Τα τεστ PCR είναι προς το παρόν ο κανόνας στον κόσμο για την ανίχνευση της Covid-19, όμως τα αποτελέσματα γίνονται γνωστά έπειτα από αρκετές ώρες.
Ερευνητές του κινεζικού Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη φαίνεται ωστόσο πως βρήκαν μια εναλλακτική.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα, στην επιθεώρηση Nature Biomedical Engineering, η ομάδα των επιστημόνων αναφέρει ότι τελειοποίησε έναν αισθητήρα που χρησιμοποιεί τη μικροηλεκτρονική προκειμένου να αναλύσει δείγματα DNA που ελήφθησαν με μάκτρο.
Ο αισθητήρας, που συνδέεται με ένα φορητό μηχάνημα, μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα σε «λιγότερο από τέσσερα λεπτά», σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτούς. Η συσκευή αυτή διαθέτει «αυξημένη ευαισθησία» και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα παντού.
Προκειμένου να ελέγξουν το μηχάνημά τους, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από 33 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Διενεργήθηκαν παράλληλα τεστ PCR ώστε οι δύο μέθοδοι να μπορούν να συγκριθούν.
Σύμφωνα με το άρθρο, όλα τα αποτελέσματα που εξασφαλίστηκαν με τις δύο μεθόδους ήταν ταυτόσημα.
Στο πλαίσιο των τεστ που διενεργήθηκαν με τη νέα μέθοδο εξετάσθηκαν 54 δείγματα, εκ των οποίων δύο αφορούσαν ανθρώπους που είχαν πυρετό, αλλά όχι Covid-19, αρρώστους με γρίπη και υγιείς εθελοντές.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Fudan δήλωσαν πως το μηχάνημά τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες καταστάσεις, στα αεροδρόμια, τα νοσοκομεία, «ακόμη και στο σπίτι».
Εκτός από το γεγονός ότι τα αποτελέσματά τους αργούν, τα τεστ PCR απαιτούν υποδομές και εργαστήρια τα οποία σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες είναι περιορισμένα στον αριθμό. Ο παράγοντας αυτός είναι ανασταλτικός για την ιχνηλάτηση.
Υπάρχουν επίσης γρήγορα αυτοδιαγνωστικά τεστ, αλλά θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστα. Η Κίνα είναι μία από τους πιο σημαντικούς παραγωγούς παγκοσμίως τεστ PCR. Εξήγαγε τον Δεκέμβριο τεστ συνολικής αξίας 1,6 δισ. δολαρίων (1,4 δισ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 144% μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP