Σε ομιλία του σε εκδήλωση των εκτοπισμένων Κερυνειωτών, ο Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Έσπεν Έιντε για τις εξελίξεις στο Κραν Μοντανά, σχολίασε ότι είναι «θλιβερό να ψεύδεται» (σ.σ. ο Έιντε), προσθέτοντας ότι ο γενικός γραμματέας «ήταν κουρασμένος και μπορεί να μην άκουσε καλά».
 
Παράλληλα, δήλωσε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα «τόσο τα δικά μας όσο και τα δικά τους πρακτικά με πάσα λεπτομέρεια, για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια», ενώ σημείωσε ότι ο Έ. Έιντε επικαλείται το απόρρητο όταν καλείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες τού τι ακριβώς ελέχθη, αλλά δεν διστάζει να λέει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων.
 
Αναφερόμενος στις προτάσεις του στη Διάσκεψη, δήλωσε ότι στόχος των προτάσεών του ήταν το τέλος της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης – και οδηγούσε σε μια επανενωμένη Κύπρο κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. «Δηλαδή, ότι τα εγγυητικά δικαιώματα ή τα όποια παρεμβατικά δικαιώματα όπως ερμηνεύονται από την Τουρκία, η οποιαδήποτε παρουσία κατοχικού στρατού θα τερματιζόταν, ώστε να νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα πραγματικά κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, απόλυτα εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επισήμανε ο ίδιος.


Έιντε: Δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο τελικό πακέτο

Σε πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με το Κυπριακό ο Έσπεν Έιντε σημείωσε ότι πολλά συνέβησαν στη διάσκεψη και προσέθεσε ότι ο ίδιος και ο γ.γ. του ΟΗΕ «εργάζονταν για ένα αποτέλεσμα στο θέμα της ασφάλειας, που πίστευαν ότι θα λειτουργούσε, ως μέρος ενός τελικού πακέτου που θα οδηγούσε στον τερματισμό των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά θα διατηρούσε κάποια στρατεύματα τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, και εκεί που δεν ήταν εφικτό να υπάρξει συμφωνία ήταν στο θέμα της διάρκειας της παραμονής των στρατευμάτων».
 
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το πρόβλημα ήταν πως δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο τελικό πακέτο». Εάν μπορούσαμε, είπε, να φθάσουμε σε ένα τελικό πακέτο, όπως ελπίζαμε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, κάποια από αυτά τα ζητήματα θα είχαν ξεκαθαριστεί, αλλά –προσέθεσε- υπήρχαν κάποια εκκρεμή θέματα. 
 
Υπενθυμίζεται, ότι μετά τις δηλώσεις του Εσπεν Μπαρθ Έιντε, για «κρίση εμπιστοσύνης» στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, καθώς και για «συλλογική αποτυχία», αντιδράσεις προκλήθηκαν από Αθήνα – Λευκωσία που τον κατηγορούν ανοιχτά για υπονόμευση των συζητήσεων αναφορικά με το Κυπριακό.