Κανένας φαρμακευτικός σύλλογος δεν είναι αρμόδιος να κρίνει την αποτελεσματικότητα των self-tests, ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με ερώτηση για το πως σχολιάζει την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) ο οποίος ανέφερε ότι διακόπτει από αύριο την διάθεσή τους ενώ εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self-tests.

«Νομίζω ότι η αποτελεσματικότητα των self-test έχει κριθεί από την πραγματικότητα, από τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, από τον τρόπο με τον οποίο μας επέτρεψε να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες γι αυτό και θα συνεχιστεί σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως ανακοινώθηκε χθες, και προφανώς δεν είναι αρμόδιος κανένας φαρμακευτικός σύλλογος να κρίνει την αποτελεσματικότητα των self-test για την οποία έχει αποφανθεί η επιστημονική κοινότητα», είπε η Α. Πελώνη.

Σημειώνεται ότι τη διακοπή της δωρεάν διάθεσης self test στα φαρμακεία της Αττικής από την 19η Ιουνίου 2021 χωρίς περαιτέρω παράταση αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

«O Φ.Σ.Α. εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά. Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως «αντάλλαγμα» να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία.

Ουσιαστικά όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων αλλά τους βάζουν και καινούργιο χαράτσι. Για τους παραπάνω λόγους ο Φ.Σ.Α. δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self test».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο αληθεύει το γεγονός ότι εμβολιάζουμε ξένους υπηκόους, τουρίστες κρουαζιερόπλοιων, η κυβερνητική εκπρόσωπος το διέψευσε. «Δεν θα μπορούσαμε να εμβολιάζουμε τουρίστες για κανένα λόγο», είπε. «Εμβολιάζονται αποκλειστικά πληρώματα κρουαζιερόπλοιων στο πλαίσιο ενίσχυσης της ασφάλειας του τουριστικού προϊόντος της χώρας και της θωράκισης, όπως ακριβώς θωρακίζονται και τα νησιά», εξήγησε.

Μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι ήδη έχει βρεθεί λύση να πωλούνται τα self-test στα σουπερμάρκετ όσον αφορά τη Αχαΐα, ενώ είπε ότι το ίδιος θα συμβεί και στην Αττική αν δεν αλλάξει στάση ο Φαρμακευτικό σύλλογος.