της Νεκταρίας Ψαράκη

Τηλεδιάσκεψη, στην ατζέντα της οποίας βρέθηκαν η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, η τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης πραγματοποιήθηκε το πρωί, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου. Η πίεση στη χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας εξακολουθεί, καθώς μόλις το τελευταίο τριήμερο, εντοπίστηκαν περισσότερα από 15.000 –τα 5.449 σήμερα– κρούσματα σε όλη τη χώρα, ενώ 184 -52 σήμερα- συμπολίτες μας, έχασαν τη ζωή τους.

Ο διευθυντής ΜΕΘ του Γ.Ν. Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, τονίζει στο TPP, ότι η κυβέρνηση άργησε. «Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει γύρω της καλούς επιστήμονες, μία θετική προς τον εμβολιασμό και την προστασία αντιπολίτευση και συγκροτημένη επιτροπή, είναι αναποφασιστική, αναποτελεσματική και πίσω από τα γεγονότα. Δεν γίνεται να συσκέπτονται τώρα που φτάσαμε στους 60 νεκρούς ενώ προειδοποιούμε για τον επερχόμενο εφιάλτη από τον Αύγουστο. Τώρα δεν γυρνάει πίσω», τονίζει.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την προσπάθεια να πειστούν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο μέσω «στοχευμένων SMS», αναφέρει ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η συγκεκριμένη πολύ σοβαρή κρίση, παραπέμπει σε αποφάσεις νηπιαγωγείου. «Έχουμε ανθρώπους που απολύονται από τις δουλειές τους επειδή είναι ανεμβολίαστοι, που τελειώνει ο μήνας και δεν έχουν χρήματα να φάνε και πάλι δεν το βάζουν κάτω, δεν εμβολιάζονται. Είναι δυνατόν να τους πείσει ένα SMS; Είμαστε με τα καλά μας; Γελάω. Αν έδινες σε ένα νηπιαγωγείο τη διαχείριση της πανδημίας, δεν θα σκεφτόταν τη λύση του SMS».

«Να παραδεχτούν ότι πέσαμε σε παγόβουνο και να το κάνει υποχρεωτικό»

Λελογισμένα μέτρα πίεσης προς τους ανεμβολίαστους -δηλαδή επέκταση της υποχρεωτικότητας στην ανθρώπινη δραστηριότητα- προτείνει ο κ. Καπραβέλος, καθώς όπως αναφέρει, εφόσον έχουν την επιλογή να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους με αρνητικό τεστ, προβαίνουν συχνά στην επίδειξη πλαστών αποτελεσμάτων. «Οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί ως και σήμερα, δεν θα το κάνουν. Να πει λοιπόν η κυβέρνηση ότι πέσαμε σε παγόβουνο και να το κάνει υποχρεωτικό. Εκκλησία; Μόνο εμβολιασμένοι. Μέσα μαζικής μεταφοράς; Μιλάω με συναδέλφους μου από το εξωτερικό και αυτό έχει πετύχει», εξηγεί.

Προσθέτει επίσης, ορμώμενος από τις δηλώσεις της κ. Λινού, η οποία τόνισε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, απλώς για λιγότερες ημέρες, πράγμα που παλαιότερα δεν το ξέραμε», ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη μόλυνση κατά 60% και πολύ περισσότερο από τη βαριά νόσηση. «Βέβαια, δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα ιδανικά. Αυτό το 40% μπορεί να μολυνθεί και να μεταδώσει, αλλά δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με το να είσαι εντελώς απροστάτευτος».

Εξωφρενική δήλωση το «μη σώσετε και εμβολιαστείτε»

Ερωτηθείς για το αν η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους, ο ίδιος διευκρινίζει ότι πρωταρχική ευθύνη έχει η πολιτεία. Υπενθυμίζει τις δηλώσεις του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε αναφέρει σε τηλεοπτική εκπομπή στο Kontra «Δεν θέλεις, κύριε, να εμβολιαστείς; Μη σώσεις! Τέρμα, πάμε παρακάτω, η ζωή συνεχίζεται», πετώντας για μια ακόμα φορά το μπαλάκι στην «ατομική ευθύνη», δηλώνοντας πως το κράτος δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. «Δεν μπορεί να λέει μη σώσετε και εμβολιαστείτε. Είναι άποψη εξωφρενική. Έχεις δικαίωμα να μην εμβολιαστείς, αλλά δεν σου αναγνωρίζω το δικαίωμα να μολύνεις τον διπλανό σου και άρα πρέπει να το κάνεις!», τονίζει.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου, λειτουργούν δύο υπερσύγχρονες ΜΕΘ, από 12 και 18 κλίνες η κάθε μία, ενώ δημιουργήθηκε και μία τρίτη μονάδα, δωρεά της Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, με 18 κλίνες. «Η οποία βέβαια, αξιοποιεί μόνο τα 9 κρεβάτια διότι δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Εμείς έπρεπε να ουρλιάξουμε για να προκηρυχθούν θέσεις για 18 κλίνες; Με έβριζε όλο το νοσοκομείο, με σταματούσαν άνθρωποι στο δρόμο και ρωτούσαν», αναφέρει.

Αυτή τη στιγμή, στο νοσοκομείο Παπανικολάου νοσηλεύονται 120 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ οι ΜΕΘ είναι υπερπλήρεις. Σήμερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς η σημερινή εφημερία έκλεισε με την κατάσταση στο νοσοκομείο να είναι οριακή, γεγονός που δημιούργησε ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στην επόμενη εφημερία, σε τέσσερις ημέρες από σήμερα. «Ποντάρουμε στο να αδειάσουν κλίνες. Αν δεν αδειάσουν θα αναγκαστούμε να τους βάλουμε στην γαστρεντερολογική και πιθανό σενάριο είναι οι ασθενείς αυτής της κλινικής να πάνε στον ιδιωτικό τομέα με παραπεμπτικό».

«Ζητάμε συμβουλές οφθαλμίατρων και ΩΡΛ – Ο άσχετος γιατρός στέλνει γρηγορότερα τον ασθενή στη ΜΕΘ»

Η Ελλάδα, προ κορωνοϊού, διέθετε 600 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα τις έχει φτάσει στις 1.000 «με τα χίλια ζόρια». 1.000 ΜΕΘ, σημαίνει 10 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού, όμως, όπως εξηγεί ο κ. Καπραβέλος δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό. Ακόμα και όταν προκηρύσσεται κάποια θέση, οι θέσεις δεν καλύπτονται, καθώς δεν δίνονται επαρκή κίνητρα. «Δεν έχω εξειδικευμένους στην μονάδα μου και είναι λογικό. Έχει εξευτελιστεί το επάγγελμά μας. Είμαι 40 χρόνια γιατρός και πληρώνομαι λιγότερο και από την κόρη μου που είναι στο εξωτερικό. Δεν καλύπτονται οι θέσεις, π.χ. των αναισθησιολόγων, διότι φτύνουν αίμα για ένα χιλιάρικο», εξηγεί.

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα, που στην μάχη εναντίον του κορονοϊού, ρίχνονται γιατροί άσχετοι με το αντικείμενο, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο και επίφοβο για την πορεία της υγείας του ασθενούς. «Ζητήσαμε συμβουλές οφθαλμίατρων και ΩΡΛ, διότι δεν φτάνουν οι παθολόγοι και οι πνευμονολόγοι. Οι άσχετες ειδικότητες δεν μπορούν να δώσουν ειδική θεραπεία. Ένας άσχετος γρήγορα θα σε οδηγήσει στη ΜΕΘ. Ο κορονοϊός φράζει τις κυψελίδες στον πνεύμονα. Ο ειδικευμένος πνευμονολόγος θα στις κρατήσει ανοιχτές πριν φτάσεις στον μηχανικό αερισμό. Πολλοί ασθενείς αν είχαν σωστή περίθαλψη, δεν θα έμπαιναν σε ΜΕΘ και δεν θα πέθαιναν», εξηγεί.

«Δεν εισηγούμαστε να κλειστείτε στα σπίτια σας»

Ο κ. Καπραβέλος είναι ρητός και κατηγορηματικός: «Όχι σε νέα περιοριστικά μέτρα που αφορούν και εμβολιασμένους». Όπως αναφέρει, κανένας επιστήμονας δεν εισηγείται αυτή τη στιγμή να κλειστούν οι πολίτες στα σπίτια τους καθώς η προσοχή στρέφεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Το να ξανακλείσει η οικονομία είναι καταστροφή. Δεν το θέλουμε αυτό. Ίσως ένα χρήσιμο μέτρο θα ήταν η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους», καταλήγει.