Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατέθεσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα «για τις πρακτικές παρακράτους και το φακέλωμα της κυβέρνησης».

Στην τοποθέτηση της ανέφερε: Κατ’ αρχήν, Χαιρετίζουμε την πολιτική υπευθυνότητα και το θάρρος του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, αν και παρών στη Βουλή, ανέθεσε σε Σας τη συγκεκριμένη ερώτηση.

Κε Υπουργέ,

Η ερώτησή μας έφτασε να συζητηθεί σήμερα, γιατί, υπήρξε – την τελευταία στιγμή –αλλαγή της προγραμματισμένης ημέρας συζήτησης. Μικρό το κακό, γιατί, δυστυχώς, παραμένει επίκαιρη. Οι απαράδεκτες αστυνομικές υπερβάσεις στη Νέα Σμύρνη, στις 7/3/2021, αποκάλυψαν ένα σοβαρό ζήτημα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

Η Κυβέρνηση, για να καλύψει επικοινωνιακά τα καταδικαστέα γεγονότα, που είχαν δημοσιοποιηθεί, εκτός από τη συνηθισμένη παραπληροφόρηση, προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω.

Εκδόθηκε ένα έγγραφο «οδηγιών δημοσίου λόγου» (“non-paper”), από το κυβερνόν κόμμα, προερχόμενο, όπως λένε, απευθείας από το πρωθυπουργικό γραφείο, από το “Μαξίμου”.

Ατυχώς, το περιεχόμενό του αναπαρήγαγαν και βουλευτές της ΝΔ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Μαζικής Ενημέρωσης(όπως ενδεικτικά οι κύριοι Ιωάννης Παππάς και Κώστας Κυρανάκης).

Δώσατε, λοιπόν, το ονοματεπώνυμο του θύματος της αστυνομικής βίας, στο συγκεκριμένο συμβάν. Το διαβόητο στιγμιότυπο με το μεταλλικό γκλομπ, το “Σταματείστε, Πονάω”.

Εκτός από τα στοιχεία του πολίτη, του αποδώσατε συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα, του καταλογίσατε ένταξη σε συγκεκριμένη οργάνωση, καθώς και συμμετοχή σε πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται απόλυτα – και ομολογείται εμπράκτως – ότι :Υπάρχει ένας ενεργός κρατικός μηχανισμός παρακολούθησης και καταγραφής της δραστηριότητας των Ελλήνων πολιτών για κάθε χρήση – και, μάλιστα, όχι νόμιμη.

Ένας έκνομος μηχανισμός, με τη συμμετοχή και των υψηλότερων κυβερνητικών κλιμακίων ή (ακόμα χειρότερα)του οργανωτικού μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος.

Ο έκνομος χαρακτήρας είναι προφανής, τόσο ως προς τη συλλογή των πληροφοριών όσο και ως προς την επεξεργασία και δημοσιοποίησή τους.

Οι έκνομες αυτές ενέργειες, έχουν ως αυτουργούς:

-είτε ένα καθαρό παρακράτος

-είτε υπηρεσίες της δικής σας ευθύνης

-είτε υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στον κ. Πρωθυπουργό, όπως η ΕΥΠ ή και συνδυασμό των παραπάνω.

Για τους λόγους αυτούς–Σας ρωτάω :

-Ποια είναι η γνώση και συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σε όλα τα παραπάνω ;

-Ποιοι είναι οι αυτουργοί όλων αυτών των ενεργειών ;

-Και τέλος, αν αναλαμβάνει η ηγεσία του Υπουργείου σας την αντίστοιχη πολιτική ευθύνη– ή όλα αυτά αφορούν στη συλλογική κυβερνητική ευθύνη ;

Απέναντι στα παραπάνω απάντησε αντί του υπουργού, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου. Στην πρώτη τοποθέτηση του διαβάζε από τα χαρτιά του γενικολογίες σχετικά με τη διάδωση οπτικοακουστικού υλικού από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ενώ αρκέστηκε να δηλώσει ότι υπάρχει αναρμοδιότητα στις απαντήσεις που ζητάει η Σακοράφα, καθώς τα προσωπικά δεδομένα που έδωσαν οι γαλάζιοι βουλευτές έχουν να κάνουν με την δεοντολογία.

Στη συνέχεια μίλησε για «δημιουργία εντυπώσεων» σχετικά με ερώτηση για φακέλωμα πολιτών και ότι οι αρχές λειτουργούν μόνο κάτω από ένα οριοθετιμένο νομικό πλαίσιο.

Στη δευτερολογία της η Σακοράφα τόνισε:

Κύριε Υπουργέ,

Ή δεν έχετε καταλάβει ή, με όλο τον σεβασμό, προσποιήστε ότι δεν καταλάβατε τι σας ρώτησα. Σας ρώτησα ευθέως αν φακελώνετε τους πολίτες. Και σας το ρώτησα με την απόλυτη σημασία της λέξης, όπως την έχουμε γνωρίσει και την έχουμε βιώσει διαχρονικά.

Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με το ιδιώνυμο, τον Μεταξά, την προδικτακτορική δεξιά και τη Χούντα. Και παρά το ότι καήκανε οι γνωστοί φάκελοι η Κρατική Ασφάλεια συνέχισε να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο ακόμα και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάζω από έγγραφο του 2018, κατάθεση αστυνομικού που υπηρετεί ακόμα στην Κρατική.

«… περί ώρα 16.00 επιβιβάστηκε σε συρμό του ΗΣΑΠ στο σταθμό «ΟΜΟΝΟΙΑ», αποβιβάστηκε στο Σταθμό «Πειραιάς» και κινήθηκε πεζός μέχρι την Πλατεία Κοραή δια της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας οπαδών του Ολυμπιακού κατά του Υπουργού κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου»

Σας το καταθέτω.

Το δικό σας nonpaper αναφέρει επί λέξει ότι ο συγκεκριμένος πολίτης είναι “γνωστός στην αστυνομία”. Αναφέρει ότι ανήκει σε συγκεκριμένη πολιτική οργάνωση, ότι συμμετείχε στη “επίθεση” στο Υπουργείο Υγείας – απλή διαμαρτυρία ήταν κλπ. Από που είναι γνωστός κε υπουργέ ; Έχει συλληφθεί ; Έχει καταδικαστεί; Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ; Όχι φυσικά !

Κάποιος λοιπόν κρατικός λειτουργός τον παρακολουθούσε και συνέταξε αναφορά σαν αυτή που διάβασα προηγουμένως. Η Κρατική Ασφάλεια και το περίφημο «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» λειτουργούν ακριβώς για να λοιδορούν τον τίτλο τους. Και καμία ασφάλεια και καμία προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τα δε κριτήρια για τους πολίτες που είναι ύποπτοι για το Κράτος και επικίνδυνοι για το Δημοκρατικό Πολίτευμα: Ακριβώς πανομοιότυπα.

Τι δηλαδή;

Η αντικυβερνητική τους άποψη και δράση. Εγώ θα προσέθετα και την αιτία. Ο φόβος. Ο φόβος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κωλοτούμπα του ΟΧΙ του 2015, όπου πρώτη φορά κυβέρνηση ανέτρεψε τη βούληση του λαού της.

Και ο φόβος της δική σας κυβέρνησης σήμερα για την πολιτική εξαθλίωσης του λαού, για το ξεπούλημα της περιουσίας του, δημόσιας και ιδιωτικής και για την άμετρη καταστολή που επιβάλλετε.

Ο φόβος της κάθε κυβέρνησης που εν γνώσει της εξαπατά το λαό και σίγουρα συνεχίζει να τον εξαθλιώνει με την πολιτική που εφαρμόζει. Το πρώτο λοιπόν σκέλος της ερώτησής μου μπορεί να μην το απαντήσατε εσείς, το απαντά όμως η πραγματικότητα.

Φακελώνετε τους πολίτες για να μπορείτε να τους απειλείτε και να τους εκβιάζετε αν τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική. Είστε άξιοι συνεχιστές των μεθόδων της ΕΡΕ. Κι αν θεωρείτε υπερβολική την έκφρασή μου ίσως είναι και ήπια αν δούμε σε ποιους φάνηκε χρήσιμο αυτό το φακέλωμα. Στην κυβέρνηση.

Ολοκληρώνοντας το δημοκρατικότατο έργο της η Κρατική, “πάσαρε” -αγοραία έκφραση για χυδαία ενέργεια- τα στοιχεία στο το Μαξίμου, όπως ομολογείται, τα διοχέτευσε στους βουλευτές. Είστε οι πρώτοι και μοναδικοί διαχρονικά, που το κάνετε. Αναβαθμίσατε τον όρο παρακράτος.

Ο ορισμός του παρακράτους είναι φτωχός για να περιγράψει αυτή την πρακτική. Κι έρχεστε σήμερα εδώ και αναπτύσσετε θεωρίες και ψελλίζετε ερμηνείες που σας εκθέτουν ακόμα περισσότερο. Γι αυτό επαναλαμβάνω τα ερωτήματά μου προς το Μαξίμου –όποιον κι αν προσωποποιεί αυτός ο τίτλος– ρητορικά, μιας και δεν περιμένω απάντηση:

-Ποιος από κει μέσα γνώριζε ότι το φακέλωμα συνεχίζεται ώστε να ζητήσει στοιχεία από την Κρατική;

-Ποιος από κει μέσα θεώρησε σκόπιμο να τα διαρρεύσει στους βουλευτές καταστρατηγώντας οποιαδήποτε έννοια δημοκρατίας;

Και επαναλαμβάνω τα ερωτήματά μου προς εσάς απαιτώντας όμως απαντήσεις:

Εσείς, ο κος Χρυσοχοϊδης ή ανώτερό σας έχετε δώσει εντολή για παράνομες παρακολουθήσεις και φακέλωμα των πολιτών; Αν γίνεται εν αγνοία σας –ρητορική υπόθεση– έχετε διατάξει την οποιαδήποτε έρευνα για το πώς δημιουργήθηκε αυτός ο φάκελος και πως διέρρευσε; Εδώ μιλάμε για παράνομη συλλογή στοιχείων, παράνομη διάθεση και παράνομη χρήση τους. Ο ορισμός δηλαδή λειτουργίας παρακράτους. Μπορείτε να μου απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα;

Εάν δεν απαντήσετε συγκεκριμένα και με στοιχεία στα ερωτήματά μου κε Υπουργέ, ίσως θα ήταν προτιμότερο να μην ασκήσετε κάν το δικαίωμα της δευτερολογίας σας. Κι αυτό το λέω για να σας προστατέψω, γιατί οποιαδήποτε υπεκφυγή σας θα είναι ομολογία και γνώσης και συγκάλυψης από μέρους σας αυτού του παρακρατικού μηχανισμού. Γιατί εγώ κε υπουργέ θα συνεχίσω να ρωτάω και να ψάχνω.

Στη δευτερολογία του ο Οικονόμου δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα, αλλά στάθηκε μόνο στους όρους παρακράτος για να μιλήσει για αναχρονιστικούς και άσχετους όρους που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα.