κοστίζει 100 ευρώ ανά ημέρα, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή».

Το ότι δεν έχουν άλλη επιλογή, δυστυχώς, είναι μια γενικότερη πραγματικότητα. «Καλούνται να πάνε να υπηρετήσουν στο νησί κι αν αρνηθούν τον διορισμό, έχουν δύο χρόνια απέναντι αποκλεισμό από τους πίνακες. Επίσης έχει κοπεί από το υπουργείο Εσωτερικών το χρηματικό επίδομα που έδιναν μέχρι πέρυσι κάποιοι δήμοι σε αναπληρωτές καθηγητές» περιγράφει ο κ. Παπαδημητρίου.

«Πάντα υπήρχε μια δυσκολία με την εύρεση σπιτιού» θα πει στο ΤΡΡ η Νίνα Γρηγοροπούλου, νηπιαγωγός, που βρίσκεται για τέταρτη χρονιά στο νησί. «Ζητάνε για ένα δωμάτιο 500 ευρώ, ενώ εμείς παίρνουμε το πολύ 900» εξηγεί. Όσο για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή, «συνάδελφοι μένουν στο αυτοκίνητο γιατί δε βρίσκουν δωμάτιο κάτω από 100 ευρώ. Υπάρχουν δωμάτια που δε διαθέτουν για εμάς οι επιχειρηματίες για να μη χάσουν το κέρδος από τους τουρίστες. Τα καταλύματα του δήμου είναι γεμάτα κι άθλια, δεν μπορείς να μείνεις πάνω από λίγες ώρες». Η ίδια αναφέρεται επίσης και στο επίδομα που το υπουργείο τους έκοψε. «Ήταν 1200 ευρώ τον χρόνο και τα παίρναμε την επόμενη χρονιά τα Χριστούγεννα -αλλά τουλάχιστον τα παίρναμε, ήταν κι αυτό κάτι». «Είναι υποχρέωση του δήμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης να λύσουν το θέμα. Πας να υπηρετήσεις κάπου και σε διώχνει ο τόπος» καταλήγει.

Κάνοντας μία έρευνα σε πλατφόρμα ενοικιάσεων σπιτιών στο διαδίκτυο, η πραγματικότητα ξεπερνά τις περιγραφές.

Στα τέλη Αυγούστου, το ίδιο ζήτημα είχε θίξει και η ΕΛΜΕ Κέρκυρας. «Το ζήτημα της στέγασης, γίνεται όλο και πιο δύσκολο, όσο περνάει ο καιρός. Υπουργείο, Κυβέρνηση και τοπικές αρχές, σφυρίζουν αδιάφορα, μπροστά σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, αλλά κυρίως οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές συνάδελφοί μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί εκπαιδευτικοί να αρνούνται το διορισμό τους, λόγω της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν, στις οικονομικές απαιτήσεις για ένα σπίτι. Μόνο με αγώνες, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα που πηγάζουν από τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα κι άλλες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα» ανέφερε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, σε παρέμβαση που πραγματοποίησε στις 23 Αυγούστου στη ΔΔΕ Κέρκυρας.

«Κάθε χρόνο χιλιάδες συνάδελφοι πτυχιούχοι καλούνται να διακτινιστούν να καλύψουν τα κενά τα οποία υπάρχουν στην εκπαίδευση. Πάντα ήταν μια πληγή αυτό, δεδομένου ότι τα κενά που καλούνται να καλύψουν οι αναπληρωτές είναι μόνιμα. Πάντα η θέση μας ήταν και είναι ότι αυτές δεν είναι θέσεις έκτακτες, πρέπει να είναι μόνιμες. Στην Κέρκυρα, όπως και τα υπόλοιπα νησιά, η αύξηση της σεζόν και των τουριστών δημιουργούν ένα πλαίσιο που δεν μπορούν οι συνάδελφοι να βρουν κατοικία. Ακόμα κι όταν βρεθεί κάποια στέγνη θα είναι πανάκριβη -συνήθως ανταποκρίνεται στο μισό και πολλές φορές στα 2/3 του μισθού των αναπληρωτών και νεοδιόριστων- και κακοδιατηρημένη. Η άρνηση να προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης είναι θέμα τόσο των δήμων όσο και της Πολιτείας. Θα έπρεπε να υπάρξει πρόνοια αυτοί οι άνθρωποι να έχουν επιδοτούμενη στέγη και δήμοι μαζί με περιφέρεια να προσφέρουν στέγη, για παράδειγμα νοικιάζοντας κάποια καταλύματα» περιγράφει στο ΤΡΡ ο Νίκος Γκουλιούμης, γραμματέας της ΕΛΜΕ Κέρκυρας.

Όπως σημειώνει δε, οι κρούσεις που έχουν κάνει για το θέμα στους δήμους και την περιφέρεια της Κέρκυρας πέφτουν στο κενό, καθώς «δείχνουν να αντιλαμβάνονται και να έχουν εικόνα του προβλήματος, αλλά δεν υπάρχει καμία διάθεση για λήψη αποτελεσματικών μέτρων». «Αφήνουν αυτό το κοινωνικό θέμα στο ελεύθερο -τάχα μου- χέρι της αγοράς που θα ρυθμίσει τα πάντα, αλλά αντιθέτως δημιουργούνται αδιέξοδα και αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης» σχολιάζει καταληκτικά.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλη τη νησιωτική χώρα. Πριν λίγες μέρες, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ζαχαρίας Ρηγάκης, μιλώντας στο ράδιο Κρήτη, τόνισε ότι «σπίτια δεν υπάρχουν, τα 70 ευρώ την ημέρα για διαμονή στο ξενοδοχείο είναι πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που κοιμούνται στο αυτοκίνητο, και άλλοι, στα νότια του νομού Ηρακλείου, στην παραλία. Είναι πολύ θετικό το ότι έγιναν χιλιάδες προσλήψεις και έρχονται νέοι συνάδελφοι στο νομό για να εργαστούν, όμως κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ότι αυτοί οι νέοι εκπαιδευτικοί όταν έρχονται στο Ηράκλειο και απλά δεν βρίσκουν σπίτι, και όταν βρουν, τους ζητούν 400 ευρώ για μία τρύπα. Όταν ένας εκπαιδευτικός έρχεται από την άλλη άκρη της Ελλάδας για να δουλέψει, έχει μισθό 750-800 ευρώ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα ποσά. Οπότε καλές οι προσλήψεις αλλά είναι ορατό το ενδεχόμενο οι άνθρωποι να φύγουν, γιατί απλά δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα».