Όπως ανέφερε μιλώντας στο OPEN o κ. Ραυτόπουλος «Τα μήλα που προέρχονται μάλιστα από τον Θεσσαλικό κάμπο πέρυσι πωλούντο περίπου στα 1,1-1,5 ευρώ, φέτος έχουν 2,3-2,7 ευρώ, σε πολλές περιπτώσεις και 3 ευρώ».

Η τιμή των αχλαδιών φαίνεται να έχει αυξηθεί από τα 1,5 ευρώ στα 3,3 ευρώ, με αντίστοιχες ανατιμήσεις άνω του 100% να καταγράφονται και σε άλλα φρούτα όπως τα νεκταρίνια Νάουσας που από τα 1,6 ευρώ έχουν φτάσει ως τα 3,3 ευρώ.

Στα οπωροκηπευτικά η κατάσταση είναι αντίστοιχη, με την τιμή της ντομάτας και του κολοκυθιού να έχουν διπλασιαστεί, ενώ όσον αφορά το ντοματίνια βελανίδια, στο συγκεκριμένο μανάβικο φτάνουν τα 9,9 ευρώ το κιλό.

«Να εξηγήσουμε στον κόσμο τι συμβαίνει. Φεύγει π.χ. από την Καστοριά ΑΑΑ μαρούλια με 1 ευρώ το κιλό, ΑΑΑ ντομάτες με 1 ευρώ το κιλό. Φτάνουν στον θεσσαλικό κάμπο στα 3,8 ευρώ, σχεδόν τέσσερις φορές επάνω. Δεν μπορεί να το διαψεύσει κανένας, από τον παραγωγό στον μεσάζοντα, από τον μεσάζοντα στον χονδρέμπορο, από τον χονδρέμπορο στον λιανέμπορο, από τον λιανέμπορο στον καταναλωτή, έχει αυξηθεί το προϊόν τέσσερις φορές. Αν δεν ελέγξουν την αλυσίδα, πώς φεύγει από το χωράφι, πώς φτάνει στο ράφι, είναι χαμένη υπόθεση. Δεν πάνε να βγάλουν όχι τέσσερα μέτρα αλλά δεκατέσσερα, εικοσιτέσσερα, εκατόν τέσσερα. Δεν έχουν βγάλει οκτώ, εννιά, δέκα υπουργικές αποφάσεις από την έναρξη του “καλαθιού του νοικοκυριού”; Έχει εφαρμοστεί καμία; Τώρα δεν έβγαλαν ΦΕΚ που λέει για διατίμηση του νερού στον θεσσαλικό κάμπο;»