Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, που επικαλείται πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, ο Μ. Σεντένο ξεκαθαρίζει ότι η κρίση της πανδημίας του ιού θα επηρεάσει σημαντικά τα δεδομένα στα οικονομικά των ευρωπαϊκών χωρών.

«Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα και οι διαρκείς του επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού», αναφέρει η επιστολή προς τους ΥΠΟΙΚ.

Ο Σεντένο δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα στηρίξει τις χώρες, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν και άλλα μέτρα, χωρίς να ξεκαθαρίζει την κατεύθυνση αυτών. «Υπάρχει μια συναίνεση στα κύρια στοιχεία της πολιτικής απάντησης σε αυτή τη φάση της κρίσης του κορονοϊού: βελτίωση των συστημάτων υγείας, παροχή ρευστότητας την οποία χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν και κάλυψη των εισοδημάτων των εργαζομένων που έχουν απολυθεί. Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή».

Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Κομισιόν για τον κορονοϊό σε «υπεύθυνη γραμμή»

Αναφερόμενος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Σεντένο αρκέστηκε να πει πως «είναι έτοιμος να θέσει προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις, καλά αιτιολογημένες και αποτελεσματικές, που να μπορούν να μας βοηθήσουν να επισπεύσουμε την απάντησή μας», χωρίς και πάλι να γίνεται συγκεκριμένος ως προς αυτά τα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ΥΠΟΙΚ αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη στις 7 Απριλίου, με τον Σεντένο να προτείνει «να επισπεύσουμε τις διαδικασίες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε την τράπεζα επενδύσεων και τον μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

To δημοσίευμα επισημαίνει ότι ακόμα υπάρχει μεγάλο χάσμα στις χώρες της Ευρωζώνης σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η κρίση, καθώς η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και έξι ακόμα χώρες (ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Ελλάδα) επιθυμούν την έκδοση ευρωομολόγου, ενώ Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία αντιτίθενται σε αυτή τη λύση και ζητούν προληπτική γραμμή στήριξης που θα συνοδευτεί έμμεσα ή άμεσα με συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις.

Το Reuters κάνει αναφορά και στη θέση της Κομισιόν, η οποία τείνει προς τη γερμανική γραμμή. Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει τονίσει πως κατανοεί την ανησυχία της Γερμανίας για την έκδοση ευρωομολόγου, δηλώνοντας ότι δεν είναι μέσα στα πλάνα της Κομισιόν αυτή τη στιγμή.